Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 27.01.2017.
18:01
D. N. Petrović - Vesti A

Hrani zveri na planini

Već nekoliko godina uzorni policajac iz Prijepolja Vjekoslav Joksimović, ljubitelj prirode i zaštitnik životinja, zajedno sa članovima svog udruženja Jadovik - oaza netaknute prirode, hrani, zbrinjava i spasava zveri na planini Jadovik, u kanjonu reke Mileševke i u drugim delovima novovaroške i prijepoljske opštine.

D. N. Petrović
Voli životinje: Vjekoslav Joksimović

Spas

Na njegovo hranilište Karakol u Miloševom Dolu pod Jadovikom, na 1.307 metara nadmorske visine, od prošle godine pokrivenom i video-nadzorom, i ovih dana, kad se živa u termometru spušta i do 30. podeoka ispod nule, po hranu i spas dolaze mrki medved Đuro, težak više od 150 kilograma, mečka sa svojim mečetom teškim oko 80 kilograma, tri stalna vuka i još šest "povremenih"...

Dragoceni snimci

Hranilište na Karakolu u Miloševom Dolu Vjekoslav je pokrio sa četiri kamere, postavljene visoko na borovima i smrčama koje registruju svaki dolazak i o svemu ga obaveštavaju. Raspolaže sa više stotina snimaka za koje tvrdi da su dragoceni dokumenti i da mogu poslužiti za mnogo toga.

- Najvažnije je da ih hranimo i da im pomažemo sada kada im je najteže, a to su upravo ovi dani... Svakodnevno im na hranilište donosimo crkotine i pratimo da li dolaze da se nahrane. Mada medvedi u ovo doba obično spavaju, dolaze i uzimaju hranu, čak se ponekad i potuku sa vukovima, ali se sve završi tako što se neko mirno povuče. Uživam u tim njihovim igrama i malim obračunima. Kad ih nema dva-tri dana zabrinem se da im se nije nešto loše desilo, kad se pojave na kamerama obradujem se što su svi na broju - priča Joksimović i naglašava da mu nimalo ne pada teško da po mrazu i snegu svojim divljim pulenima u planini nosi hranu...

Stočari odahnuli

- Sa medvedima i vukovima na Jadoviku se družim godinama, nosim im hranu i trudim se da u ovom prirodnom rezervatu imaju mir i da su zaštićeni. Volim ih, jer sam odrastao uz priče o ovim veličanstvenim životinjama koje hodaju našim krajem. Od kada smo napravili hranilište i zbrinuli ih, više ne silaze u sela i ne prave probleme stočarima. Već godinama nije bilo nijednog

D. N. Petrović
Došao da utoli glad: Medved na hranilištu

incidenta sa vukovima i medvedima. Nijedno jagnje ni ovca nisu, kao u prošlosti, istrgnuti iz svojih torova, domaćini su mnogo mirniji - objašnjava Joksimović i dodaje:

Uživa dok gleda mečiće

- Rođen sam u ovom kraju i odrastao sam uz priče o strašnim susretima sa vukovima i medvedima... Tako su odrastala i druga deca... Svi se sećamo priče o Dragu Jelačiću iz Milakovića koji je u blizini sela Točilova naleteo na mečku sa mečićima. Mečka ga je odmah napala, branio se drvetom, rvao sa zverinjom i bio sav u krvi... Kad je pomislio da mu nema spasa i da će ga mečka ubiti, spasli su ga mečići koji su nestali u šumi, a mečka je krenula za njima...
Uživam dok gledam medvede i mečiće kako se igraju, tehnika je čudo - ističe Joksimović...
 

- Nedavno su na hranilište, do crkotine koju smo tamo ostavili, istovremeno stigli meče i tri vuka, izbila je i manja tuča, pretila je opasnost od ozbiljnijeg sukoba. Međutim, meče je shvatilo da je slabije, vukovima je ostavilo uginulog bika i povuklo se u šumu. Ko zna kako bi se sve završilo da je na vreme stigao Đuro, koji je bio u blizini, ali nije znao šta se na Karakolu dešava - priča Vjekoslav.

Bliski susret sa vukom

Misiju ovog uzornog, vrednog i svestranog policajca podržavaju mnogi građani Prijepolja, pomažu mu da nabavi hranu za medvede i vukove, odlaze sa njim na hranilište, prate kretanje životinja...

- Pre desetak godina imao sam, nedaleko do Miloševog Dola, bliski susret sa vukom, delilo nas je samo dvadesetak metara, stajali smo i gledali se... Nije mi bilo svejedno, minuti su bili večnost... U strahu sam viknuo, na moju sreću vuk se valjda uplašio, bacio se u stranu i nestao u šumi. Sada kada Vjekoslav brine o vukovima, siti su, više ne silaze u sela i zbog toga smo mnogo bezbedniji, zato ćemo mu i ubuduće pomagati - kaže meštanin Abid Bećirović.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online