Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 28.11.2016.
03:00
D. Dekić - Vesti A

Narod u klinču vlasti

Srbiji ne treba premijer kakav je Aleksandar Vučić, ali ni zaštitnik građana kao što je Saša Janković, ocenio je u intervjuu za "Vesti", Dragan Dobrašinović, predsednik Koalicije za nadzor javnih finansija, povodom javne polemike predsednika Vlade Srbije i ombudsmana da li treba rušiti građevinu koja niče u centru Novog Pazara pod pokroviteljstvom poslanika vladajuće koalicije Muamera Zukorlića.

Medija Centar Beograd
Dragan Dobrašinović

Šta prema Vašem mišljenju znači to što premijer kaže da se objekat neće rušiti, a zaštitnik takav stav tumači kao "državni udar"?

- Koliko je posao premijera da ruši nelegelne objekte, ili da sprečava njihovo rušenje, ukoliko je na zakonu zasnovano, toliko je i posao zaštitnika građana da daje neodmerene i pompezne izjave, lišene logike i argumentacije. I jedan i drugi su, očigledno je, sve dalje od svojih nadležnosti i elementarne odgovornosti. U njihovom klinču, koji po svojoj suštini prerasta u zagrljaj, što mnogima promiče, ubrzano se pridavljuju Srbija, njeni građani i njihovi ključni interesi. Sve u svemu, takvi su Srbiji nepotrebni.

Na osnovu čega premijer u slučaju Savamala, kaže da su uklonjeni "bespravni" objekti, a u Novom Pazaru odbija rušenje, pravdajući to potencijalnim međuverskim incidentom?
- Slučaj Aleksandra Vučića uverljivo pokazuje da ni neki od najostrašćenijih pristalica Maksa Vebera ne mogu da odole diskretnom šarmu Nikola Makijavelija. U makijavelističkom razumevanju politike i društva, svaka argumentacija koja služi svrsi je dobrodošla. Za aktuelnog premijera mera svih stvari nije ni pravda, ni zakon, ni moral, već isključivo politički profit. Sve dok je procena da je "totalne idiote", koji naređuju fantomska noćna rušenja u srcu Beograda i novog političkog partnera, koji nelegalno gradi u centru Novog Pazara profitabilnije čuvati nego sankcionisati, za premijera će pitanje da li se bespravno gradi ili divljački ruši biti irelevantno. Aršin je, dakle, i u jednom i u drugom slučaju identičan.

Skupština kao vašarište

Možete li da prokomentarišete sve učestalije svađe na skupštinskim zasedanjima?
- Kada ulazite u Tršić, rodno mesto Vuka Karadžića, dočeka vas tabla s natpisom "Lako je plitku baru zamutiti i budalu naljutiti". Ako makar kratko pogledate zasedanja, ne možete, a da ne primetite da su gotovo svi učesnici debata ljutiti i nervozni. Tako, najčešće izgledaju i nastupi premijera. Moguće je da ni sve od onoga što je od narodnih umotvorina Vuk zapisao nije baš tako, ali je teško poverovati da ne stoji ono sa čim se prvim susretnete na putu ka njegovoj rodnoj kući. Naravno, nije samo to razlog što nam parlament i politički život izgledaju kao seosko vašarište. Ne treba gubiti iz vida smisao političara za improvizaciju, lošu i jeftinu glumu čiji je osnovni cilj zbunjivanje birača i odvraćanje građana od suštinskih pitanja i problema, fingiranje sukoba u cilju pozicioniranja za predstojeća odmeravanja snaga. Uvek je lakše napraviti lakrdiju nego osmisliti i izložiti korisnu i kvalitetnu političku ideju.

Da li je policija trebalo da polemiše sa zaštitnikom građana koga je funkcionerka Ministarstva unutrašnjih poslova zbog novopazarske afere nazvala licemerom?

- U dokolici, koja je posledica viška slobodnog vremena proizašlog iz efikasnog rada policije u suzbijanju političke korupcije i organizovanog kriminala, sasvim je razumljivo da se malo pažnje posveti i drugim državnim institucijama i ukaže na njihove propuste.

MUP je komentarisao i izjavu bivše članice Saveta za borbu protiv korupcije Miroslavu Milenović. Kako gledate na njihovo saopštenje da je iznela niz neistina o radu MUP-a, mada lica koja su je pretukla nisu otkrivena ni posle godinu dana?

- Što se tiče Miroslave Milenović i poznatog slučaja prebijanja, stav MUP-a je sasvim jasan. Žena ne samo da nije htela da asistira policiji u otkrivanju počinilaca, već je svojevoljno i krajnje neodgovorno propustila priliku da u mladosti savlada neku od borilačkih veština, što bi joj omogućilo da se samostalno odbrani u svakoj neprilici. Umesto toga, provodila je previše vremena u zatvorenom i zadimljenom prostoru, pišući banalne krimi priče, baveći se isključivo stvarnim ličnostima upletenim u visoku političku korupciju. A takva literatura, lišena imaginacije, nadahnuća i sofisticiranog umetničkog izraza, na ulici i po ulazima u stambene objekte, ne ceni se previše. Naprotiv.

Je li Vučić trebalo da stane u odbranu poslanika Marjana Rističevića za koga veći deo opozicije tvrdi da je zloupotrebio funkciju u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje i ispolitizovao slučaj bolesne ćerke poslanika Demokratske stranke za čije su lečenje građani SMS porukama skupljali novac?

- Ne bih da kvarim ničiju intimu, naročito ne mušku, ali ne mogu da se otrgnem utisku da premijeru Marijan puno znači. Šta je to u njemu i na njemu zbog čega mu premijer oprašta i najveće gadosti, ne znam, a nisam siguran da bi mi to saznanje oplemenilo život. Ono što me u celoj stvari malo zbunjuje, a prethodno je pitanje koje, ako sam dobro ispratio, niko ne postavlja, jeste odakle taj gospodin u Upravnom odboru RFZO i šta ga je za tu odgovornu dužnost kvalifikovalo.

Kako će se ovi slučajevi odraziti na Srbiju i šta građani mogu da očekuju od institucija?

- Od institucija, osim retkih i egzotičnih, građani mogu očekivati suficit konformizma, podaništva izvršnoj vlasti i svim njenim repovima, arogancije prema građanima, manipulisanja i obmanjivanja. Naravno, da bi se obezbedila socijalno-politička ravnoteža, ključne institucije će se postarati da svojim građanima obezbede deficit pravde, sigurnosti, istine i slobode, u čemu će, uprkos tome što gotovo niko neće pokušati da ih spreči, sigurno uspeti. A ako me već pitate kako će se to odraziti na Srbiju, imam i ja pitanje za vas, a i za sve nas: izvinite, zar je ovo Srbija?

Borac za ljudska prava

Dragan Dobrašinović je rođen 6. septembra 1969. u Prokuplju, gde i danas živi sa porodicom. Završio je Pravni fakultet u Beogradu, nakon čega je proveo tri godine na stručnom usavršavanju u prokupačkom Okružnom sudu.

Krajem 2000. godine osniva nevladinu organizaciju Toplički centar za demokratiju i ljudska prava, koja je danas vodeća organizacija Koalicije za nadzor javnih finansija.

Posvećen je borbi protiv korupcije, a naročito angažovan u oblasti javnih finansija, javnih nabavki, zaštite konkurencije, državne pomoći i medijskih sloboda.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online