Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 14.06.2017.
00:55
E. V. - Vesti A

Pedofile nema ko da prijavi

Ovih dana javnost je uznemirena vešću da je seksualno napadnuta devojčica stara pet godina u Šapcu, zbog čega je uhapšen N. B. (20), a pre nešto više od dvadeset dana beogradskoj policiji prijavljen je muškarac koji je blizu škole u naselju Bežanijska kosa deci nudio slatkiše i igrice.

pixabay.com
Sve više slučajeva seksualnog zlostavljanja dece

Prva nacionalna studija pokazala je da su u svakom školskom odeljenju četiri deteta pretrpela seksualno nasilje - u uzrastu od 10 do 18 godina, prenose mediji.

Poruka upozorenja alarmirala je roditelje osnovaca u Beogradu. Iako se sumnjivi muškarac pojavljivao u blizini škole, direktorka kaže da je o tome niko nije zvanično obavestio. Ali jeste policiju.

- Što se tiče poslednjeg slučaja prijave da je nepoznati muškarac uočen u blizini Osnovne škole "Dragan Lukić", policija je utvrdila o kojoj osobi je reč, on je saslušan, podneta je krivična prijava i to je prosleđeno nadležnom tužilaštvu - kažu za medije u beogradskoj policiji.

Ovakvi slučajevi nisu retkost. Dvadeset prijava godišnje stigne u policiju zbog napada pedofila. Najčešće zbog nedozvoljenih polnih radnji, odnosno napastvovanja dece, pipkanja i primoravanja na seks. Problem je i što se ovi slučajevi retko prijavljuju.

Na oprez alarmira i Incest trauma centar. Oni beleže i sedam poziva nedeljno zbog seksualnog zlostavljanja dece. Prva nacionalna studija pokazala je da su u svakom školskom odeljenju četiri deteta pretrpela seksualno nasilje i to u uzrastu od 10 do 18 godina. A osim toga, bar četiri deteta imaju druga ili drugaricu koji su prošli kroz slične situacije.

Manijaci bliski deci

Statistika upozorava da su počinioci napada neretko osobe bliske detetu. Problem je i što ne postoji zakonska obaveza da se prijave napadi i pedofili. I dalje samo pet odsto onih koji imaju saznanje da je dete seksualno zlostavljano u porodici to i prijavljuje.

Da bi se izborilo sa ovim problemom, dva su najčešća načina. Jedno je dosledno sprovođenje zakona, koji su u Srbiji prema rečima stručnjaka po najvišim standardima, a drugo je da se od vrtića do fakulteta uči o seksualnom nasilju, da bi deca mogla da mu se suprotstave.

Upravo je hapšenje N. B. ponovo podiglo crvenu zastavicu među onima koji se bave zaštitom najmlađih sugrađana. On je napao devojčicu, ćerku svojih prijatelja, sa kojom je u sobi gledao crtane filmove, dok su njeni roditelji u dvorištu pričali sa napasnikovom babom. Kada su čuli vrisku deteta, roditelji su upali u sobu, a njen otac je nokautirao manijaka.

On je, inače, i ranije napadao devojke i žene po mestu gde živi, ali se sve držalo "pod tepihom" i nije prijavljivan.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online