Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 13.02.2017.
18:01
S. Pavlović A

Vekovi u duborezu

Nataša Petrović (40) iz sela Ranovca, kod Petrovca na Mlavi, jedna je od retkih žena u Srbiji koja se bavi duborezom i izradom ikonostasa na pravoslavnim crkvama, restauracijom ikona i ramova.

S. Pavlović
Ponosna na svoje delo: Nataša Petrović ispred Vrata hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici

- Ovim poslom bavim se 16 godina i uradila sam 12 ikonostasa koji krase naše svetinje. Za jedan mi treba pola godine rada. Prvi sam uradila za crkvu Svetog Marka u Pankovu, u Petrovcu na Mlavi. Srećna sam što se moje rukotvorine sve više traže. Počela sam slučajno gledajući oca kako radi stolariju - kaže Nataša.

Dar od Boga

- Bog me je obdario i svakom duborezu i ikonostasu se obradujem, a najdraža mi je ornamentika koju sam uradila za vrata Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici, zatim lajsne i duborezi na zgradi opštine grada Beograda i ikonostas na manastiru Manasiji.

Blagoslov vladike

- Pre izrade ikonostasa zakaže se razgovor sa protom koji pozove vladiku i da blagoslov. To me posebno motiviše da radim - veli Nataša.

Nataša je posebno ponosna na ikonostas Svete Petke na crkvi u Bondiju kod Pariza.

- Kad su me pozvali nisam mogla da verujem, ali sam ga završila u roku i na obostrano zadovoljstvo. Ovih dana okupirana sam izradom ikonostasa na svetinju Svetog Zaharija i Jelisavete u Lučici kod Požarevca. Toliko volim ovaj posao da bez njega ne mogu - priča ova vredna žena.

Odrasla je u porodici koja se bavila stolarijom i to je po njenim rečima bilo presudno za njen dalji rad na ikonostasima i duborezima. Ima posla, pa sve ne može da postigne.

- Počela sam posle Sajma nameštaja u Beogradu 2001. godine. Videla sam vitrinu koja mi je zbog zanimljivih detalja zapala za oko. To su bile ruže u duborezu. Došavši kući pronašla sam mamine zavese i goblene koji su me motivisali. Od oca sam uzela prerađene daske, a od jednog stolara iz sela dleto i čekić i tako je sve krenulo - priča Nataša.

Učila od majstora

Budući da je samouka i da u vreme kada je počinjala internet nije bio razvijen, informacije o ljudima koji se bave duborezom nalazila je u novinama. Stupivši u kontakt sa njima, naišla je na dobre reakcije jer su svi bili voljni da pomognu i daju savete.

Nedavno je Ministarstvu privrede predala sve što je potrebno da bi dobila sertifikat sa kojim bi mogla da predaje u neku školu i da drži privatne časove.

- Radujem se i jedva čekam. Počela sam da pripremam i koncept kako bih to radila - kaže Nataša.

Osim ikonostasa, Nataša u duborezu radi pevnice, hranilice, tronove, trofejno oružje, stilski nameštaj, likove i ornamentiku. Crta ikone, koje radi s velikom ljubavlju i zadovoljstvom.

S. Pavlović
Zaljubljenik u posao: Obraduje je svaki duborez

Simbol badnjaka

- Ikonostase radim od hrastovog i orahovog suvog drveta. Ukrasim ih hrastovom listom, koji simbolizuje badnjak. Ističe da pre izrade zakaže razgovor sa sveštenikom koji poziva vladiku i da blagoslov, uradi se nacrt s objašnjenjima i rad može da počne.

Osim ikonostasa, Nataša u duborezu radi pevnice, hranilice, tronove, trofejno oružje, stilski nameštaj, likove i ornamentiku. Restaurira ikona i ramova, a radi uslužno i za druge stolare.

- Crtam ikone, radim s velikom ljubavlju i zadovoljstvom. Talenat i čvrsta volja su važni - kaže ova darovita žena.

Obuka u fabrikama

- Jedina obuka u radu sa drvetom bila mi je dvomesečni rad u fabrikama nameštaja, Draloni i Dekor u Požarevcu. Mnogo sam naučila od njih - kaže ova nadarena žena za čije je ikonostase i duboreze čula Evropa.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online