Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 17.02.2017.
18:01
Ž. Marković - Vesti A

Vladika orezao prve čokote

I ove godine slavu Svetog Trifuna zaštitnika vina i grožđa, na Rajačkim pivnicama, meštani, vinari i vinogradari, gosti i posetioci iz raznih krajeva Srbije slavili su zajedno sa predstavnicima Srpske pravoslavne crkve.

Opština Negotin
U vinogradu: Vladika Ilarion sa sveštenstvom

Orezivanje prvih čokota vinove loze u vinogradu, kome je prethodilo lomljenje slavskog kolača, obavio je episkop timočki Ilarion sa sveštenstvom crkvene opštine Negotin i bratstvom manastira Bukovo.

Čestitajući svim vinarima i voćarima praznik, vladika im je poželeo rodnu godinu, podsetivši okupljene da se na prostorima Negotinske Krajine vekovima proizvodilo vino prepoznatljivog kvaliteta, koje se izvozilo u evropske prestonice.

Tradicija duga sedam vekova

Okupljene goste i posetioce Rajačkih pivnica sa željom da godina bude rodna i berićetna, puna sunca i vina koje će se naći na trpezama mnogih restorana i ljubitelja vina širom zemlje, goste je pozdravio Ljubisav Božilović, predsednik SO Negotin.

Opština Negotin
Nikola Mladenović Matalj, predsednik Udruženja (prvi sleva) sa svojim vinarima


- Tradicija gajenja vinove loze i proizvodnje dobrog i prepoznatljivog vina u našem kraju traje više od sedam vekova. Vino i vinski putevi predstavljaju značajan deo naše poljoprivredne i turističke ponude, žilu kucavicu koja spaja istoriju, kulturu podneblja, našu prošlost i budućnost. Sveti Trifun, zaštitnik vinara i vinogradara, kao i svakog 14. februara, okuplja sve naše ljude koji se bave izuzetnim poslom, spravljanjem nektara koji poznavaoci i ljubitelji vina proglašavaju najboljim u zemlji i van njenih granica. Poštujući umeće spravljanja vina koje se prenosi s kolena na koleno, uz novine koje nam godine donose, spajamo prošlost i sadašnjost radi bolje budućnosti - rekao je u ime pokrovitelja proslave Ljubisav Božilović i najavio da će lokalna samouprava i ove godine, u cilju pospešivanja podizanja novih zasada pod vinovom lozom, subvencionisanjem, poseban akcenat staviti na autohtone sorte, začinak, tamjaniku i ostale, i to sa povećanjem površine zasada sa 0,3 do jednog hektara.

Predviđene su, kako je rekao i druge mere pomoći vinogradarima i vinarima.

Slavilo se širom Krajine

Svetog Trifuna, proslavili su i članovi Udruženja vinara Negotinske Krajine, kolektiv i đaci Poljoprivredne škole "Rajko Bosnić" u Bukovu kod Negotina, manastir Bukovo kao i proizvođači grožđa i vina u seoskim mesnim zajednicama. Posebno svečano je proslavljen i na rogljevačkim i smedovačkim pivnicama, na kojima su domaćini, povodom praznika, širom otvorili vrata svojih pivnica.

Nikola proizvođač za primer

U prisustvu prijatelja i gostiju, proizvodnu godinu svečanim orezivanjem prvih čokota, počeo je sa porodicom poznati krajinski proizvođač Nikola Mladenović Matalj.

- Veoma cenjena vina ovenčana domaćim i inostranim priznanjima, ovaj mladi proizvođač inače i predsednik Udruženja vinara Negotinske Krajine, proizvodi zahvaljujući kvalitetnom grožđu sa sopstvenih plantaža trenutno na 17 hektara. Ove godine u planu je podizanje novih zasada na 2,5 hektara, a sledeće još toliko - kaže Mladenović.

To, kaže Nikola znači da će svu zemlju koju ima, oko 22 hektara, namenski privesti upravo ovoj proizvodnji. Vinarija Matalj plantaže ima na pet hektara, u okolini Negotina, 12 hektara u Mihajlovcu i pet hektara u Tamniču.

Opština Negotin
Gosti na Rajačkim pimnicama

Planiranih pet hektara Mladenović treba da zasadi oko nove vinarije na Bukovu i to sa domaćim sortama, prokupac, bagrina i začinak. Nova Vinarija Matalj bi trebalo da bude gotova do 1. juna ove godine, a njen kapacitet će biti 200.000 litara.

U muzičkom programu priređenom povodom Svetog Trifuna, na trgu Sabora Svete Trojice, učestvovali su učenici Umetničke škole "Stevan Mokranjac", Tamara Paunović, Etno grupa Dolamai akustični orkestar Kontrakord. O vinu je govorio Saša Skalušević, a zdravičar na ovogodišnjoj manifestaciji bio je glumac, Branislav Mijatović.

Stolećima verni vinu

Posao vinogradara je težak jer "grožđe i vino traže slugu", kažu vinari koji se decenijama bave ovom proizvodnjom. U krajinskom vinogorju vernost vinogradarstvu se meri vekovima, a tradiciju su meštani prenosili s kolena na koleno.
Sela uz Timok, prema granici sa Bugarskom, poput Rajca, Rogljeva, Smedovca ili Crnomasnice, su poznata po toj tradiciji. Vremena su se promenila, ali neki običaji nikada neće. Posebno vezani za 14. februar i ime Svetog Trifuna zaštitnika vinara i vinogradara, koji je i ove sezone posebno svečano obeležen, u čast početka nove proizvodne godine. U opštini Negotin pod vinogradima je oko 800 hektara, a u četiri opštine Borskog okruga ova proizvodnja je zastupljena na 1.300 hektara.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online