Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 01.02.2017.
18:01
Z. Marjanović - Vesti A

Stočar ne haje za sibirski mraz

Ovogodišnja zima sa mnogo sibirskih i snežnih dana smeta mnogima u Srbiji, ali ne i Slobodanu Uroševiću (53), domaćinu iz sela Igrište, koje je od Kuršumlije udaljeno petnaestak kilometara i svega dva-tri kilometra od administrativne granice s Kosovom i Metohijom.

Z. Marjanović
Pola sata mu treba da nahrani ovce i krave

Slobodan kaže da mu mu ovakva zima u potpunosti odgovara i da uživa u svakom trenutku u idiličnom ambijentu planinskog sela i u toplini svog doma, ali uživanja sigurno ne bi bilo da ga iskustvo i stariji od njega nisu naučili da se za zimu treba dobro pripremiti.

- Dođe mi da ne uključujem televizor jer u jednom satu programa čujem makar deset žalopojki o tome kako je nezapamćen mraz, visoki smetovi, mnogo snega, led, mnogi ostali bez ogreva, ovoga, onoga... Ja živam i ne žalim se ni na šta. Jednostavno, lepo mi je i da mi je tako cele godine kao što mi je zimi, siguran sam da bi mi na životu pozavideli mnogi. Jer, za zimu čovek mora da se dobro pripremi, a posebno to važi za nas koji živimo u udaljenim selima kakvo je moje, i onda nema zime - kaže Urošević i dodaje:

I zaista, slika sela pod snegom dubokim do iznad kolena koji po mrazu škripi pod nogama, seoske kuće pod snegom koje su se stopile sa okolinom iz kojih se vije dim i tišina odaju sliku pravog srpskog sela u januaru.

Z. Marjanović
Uživa u idili: Ujutru očisti sneg iz dvorišta

- Naravno da uživam, a uživanje počinje tako što me ujutru budi miris vruće pogače koju je već ispekla moja supruga koja ustaje zorom, toplina sobe, pa kajmak koji se topi u vrućoj pogači, čašica-dve ljute rakije tek krvotoka radi, ponekad i kuvana rakija, a napolju mraz koji štipa lice. Naravno, ne gledam u sat, nego onako, po navici, znam kad mi je vreme da namirim stoku u štali, svinje, kokoške, ali i to sve ne traje više od pola sata. Zatim, opet čašica-dve rakije koju ispijem sedeći na tronoški pored šporeta, a potom, ako mi se hoće, malo popravim prtine od basamaka do štale, do sušare gde odsečem parče pršute tek da proverim u kakvom je stanju, do podruma gde mi je smeštena rakija i glavne kapije, i tako polagano promiče dan. Ako u međuvremenu u kuću ne dođu komšije sa kojima se priča o domaćinskim stvarima, stiže i ručak, malo izležavanja i razmišljanja o svemu i svačemu dok kroz prozor iz tople sobe gledam vejavicu i dan se primiče kraju. S večeri opet namirim stoku i ponovo sedenje pored smederevca u kojem se danima ne gasi vatra. Kažem, zima ne smeta, naprotiv - tvrdi Slobodan Urošević.
Međutim, za razliku od Slobodana, mnogo je onih u zabačenim srpskim selima koji se pate po zimi i dubokom snegu.

Naučio lekciju

- Jedne zime me iznenadi sneg, u kući deca gladna, a brašna nema. Tada sam desetak kilometara po snegu visokom do grudi otišao do prodavnice da kupim brašno i jedva sam se živ vratio kući noseći džak brašna na ramenu. To se desilo tada i nikada više - objašnjava za "Vesti" Slobodan Urošević, kome o pojasu visi britva kojom se služi isključivo kada proverava stanje u sušari za meso.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online