Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 28.05.2017.
18:01
J. Arsenović - Vesti A

Gost "Vesti" Bogdan Gecić: Beograd okupio krem Harvarda

Beograd je ovih dana domaćin pravnika iz Evrope i SAD koji su diplomirali na čuvenom Harvardu, najstarijem američkom univerzitetu.

M. Todorović
Ponosan na skup u Beogradu: Bogdan Gecić

Harvard klubu Srbije pripala je čast i privilegija da od 25. do 28. maja organizuje ovogodišnje okupljanje oko 130 harvardovaca, pre svega iz Evrope. I to u godini kada se obeležava dva veka od ustanovljenja studija prava (Harvard Law School) na najprestižnijem svetskom univerzitetu.

Obnovili Evropu

Evropsko udruženje diplomaca HLS okuplja sve one koji imaju prebivalište na Starom kontinentu i po veličini su drugi, odmah iza američke asocijacije diplomaca najprestižnijeg pravnog fakulteta na svetu. Njihovi diplomci bili su autori čuvenog Maršalovog plana, kojim je potpomognuta obnova razrušene Evrope posle Drugog svetskog rata, kao i Rimskog sporazuma kojim su postavljeni temelji današnje EU.

Glavna tema bezbednost hrane

Tema ovogodišnjeg skupa je pravna regulativa u oblasti bezbednosti hrane (food law) i tim povodom učesnicima beogradskog skupa će se obratiti i Emili Brod Lajb, predavač sa Harvarda i stručnjak baš za ovu oblast prava.

Gost "Vesti", Bogdan Gecić, harvardovac i jedan od organizatora skupa, kaže nam da je Emili Brod Lajb jedna od pet vodećih osoba u svetu kada je u pitanju hrana generalno i predavač koji vodi ceo taj program na Harvardu.

- Svake godine naš bord bira temu koja je najaktuelnija i ove godine je izabrana tema o bezbednosti ishrane, odnosno food lanj. Tema se svodi na to šta jedemo i da je u suštini veoma bitno da se preventivno reguliše propisima. Vrlo je ozbiljna i inovativna tema - objašnjava Bogdan Gecić.

Budućnost svetske politike i ekonomije

On s ponosom ističe da je ovo jedan od najvećih međunarodnih pravnih skupova kojem je srpska prestonica domaćin.

- Ne znam da li smo još od Samita nesvrstanih (1989. godine) imali toliko međunarodnih uglednih pravnika u Beogradu - upoređuje Gecić kako bi dočarao značaj imena oko 130 gostiju koji dolaze u srpsku prestonicu.

I odlazeći predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić svestan je šta ova pravnička elita znači i šta će tek značiti u budućnosti, s obzirom na to da se radi o ozbiljnim karijerama koje u skladu sa tradicijom harvardskog pedigrea uvek ciljaju na najodgovornije funkcije u državi, biznisu, pravnom sistemu.

Po obrazovanju takođe pravnik, Aleksandar Vučić obratiće se gostima na gala večeri u Belom dvoru, u sklopu evropske svečanosti obeležavanja dva veka postojanja Harvardske škole prava. Biće to jedan od njegovih poslednjih nastupa pre zvaničnog preuzimanja funkcije predsednika Srbije 31. maja.

M. Todorović
S Harvarda u "Vesti": Razgovor s gostom u redakciji

Beograd metropola za Brisel

Bogdanu Geciću tek su 33 godine, a već ima advokatsku kancelariju Gecić Law
i klijente kao što su Železara Smederevo, Er Srbija, Fijat... Još kao jedan od najboljih studenata Pravnog fakulteta u Beogradu opredelio se za privredno pravo.

Po završetku postdiplomskih studija na Harvardskoj školi prava, čiji je bio stipendista, dobio je posao u Briselu, u kancelariji velike advokatske kuće s Vol strita. Kada je nakon godinu dana rada u centru evropske administracije 2012. odlučio da se vrati u Beograd, šokirao je prijatelje. On kaže da se ne kaje.

- Karijerno je bilo fantastično, ali se meni Brisel nije svideo. Radio sam u američkoj kancelariji do devet uveče, a kada bih hteo da kupim hranu posle osam uveče nisam imao gde. Nedeljom ni Bog ne radi, pa ni Brisel. Beograd je jedan od 10 najvećih evropskih gradova sa svim što metropola može da pruži - kaže Gecić, četvrti po redu harvardovac pravnik iz Srbije.

Večera kod Karađorđevića

Domaćini su gostima organizovali bogat turistički obilazak srpske prestonice - od Kalemegdana do obilaska Hrama Svetoga Save i srpske skupštine. Problem je što većina kulturnih ustanova u Beogradu ne može da primi u jednom cugu 130 ljudi, pa je ta tehnička poteškoća eliminisala iz ponude obilazak Muzeja Nikole Tesle i drugih muzejskih prostora.
Koliko je bilo važno ugostiti elitu pravnika iz Evrope govori i trka beogradskih hotelijera koji su se potrudili da ponude što povoljnije cene svojih usluga. Pobedio je prestižni prestonički hotel Hajat. I prestolonaslednički par Karađorđević otvorio je svoj dom gostima, koji su kotizacijom učestvovali u pokrivanju troškova svečane večere u Belom dvoru.

Ove godine troje naših "brucoša"

U poslednjih 52 godine, koliko se održavaju godišnji sastanci evropskih pravnika harvardovaca, domaćini su bili najveći gradovi Stare dame Evrope, ali nijednom to nije bila neka ruska ili metropola s Balkana, ako se izuzmu Istanbul i Atina. Beograd je dobio tu privilegiju, iako je iz Srbije do sada samo sedmoro završilo prestižnu Harvardsku školu prava.

- Prvi za kog znamo da je išao i da je tamo završio i vratio se jeste profesor Tibor Varadi. Harvard klub Srbije postoji od 2004. godine i trudi se da populariše i približi našim studentima mogućnost studiranja i specijalizacije na HLS. Ove godine, i na to smo veoma ponosni, primljeno je prvi put čak njih troje iz Srbije - kaže Gecić.

Škola za predsednike

Američki univerzitet Harvard je već godinama prvorangirani na čuvenoj Šangajskoj listi kao najbolji na svetu. I njegove pravne studije su u samom vrhu, a to potvrđuju i karijere koje su napravili mnogobrojni diplomci Harvardske škole prava. Diplome Harvarda imaju bračni par Obama, kao i 19. predsednik SAD Radeford Hejz. Tu su i predsednički kandidati Mit Romni i Ted Kruz, ali i većina sudija u sadašnjem Vrhovnom sudu SAD. Inače, škola je dala kroz istoriju i najveći broj sudija najvišeg američkog suda. Predsednici država (Irska, Tajland) takođe su diplomci HLS, kao i rukovodeći ljudi u velikim svetskim kompanijama, od Goldman Saksa do Amerikan Ekspresa. Pogotovu je dugačak spisak onih koji su zauzeli najviše pozicije u pravosudnom sistemu svojih zemalja ili međunarodnih pravnih institucija.



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online