Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 24.05.2017.
19:09
blic.rs, Vestionline A

Obnova srpske "spejs šatl" bolnice: Ko to koči, a ko profitira?

Zbog probijanja rokova i nezavršenih radova na novoj zgradi Kliničkog centra Niš, pred smenom su rukovodioci Jedinice za implementaciju rekontrukcije četiri klinička centra, koja je oformljena u okviru Ministarstva zdravlja, nezvanično saznaje "Blic".

youtube.com/Belle amie
Klinički centar Niš je negde "zastao", a malverzacije i korupcija su glavna kočnica

Iako je kao glavni krivac za probijanje rokova "označen" glavni izvođač radova, italijanska firma "Inso", koja se do sada nije oglašavala, rukovodioci jedinice će ipak biti prvi koji će stradati, jer KC Niš nije otvoren 27. marta, kako je najavljeno.

Kako nezvanično saznajemo, upravo rukovodstvu ove Jedinice odgovara da odugovlači sa poslom, jer su im ugovori vezani sve do kraja izgradnje četiri klinička centra.

Njihove zarade finansiraju se iz projekta, vezane su za kurs evra, a plata direktorke iznosi i do 200.000 dinara, dok pomoćnici direktora primaju od 160 do 170 hiljada dinara.

Angažovanje strane firme

Međutim, ova Jedinica prethodno je radila na rekonstrukciji 20 bolnica po Srbiji, ali je rasformirana krajem 2011. godine jer za njen rad nije sprovedena javna nabavka.

Ona je tokom 2012. ponovo formirana, s tim da ovog puta u njoj nije bilo nijednog inženjera.

Međutim, po dolasku na mesto ministra zdravlja, Slavica Đukić Dejanović ubrzo raspušta Jedinicu, formira novu, ali i raspisuje tender za kompaniju koja će biti praktično supervizor Jedinici.

Na tender se javila samo građevinsko-projektna kompanija "Mejs".

Ova kompanija je tada, kako je bilo dogovoreno, za poslove na rekonstrukciji trebala da dobije oko 380 miliona dinara za četiri godine (oko 3,5 miliona evra, odnosno oko 870.000 evra godišnje).

Ipak, kako "Blic" saznaje, sadašnji saziv Ministarstva zdravlja iskoristilo je pravo da vrši usklađivanje i korekciju godišnje ugovorenih vrednosti i 30. jula 2014. godine potpisala Aneks ugovora kojim je mesečni iznos obaveza prema kompaniji "Mejs" smanjen sa 8.925.000 dinara na 4.500.000 dinara i na taj način je ostvarena ušteda od 89.670.000 dinara.

Da sve nije tako sjajno čini se i premijeru Srbije Aleksandru Vučiću, koji je u ponedeljak rekao da će svi koji su odgovorni što kasni završetak radova i otvaranje nove zgrade u KC Niš biti kažnjeni.

- To je stvar koju ne mogu da tolerišem. Svaka sednica vlade počinje i završava se pitanjem o KC Niš - rekao je Vučić.

I ministar zdravlja Zlatibor Lončar besan je zbog kašnjenja radova, te da pacijenti čekaju zbog "javašluka pojedinaca i kombinacija koje oni prave".

Ministra boli glava

- Ovako više neće moći u Srbiji, da pacijenti čekaju zbog nečijeg javašluka. Izvođači radova zbog toga, po ugovoru, moraju plaćati penale. Zbog Niša me boli glava, jer iako imaju obezbeđen novac, svi rokovi za završetak su probijeni - rekao je ministar i poručio izvodačima radova, podizvođačima, nadzoru, da se okanu "kombinacija", jer će svi umešani odgovarati.

Kamen temeljac za novi klinički centar položen je u Nišu 18. oktobra 2013. godine, u prisustvu tadašnje ministarke Slavice Đukić Dejanović, direktora Zorana Radovanovića i direktor italijanske kompanije Inso Karlo Orlanduči koja izvodi radove.

Novi Klinički centar Niš prostire se na više od 44 hiljade kvadratnih metara, od čega je polovina novoizgrađen objekat, a dobio je 17 operacionih sala, Urgentni centar, Centar za operacije, Centar za intenzivnu negu, dijagnostiku i radioterapiju.

Za obnovu četiri klinička centra 150 miliona evra

Za izgradnju i rekonstrukciju četiri klinička centra u Srbiji odnosno u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu Evropska investiciona banka odobrila je 150 miliona evra.

Od toga 32 miliona evra su namenjena Nišu.

Sledeći centar koji će se rekonstruisati biće Beograd, i javne nabavke za izvođače radova uskoro će biti pokrenut.

Projekat izgradnje završen je i za KC Vojvodina, a uskoro bi trebao da bude završen i za KC Kragujevac.

Istorijat rekonstrukcije kliničkih centara

Ne treba zaboraviti ni da je Srbija od Evropske investicione banke dobila kredit za rekonstrukciju četiri klinička centra, uključujući ovaj u Nišu, još 2006. godine.

Ugovor o kreditu ratifikovan je u Skupštini Srbije dve godine kasnije, a prema ugovoru, rok za završetak radova bio je kraj 2010. godine.

U vreme predizborne kampanje pred vanredne parlamentarne izbore 2008, zbog čega se, između ostalog, kasnilo sa ratifikacijom ugovora o kreditu, tadašnji ministar zdravlja Tomica Milosavljević cenio je da će rekonstrukcija kliničkih centara – uz kašnjenje - biti gotova 2012. godine

Međutim, ne samo da radovi nisu završeni 2012., već u to vreme nisu ni počeli.

Izgradnja Kliničkog centra u Nišu počela je u oktobru 2013.

Aneks ugovora za kredit EIB potpisan je 2015, čime je rok za završetak svih radova na četiri klinička centra pomeren za kraj 2019. godine.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online