Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 21.11.2016.
04:04
S. Đurić - Vesti A

Stefani nebeska lepotica

Za atraktivnu Beograđanku Stefani Gavrilović (25) letenje je sve, a pilotiranje životni poziv. San joj je da jednog dana sedne na mesto pilota u boingu 747 i nada se da će uspeti u tome. Kada je prvi put sa 19 godina sela u jedrilicu i poletela, znala je da time želi da se bavi. Upravljala je jedrilicama i školskim avionima. Radeći kao instruktor naučila je mnoge đake da lete.

A. Čukić
Leti već sedam godina: Stefani Gavrilović

- Ni mama ni tata nisu u avijaciji. Završila sam srednju turističku školu i tokom letnjeg raspusta išla sam na školovanje u Englesku i upoznala mog druga Stefana koji je leteo na jedrilici. Rekao mi je da pođem s njim da vidim kako je to. Bila sam oduševljena. Kad smo se vratili u Srbiju, odveo me je na aerodrom. Kad sam rekla roditeljima da želim da upišem školu za letenje, bili su šokirani. Bilo je potrebno vreme da ih nagovorim. Otac me je pitao: "Jesi ti žensko ili muško?" Na kraju su me podržali. Učlanila sam se u aeroklub i krenula sa dvonedeljnom obukom. Prvi put sam se vozila jedrilicom, avionom koji ide samo uz pomoć vetra. Ljudi se plaše jedrilice, ali kada ste u njoj osećate se kao ptica. Ako je čovek disciplinovan i uporan, nije teško savladati tehniku pilotiranja - priča Stefani Gavrilović.

Skupo školovanje

Ova mlada devojka kaže da školovanje za pilota nije, nažalost, kod nas pristupačno.

- Reč je o sumi od oko 50.000 evra. Nije to kao što je pre bilo, kad su bile stipendije. Sad se sve plaća iz sopstvenog budžeta. Bilo je puno odricanja, propuštenih izlazaka, letovanja i zimovanja.

Ne plaši se visina, uprkos raznim nepredviđenim situacijama.

Privatna arhiva
Ne plaši se visina i u riskantnim situacijama zadržava pribranost, a najveća želja joj je da upravlja boingom 747

- Letim već sedam godina i za to vreme su se dešavali neki sitni kvarovi. Najbitnije je ostati hladnokrvan i sve raditi po proceduri. U toku obuke prolazimo kroz razne situacije, simuliramo otkaz motora i ostale kvarove i vežbamo kako i šta odraditi da se ne ugrozi bezbednost vazduhoplova i osoba u njemu. Recimo, tokom vežbi jednom mi je otkazala elektronika posle poletanja. Osetila sam jak smrad, ali sam ostala prisebna. Vratila sam se na pistu i sletela na željenoj visini.

Stefani trenutno radi kao instruktor, leti jedrilicama za svoju dušu i traži posao u većim kompanijama.

Šetnja među oblacima

- Godinu dana sam radila u Vršcu kao instruktor, nakon toga i u Zrenjaninu, a u međuvremenu sam letela i sportskim avionom. Učim i spremam se za intervju jer sam konkurisala u jednoj inostranoj kompaniji i nadam se da ću dobiti posao. Kod nas je dosta sužen izbor, zato sam se odlučila da idem van zemlje. Postoje kod nas dve-tri kompanije koje imaju stav "nećemo žene". Ne kažu oni to tebi lično, ali to je javna tajna. Sanjam da letim na boingu 747 i nadam se da će se to i desiti. Evo nosim i ogrlicu na kojoj je 747. Sebe ne vidim u nekom drugom poslu. Inače, u Srbiji ima desetak žena pilota i to kod nas nije popularizovano. Za pilotiranje nije važno da li si muškog ili ženskog roda, već da li si sposoban i obučen da to radiš...
 

Devojčica uči zanat

- Među mojim đacima nalazi se i 15-godišnja devojčica. Bilo je zanimljivo nas dve videti u jedrilici. Ova devojčica se ponašala kao i ostali đaci. Sve mora da nauči, da proverava gorivo, ulje na avionu, da odradi pregled pred let. Trenuci kada samostalno polete su mi najdraži. Inače, jednom godišnje svi piloti prolaze detaljan sistematski pregled vida, sluha, pluća, krvi, i naravno zuba. Kasnije, postoje određeni kriterijumi pri upisu u školu, kao što su godine starosti, poznavanje engleskog jezika, matematike, fizike...

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 21.11.2016. 04:23
Nek sunce danas sine Srecna Slava domacine , Tradiciju oceva sledi jer ona mnogo vredi . Svoju milu zemlju uvek voli , dragom Bogu se za nju moli . Krsnu slavu uvek slavi ko svaki Srbin pravi - Srecna Slava !!! Srecna slava svima koji danas slave Arandjelovdan.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online