Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 12.02.2017.
18:01
N. S. Preradović - Vesti A

Ometenu decu izbacuju na ulicu

Reorganizacija osnovnih i srednjih škola u Srbiji, koju već mesecima očekuju zaposleni, đaci i roditelji, iznenadila je i direktore ustanova kojima sledi spajanje ili gašenje, što je zapretilo i Osnovnoj školi "Radivoj Popović" u Zemunu, koju pohađaju deca sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, različitog tipa ometenosti i socijalnog statusa.

N. Đurović
Posvećeni učenicima: Direktor Željko Pokrajac

Manjak obdaništa

Roditelji dece prestrašeni, a i nastavnici su pod stresom. Naime, ova škola je nekad bila namenjena obrazovanju gluvih i nagluvih mališana iz cele Srbije, ali u poslednjih nekoliko godina povećava se broj dece s višestrukim smetnjama u razvoju i za nju se odlučuju i roditelji mališana obolelih od autizma. Školu trenutno pohađaju 83 deteta, dok u internatu boravi njih 20.

Vapaj majke učenika

Na blogu portala B92 objavljeno je obraćanje javnosti Ane Knežević, majke deteta koje pohađa tu školu. Ona navodi da su roditelji očajni i da bi ukidanjem škole ili spajanjem sa nekom drugom deca ostala na ulici.

- Deluje kao da je ovu odluku doneo naprečac neko ko nedovoljno poznaje potrebe dece s invaliditetom, niti razumevanje za složenost situacije u kojoj ta deca odrastaju. Možda misle da su obrazovanje i napredak naše dece nebitni - ističe Ana Knežević, samohrana majka 13-godišnjeg mališana koji ima višestruke smetnje u razvoju.

Kako za "Vesti" priča Željko Pokrajac, direktor ove škole, Radna grupa grada i Ministarstva prosvete posle detaljne analize prostora svih škola u Beogradu izašla je sa predlogom nove mreže škola i racionalizacije prostora. Višak prostora trebalo bi da pripadne vrtićima, jer se prestonica bori sa nedostatkom obdaništa.

N. Durović
U mislima ministarstva: Seci internat, kupi vrtić


- Mi imamo zgradu škole za mališane ometene u razvoju, zgradu kuhinje i onu u kojoj se nalazi internat. Informisan sam da ništa nije definitivno odlučeno, ali ideja je da se deo naše škole, odnosno zgrada internata, ustupi vrtićima. Zgrada škole bi ostala nama - kaže Pokrajac.

Uznemireni roditelji

Prema njegovim rečima, zaposleni u školi smatraju da bi ceo prostor trebalo da ostane namenjen deci sa smetnjama u razvoju i ocenjuje da takav resurs ne bi trebalo koristiti na drugi način.

Plan Ministarstva

Plan Radne grupe za optimizaciju mreže škola u Beogradu je da se internat adaptira za potrebe predškolske ustanove "Dr Sima Milošević", kapaciteta 500 mesta. Deca koja ne koriste usluge internata nastaviće da pohađaju Osnovnu školu " Radivoj Popović" - odgovor je Ministarstva prosvete na pitanje "Vesti".

Pokrajac ističe da razume potrebe grada za prostorom za vrtiće, ali i da se nada najboljem rešenju. Ovo je, ističe, tek prvi pregled situacije koju je napravila radna grupa, a konačnu odluku donose Skupština grada i na kraju ministar.

- Brinu me samo reakcije roditelja koji su jako uznemireni pošto se neproverena vest o gašenju naše škole pojavila u medijima i sada ih pokušavam umiriti - kaže Pokrajac.

Nepravda prema deci

Dr Ratko Božović smatra da je najavljena racionalizacija previše tehnička i da je potrebno da se vodi računa o humanosti i potrebama dece ometene u razvoju.

- Nepravda bi bila da se tim mališanima uskrati pravo na adekvatne uslove smeštaja i školovanja. Ljudski rečeno, mora se voditi računa o potrebama te dece - kaže dr Ratko Božović.

Prema njegovim rečima, mnogo je uloženo u ovu školu i odluku ne bi trebalo donositi ishitreno.

- Reč je o deci sa raznim poteškoćama u razvoju, a treba imati u vidu da će i narednih godina u našu školu pristizati mališani iz cele Srbije - ističe naš sagovornik.

Jovan Simić prikupio 15 miliona dinara za OŠ "Radivoj Popović": Osećam se prevarenim!

A. Čukić

Jovan Simić, osnivač humanitarnih akcija pod nazivom Sportski bazar, ranije je organizovao prikupljanje pomoći upravo školi "Radivoj Popović" kada je donirao 15 miliona dinara. On se sada usprotivio zatvaranju te škole i spajanju s drugom ustanovom i kaže da se oseća prevarenim.

- Značaj te škole za roditelje i decu sa smetnjama ne zna samo onaj ko nema dete s tim problemima i nije posetio tu ustanovu. Ceo taj kolektiv, počevši od direktora do defektologa, daje sve od sebe da obezbedi deci uslove - rekao je Simić.

On je dodao da su škola i internat projektovani posebno za decu sa smetnjama u razvoju.

- Sve je rađeno planski. Prvi razumem nedostatak prostora za vrtić, moja majka je vaspitač, i to baš u Zemunu, ali ovo nije način da se taj problem reši. Osećam se prevarenim, jer sam dosta truda i napora uložio da ova škola dobije uslove kakve zaslužuje za rad sa decom. Mnogo ljudi, firmi, udruženja i fondacija doniralo je oko 15 miliona dinara u osavremenjivanje ove škole. Kako ja da sada pojasnim čoveku koji je poslao samo jedan SMS, a kamoli nekome ko je dao veću donaciju da možda sve pada u vodu - ogorčen je Simić koji je humanitarnim radom počeo da se bavi tako što je prodao kolekciju dresova koju je skupljao od detinjstva, a potom u akciju uključio i sportiste i javne ličnosti.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online