Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 03.12.2016.
00:11
D. Dekić - Vesti A

Otkaz ženi bolesnoj od raka!

Otkaz usred bolovanja novi je u nizu incidenata u niškom ogranku južnokorejske kompanije Jura, poznate po tvrdnjama da su radnici naterani na nošenje pelena kako ne bi prekidali proizvodnju, ali i na klečanje u promotivnom spotu.

facebook.com/principinfo
Daleko je sunce od Srbije: Violeta Petrović 

Samohrana majka 12-godišnjeg dečaka, Nišlijka Violeta Petrović (41), obolela je od karcinoma dojke. Ona objašnjava za "Vesti" da joj je telefonom poručeno da je dobila otkaz. Ugovor joj je produžavan tri puta po šest meseci i važila je za jednu od najboljih radnica, bez bolovanja i grešaka. Sve dok se nije razbolela.

- Pozvala me je neka žena, predstavila se da je iz Jure i rekla da mi je istekao ugovor i da mi ga neće produžiti. Pitala sam je znaju li da sam teško bolesna, da imam karcinom, a ona mi je hladnim glasom odbrusila da joj je žao i da dođem po svoju dokumentaciju. Htela sam da je pitam kako da dođem kad jedva stojim na nogama, ali je spustila slušalicu - priča Violeta.
Violeta priča da je bila zdrava žena, aktivni planinar, sve dok pre nekoliko meseci nije ustanovljena teška bolest. Operacija je usledila 22. septembra.

Tanjug
Pijaca roblja: Juri od države 7.000 evra po radniku

- Od tada sam prošla tri hemioterapije, za tri nedelje me čeka četvrta, a verovatno i još jedna operacija - priča hrabra Nišlijka koja vodi bitku i sa bivšim suprugom jer neće da plaća alimentaciju za njihovog Aleksu.

Potvrđuje i tvrdnje o nehumanom odnosu prema radnicima u kompaniji.

- Sve je tačno. Pelene nisam nosila, mada sam ih poželela, jer norma mora da se ispuni, a traka bez prestanka ide. Neće niko da uradi posao umesto mene, a toalet je daleko na kraju hale - priča Violeta o uslovima za rad.

Sin samo mene ima

Nikome više od mene nije stalo da sačuva posao i ne bih se igrala s tim, ali moram da se izlečim da bih se vratila. Moram da se borim za život i za posao, zbog svog sina, koji ima samo mene, priča Violeta Petrović.

Kontakt sa južnokorejskim rukovodstvom nije imala, već sa srpskim šefovima koji često verbalno maltretiraju radnike. Violeta priča da nije odsustvovala s posla ni izlazila pre kraja radnog vremena, a često je dobijala stimulacije.

Gde je sad premijer

- Gde je sad premijer? Ne tako davno je rekao da baš u sestrinskoj leskovačkoj Juri radnici imaju pravo da se leče i da ne mogu da dobiju otkaz ako se razbole - ogorčena je Violeta i objašnjava da se preko medija obraća premijeru, pošto ne može lično.

- Istovremeno sam trpela najgora moguća poniženja šefova da bih zadržala posao. Sve što je bilo u mojoj moći ispunila sam, ali nisam mogla da se borim protiv bolesti i da radim. Uredno sam im dostavljala izveštaje i doznake i znali su od čega bolujem - priča Violeta šta je sve pretrpela.

Da podsetimo, država je svako radno mesto u Juri subvencionisala sa 7.000 evra.

Sramno Vučićevo slepilo

Sa Violetinim mukama, širu javnost je upoznao bivši premijer, a sada narodni poslanik, lider NOVA Zoran Živković.

Tanjug
Apel građanima: Zoran Živković

- Fabrika Jura, ponos Vučića, otpušta samohranu majku koja je na bolovanju zbog karcinoma. E, neće moći! Pridružite se borbi za dostojanstvo - pozvao je Živković građane putem društvenih mreža i najavio pomoć nesrećnoj ženi.

On za "Vesti" objašnjava da je njegova dužnost kao narodnog poslanika da pomaže građanima Srbije.

- Sramno je da je Vučić slep na očite dokaze necivilizacijskog, ali i nezakonitog odnosa prema srpskim radnicima. Zato smo alarmirali javnost, da se situacija poput Violetine više ne ponovi - ističe bivši premijer.

Stres ubija

- Takav odnos "čuda tehnologije", kako je predstavljena Jura, prema dobroj radnici koja se razbolela, nedopustiv je. Poznato koliki stres izaziva otkaz i da se u normalnom društvu radniku saopštava u prisustvu psihologa - naveo je Živković.

Pravni tim NOVA pregledao je dokumentaciju Violete Petrović i tvrdi da nema osnova za otpuštanje.

- Bolovanje je otvoreno tokom radnog odnosa, a prema zakonu ugovor o radu je na snazi sve dok je ona kontinuirano na bolovanju. Firma mora da plaća doprinose i poreze, a Fond za zdravstveno osiguranje platu - objašnjavaju pravnici NOVA za "Vesti".

Proteraćemo Juru iz Srbije!

Udruženi sindikat Srbije Sloga je pre pet godina ukazivao na velike probleme radnika u Juri i mobing koji je išao do fizičkog i seksualnog zlostavljanja u pogonima u Rači kod Kragujevca. Lider ovog sindikata Željko Veselinović za "Vesti" najavljuje radikalizaciju delovanja i kaže da Violeta Petrović nije prva žrtva nehumanog i nezakonitog odnosa.

A. Čukić
Bez milosti: Željko Veselinović

On podseća da je nedavno premijer Aleksandar Vučić posetio Juru u Leskovcu i pohvalio ih. Veselinović kaže da je, nažalost, premijer samo dao vetar u leđa rukovodstvu da se ponaša kako hoće.

Otpuštane i trudnice

- Pre nekoliko godina otpuštene su dve radnice obolele od karcinoma, a bilo je i otkaza trudnim ženama. Mi godinama vodimo borbu sa tom kompanijom i znamo njihov sistem funkcionisanja - kaže Veselinović.

- Sudske presude na naše tužbe zbog otkaza radnicima zbog sindikalnih aktivnosti su dobijene, što je dokaz da su otpuštanja bila nezakonita. Ali, dok se mi borimo protiv robovlasničkog ponašanja kompanije, država ne reaguje. Naprotiv, vlast ih štiti kao belog medveda - smatra Veselinović.

Zato on najavljuje da će borba radnika biti radikalizovana.

- Potrudiću se da se obračunam s Jurom. Nema milosti za njih, jer su prekršili sve što se moglo prekršiti. Mi smo iskoristili sve zakonske mehanizme, ali institucije nisu odradile posao, pa nam u ovoj anarhiji nema druge, već da uzmemo stvar u svoje ruke i da ih isteramo iz zemlje. Premijer nas je optužio da isterujemo strane investitore, a mi ćemo u stvari raditi posao institucija koje žmure, pa ako će da nas hapse, neka im bude - zaključio je Veselinović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online