Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 12.12.2016.
09:31
Vestionline A

Policajci upozoravaju: Radimo i po 20 sati, a dnevnice 150 dinara

Za narednu godinu predviđeno je povećanje budžeta MUP-a za četiri milijarde dinara. Iz reprezentativnih sindikata policije smatraju da su "neprihvatljivi izgovori da oni koji nose najveći teret u MUP-u ponovo ostanu na poslednjem mestu".

M. Karović
Ako neko radi 20 sati kako treba- onda je red i da bude plaćen kako treba

- Policijski službenici u Srbiji trenutno obavljaju svoje poslove za najmanju dnevnicu u regionu. Poređenja radi u Hrvatskoj dnevnice policijskih službenika iznose 2.780 dinara, u BiH 1.570 dinara, u Crnoj Gori oko 1.500 dinara, dok za isti posao, policijski službenici u Srbiji dobijaju 150 dinara. Čak i pripadnici MUP-a angažovani u specifičnim područjima i KZB-u imaju manje posebne naknade od dnevnica kolega u regionu i one iznose 1.500 dinara. Policijski službenik ne može da preživi dan sa 150 dinara, a ne može da živi ni od obećanja o postepenom povećanju dnevnica - istakao je Miloš Jelenković, predsednik NPSS-a.

Podsetimo, pre više od godinu dana policijskim službenicima su Uredbom Vlade RS dnevnice smanjene sa 2.500 na 150 dinara. 

Posle toga reprezentativnim sindikatima policije je poslodavac dao obećanje da će policijski službenici dobiti jednokratnu pomoć od 10-20 hiljada dinara i da će im dnevnice biti povećane na 2.000 dinara. U međuvremenu se ništa od toga nije dogodilo, a policajci i dalje obavljaju svoj posao savesno i odgovorno, navodi se u saopštenju.

Ovakav negativan odnos države prema policijskim službenicima se direktno odražava na društvo i bezbednost građana uopšte, upozoravaju iz Nezavisnog policijskog sindikata Srbije.

Kao jedan od primera problema iz policijskog sindikata navode skupove "visokog rizika" koji zahtevaju angažovanje većeg broja policijskih službenika iz različitih policijskih ispostava. One su često od mesta događaja udaljene i po nekoliko stotina kilometara. U takvim slučajevima angažovani policijski službenici u uniformi provedu i preko 20 sati.

"Nakon višečasovnog putovanja od policijskog službenika se očekuje da bude psihički i fizički spreman da izvrši zadatak i eventulano se suprotstavi dobro organizovanim grupama navijača i huligana. Ako policijski službenici i pored ovakvih uslova obavljaju svoj posao ažurno opravdano tražimo da i nadležne institucije pokažu adekvatan stepen odgovornosti i ozbiljnosti u postupanju prema njima", navodi se u saopštenju Nezavisnog policijskog sindikata Srbije.

"To se odnosi i na rukovodioce Policijskih uprava koji moraju da vode računa i o smenskom radu svojih službenika. Onaj službenik koji je bio 20 i više sati angažovan ne može ni u kom smislu odgovoriti na zahteve posla, ako je posle samo par sati odmora primio smenu u svojoj PU", upozoravaju u saopštenju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online