Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 01.12.2016.
13:58
Vestionline A

Policajac = statistički broj?!

U redakciju na je stiglo saopštenje Nezavisnog policijskog sindikata Srbije povodom novog napada na policijskog službenika u Rakovici i javnog poziva na linč policajaca. Saopštenje vam prenosimo u celosti

Nezavisni policijski sindikat Srbije
Grafit u kome se preti policijskom službeniku

"Na osnovu svakodnevnih informacija koje dobijamo, ova godina će zabeležiti drastičan porast broja napada na policijske službenike. Sinoć je prilikom intervencije po prijavi izboden pripadnik policije PS Rakovica. Nezavisni policijski sindikat Srbije (NPSS) oštro osuđuje ovaj napad i traži hitnu reakciju MUP-a i države.

Sinoć oko 23:30h patrola PS Rakovica izašla je na teren na poziv građana koji su se žalili da ih muškarac u vidno alkoholisanom stanju uznemirava i uništava nepokretnu imovinu. Po dolasku na lice mesta, supruga napadača rekla je policiji da se on zaključao u kući. Policajci su ga nakon kraćeg pregovora ubedili da izađe. Međutim, on je iz kuće izašao držeći oštro sečivo dužine 40ak cm i njime direktno napao policijskog službenika i naneo mu povrede u predelu ruke. Napadač je u kratkom roku savladan i priveden, a povređeni policajac nakon medicinske intervencije pušten kući. Kako su nam u PS Rakovica rekli, pomenuti napadač je već tri puta privođen zbog remećenja javnog reda i mira.

Očigledno je da sporna kaznena politika i praksa pune stranice crne hronike. Nadležni izbegavaju da se uhvate u koštac sa problemom i stvore efikasan mehanizam kojim bi policijski službenici bili bolje zaštićeni. Da se tendencija napada na policijske službenike ove godine ne smanjuje, već ozbiljno povećava govori i podatak da je juče zabeležen još jedan napad. Naime, u Senti je vlasnik kablovske televizije nakon incidenta sa radnicima Poreske uprave vređao policijske službenike koji su došli na intervenciju, a zatim i jednom od njih zadao više udaraca u glavu. To, na žalost, nije sve. U Valjevu, pre dva dana saobraćajni policajci PS Valjevo fizički su napadnuti prilikom rutinske kontrole. Ne možemo ne spomenuti i grafit na Senjaku koji se ovih dana pojavio na društvenim mrežama, a na kome se otvoreno poziva na linč policijskih službenika i preti jednom od pripadnika MUP-a.

Izostanak reakcije nadležnih je očigledan u ovakvim slučajevima. NPSS podseća da je u protekle dve decenije preko hiljadu policijskih pripadnika izgubilo život na dužnosti. Sve što je nakon takvih situacija usledilo su izjave da je potrebno pooštriti kaznenu politiku i da je napad na policajca napad na državu. Konkretne mere nisu preduzete do danas, a rezultat je očigledan. “Policajci su i dalje glineni golubovi prepušteni sami sebi, dok obavljaju jedan od najodgovornijih poslova. Nadležni moraju hitno menjati propise i pružiti šansu policijskim službenicima da u obračunu sa kriminalcima i huliganima sačuvaju svoje živote.” ističe Miloš Jelenković, predsednik NPSS-a."

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online