Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 15.04.2017.
02:00
D. N. Petrović - Vesti A

Zagazila u 103.godinu: Ponosna na 208 potomaka

Skromno i tiho, uz najmlađeg sina Mirsada, sa kojim živi, unuke i praunuke, Rahima Adrović iz sela Bor u opštini Petnica na severu Crne Gore proslavila je 6. aprila ove godine svoj 102. rođendan.

D. N. Petrović
Oni su moje blago: Sa najmlađim praunucima

Mada gazi svoj drugi vek i 103. godinu života, starica Rahima je još vitalna i na nogama, tek u stotoj prvi put je bila kod lekara, uredno se hrani, donedavno je vezla i plela...

Izrodila desetoro dece

Sa suprugom Šabanom, preminulim pre 50 godina, Rahima je izrodila desetoro dece, da je živ najstariji Sejdo danas bi imao 78 godina, od šestoro živih naslednika najstarija ćerka Fehima ima 72 godine, a najmlađi sin Mirsad 50 godina, ponosna je i na ćerke Šemsidu i Umihanu i sinove Šemsa i Isata koji su joj, zajedno sa Fehimom i Mirsadom, podarili 208 unučadi, praunučadi i čukununučadi....

Milu u 101. isplela čarape

- Za stoti rođendan od tadašnjeg predsednika Vlade Crne Gore Mila Đukanovića dobila sam čestitku i poklon od 400 evra i puno sam se obradovala, razmišljala sam kako da mu se zahvalim, pa sam odlučila da mu i u mojoj 101. godini sama ispletem vunene čarape. Poslali smo mu ih u Podgoricu, javio je da ih je dobio i rekao je da je on iz Nikšića, da će mu zatrebati kad ode u rodni kraj i da mi se puno zahvaljuje. Baš mi je milo što su mu se svidele - ističe ova još krepka starica koja sve pamti i još dobro čuje.

- Dogovorom roditelja, udala sam se u 13. godini, suprug Šaban bio je mnogo stariji, imao je tada 35 godina, pošto sam bila premlada, svekrva mi dugo, sve do punoletstva, nije dozvoljavala da spavam sa mužem, šest godina delila sam krevet sa njom... Bila je prema meni kao majka, brinula je i htela je na neki način da me zaštiti - priča u šali starica Rahima i naglašava da je kao dete, kroz maglu zapamtila kraj Prvog svetskog rata, da je preživala mnogo toga između dva svetska rata i da je oko svoje kuće viđala razne vojske...

- Rano sam ostala bez supruga sa kojim sam gajila i po 30 goveda, pa sam sama morala da brinem o deci, nije bilo lako održati brojnu porodicu, ali kad ima sloge i razumevanja sve se može. Čim bi stali na noge, stariji bi mi pomagali u odgajanju i školovanju mlađih. Sad svi brinu o meni, posećuju me, donose mi poklone i drže me kao o malo vode na dlanu... Najviše se obradujem kada mi u posetu dođu najmlađi potomci, ukupno ih je (za sada) 208, sve ih odmah prepoznam i mnogo ih volim - priča Rahima i naglašava da nije birala hranu, ali da je najviše volela mleko i mlečne proizvode....

Voli med i maslo

D. N. Petrović
Lična karta Rahime Adrović

- I danas svako jutro i uveče uzmem po kašiku masla i meda uz obaveznu šolju mleka ili čaja. Mislim da je pravilna ishrana važna za dug život i dobro zdravlje... Hranila sam se umereno, nisam volela neku preterano jaku i začinjenu hranu, niti sam mnogo trčala za raznim pečenjima i pršutama... I hvala Bogu, nisam, niti sada imam nekih ozbiljnijih zdravstvenih problema - priča starica i dodaje:

- Sa lekarom sam se prvi put srela u 100. godini života, bilo je prehlada, gripova i raznih epidemija, obično sam se lečila čajevima i prirodim lekovima... Sada po savetu lekara popijem i poneku tabletu. Mada sam se naživela, volela bih da u ovom rahatluku proživim joj koju godinu, ali nikako ne bih volela da neko od dece ode pre mene, na onaj svet moramo po redu - dodaje Rahima.

Sve do stote godine Rahima je vezla i plela, takmičila se sa snajama i ćerkama ko će pre da udene iglu u konac... Od tada joj vid polako popušta...

- Ne znam šta bih poručila mlađima, osim da se vole i žive u slozi. Nije sve u parama i ne treba pretereno trčati za njima - kaže ova starica sa severa Crne Gore koja na nagovor unučadi, često zna i da zapeva.

Ima i poroke

Mada je, kako kaže, živela skromno i zdravo, starica Rahima kaže da ima i dva poroka koji je prate od davnih dana...
- Ne znam ni sama kako sam propušila, ali i danas volim cigarete i uvek u kući imam po jednu šteku... Da su mi škodile ja bih ih batalila. Volim i kafu, pravu tursku, desi se da nekada dnevno popijem i po desetak... Dođu ljudi da me posete, pa moram da im pravim društvo, prija mi kafa - veli uz osmeh starica Rahima.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online