Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 27.02.2017.
20:49
Vestionline A

Veš mašina je radnik, a ne rob

Česta je navika u našim domaćinstvima da se posle kupovine makar i najskuplje veš mašine, ona tretira kao rob. Od uputstva se uglavnom čita deo o programiranju, a delovi koji se tiču održavanja mašina, pa čak i njihove bezbedne upotrebe, se preskaču. To se vrati, pre ili kasnije. Bilo kroz kvarove, koji su skuplji od održavanja, bilo kroz probleme sa tekstilom koji se pere.

pixabay.com
 

- Sedam zlatnih pravila za duži vek mašine podrazumeva da se pri korišćenju deterdženata nove generacije ne pere na visokim temperaturama, da se redovno proveravaju i čiste filteri pumpe, da se mašina pri instaliranju ili premeštanju dobro izniveliše. Zatim treba voditi računa o količini veša koji se pere, jer i premala i prevelika količina može da izazove njeno "skakanje" i oštećenje. Manje komade veša, poput čarapa i maramica poželjno je prati u platnenim vrećicama, kako se ne bi zaglavili između kade i bubnja. Ukoliko je voda koja se koristi za pranje "tvrda", ukoliko sadrži više krečnjaka, od kog kasnije nastaje kamenac, korisno je ugraditi trajni magnetni filter za prečišćavanje vode. Napokon, dozirnu posudu za deterdžent i omekšivač povremeno treba očistiti od naslaga kamenca - kaže Nemanja, vlasnik servisa bele tehnike "SN elektro".

Vlasnici i sami mogu, tačnije poželjno je, da povremeno očiste gumu na vratima i bubanj mašine. Što se češće koristi, to je češće treba čistiti. Otprilike, četiri puta godišnje je sasvim dovoljno.

Kamenac se veoma efikasno uklanja četkicom i sirćetnom kiselinom, a njega će biti manje ukoliko se pri pranju veša dodaju sredstva za sprečavanje nastanka kamenca.

Bubanj je najlakše očistiti tako što se s vremena na vreme mašina u rad pusti prazna. Efekat će biti bolji ako se u nju tom prilikom doda ili oko 300 grama sode bikarbone, ili limontus, ili tablete za sudove.

pixabay.com
 

Neprijatni mirisi se izbegavaju pre svega tako što se mokar veš ne drži dugo u mašini, ali i tako što se ona provetrava posle pranja. 

Fioka je najpristupačniji deo mašine, a na njoj se često nakuplja stvrdnuti deterdžent. Uglavnom se skida pranjem u mlakoj vodi, eventualno deterdžentom za pranje sudova.

Vlasnici mašina veoma retko peru gumu na vratima, iako se u njoj zadržavaju i voda i prljavština. Bilo koje sredstvo za dezinfekciju ruku može da očisti gumu, uključujući i vlažne maramice.

Savet za kraj. Mašina za pranje veša je složen sistem, pa za detaljnije održavanje veš mašina i otklanjanje kvarova treba pozvati servis veš mašina, ali je i tu potreban oprez, jer loše odrađena intervencija pravi veću štetu od toga da se ništa na mašini ne radi.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online