Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 15.11.2016.
00:10
B. Đokić - Vesti A

Odgajila sam Trampove sinove

U skromnom domu u centru Grocke kod Beograda penzionerske dane provodi Milka Milisavljević. Ova vremešna starica i u 85. godini seća se vremena provedenog sa porodicom Donalda Trampa, tada građevinskog preduzimača sa njujorškog Menhetna, a sada izabranog predsednika SAD i budućeg najmoćnijeg čoveka sveta.

Lj. Savić
Iz Njujorka nosi najlepše uspomene: Milka Milisavljević

Dok nas dočekuje u svom stanu, kupljenom od ušteđevine koju je stekla čuvajući Trampovu i decu još nekoliko Njujorčana, priča o razdoblju od polovine sedamdesetih do pred kraj osamdesetih godina, koje je provela u domaćinstvu novog predsednika Amerike.

- Od Donalda Trampa sam naučila šta je poštenje. Ja sam čuvala prvog njegovog sina Donalda juniora i drugog Erika. Sve je počelo 1975. godine, dok sam u Skoplju radila u Vojnoj bolnici Treće armijske oblasti. Odlučila sam da pobegnem u SAD. Sa sinom od devet godina zaputila sam se u Ameriku, ne znajući šta me tamo čeka - počinje gospođa Milka ispovest za "Vesti".
Otišla je kod bivše komšinice, koja je već živela u Americi, a pobegla je iz Jugoslavije preko Italije.

- Otišla kao turista i ostala. Kod nje sam prvo živela i kada sam naučila engleski jezik, počela sam da radim u agenciji za čuvanje dece. Oni su me poslali kod Trampa. Prvo sam čuvala Donalda mlađeg, nisam čuvala drugo dete Ivanku, a onda sam čuvala i treće dete, Erika iz braka sa Ivanom Tramp - prepričava živahna starica.

Pevala im Miroslava i Lepu

Stalno je pevala deci i to pesme na srpskom jeziku.
- Mnogo sam volela da im pevam Miroslava Ilića "Amerika, Amerika, zemlja velika, ali metar moga sela, Amerika cela", kao i hit Lepe Lukić "Od izvora dva putića vode na dve strane". Naučila sam ih da pevuše još mnoge druge srpske pesme, naravno koliko su mogli, samo nekoliko reči da nauče. Sad su to sigurno već pozaboravljali. Inače, prva Trampova žena Ivana je mnogo interesantna žena, nikada za sve te godine koje sam provela sa njima nisam čula da se svađaju. Donald je mnogo dobar čovek. Na moju preporuku zaposlio je našu zemljakinju Zoricu iz Srema u Tramp taueru na Petoj aveniji. Zamolila sam ga da je primi da radi i on je pristao. Rekao mi je: "Neka srpska gospođa dođe, Srbi su dobri radnici". Ja sam otišla u penziju, ona je ostala da radi - dodaje Milka.

Brzo se uklopila u porodicu Tramp.
- Najviše vremena smo provodili u Tramp taueru na Petoj aveniji. Išla sam sa njima svuda, u Meksiko, različite zemlje. Dosta vremena smo provodili u Konektikatu, na njegovom imanju od 14 hektara, gde smo obično bili tokom leta. Voleo je da priča sa decom, kao i ja. Cilj mu je bio da se manje igraju, a da više razgovaraju. Decu sam naučila vojničkim koracima kao iz JNA, ipak sam ja iz vojske. Oni bi marširali jedan, dva, tri i onda salutirali, baš onako kako se u JNA radilo. Tako se jednom Donald pozdravljao sa njima, a oni su mu vojnički salutirali. Mališane sam naučila i da broje do deset na srpskom jeziku. Kažu mi: "Pliz, još pet minuta kupanja". A ja kažem: "Naučite da brojite do deset i pustiću vas". I tako oni posle toga nauče da broje na srpskom. Donald mi je stalno govorio: "Milka, samo im dajte dobre osnove, dobre temelje" - priseća se sagovornica "Vesti".

Posle toliko godina provedenih kod čuvenog biznismena, gospođa Milka smatra da ga dobro zna i da može proceniti kako će biti dobar predsednik Amerike.

List "Komunist" na prijavnici

Jednom se desilo, priseća se Milka, da je bila u ambasadi SFRJ u Americi.
- Bila sam zbog nekih papira i kada sam izašla dali su mi primerak lista "Komunist". Došla sam u Tramp tauer i zaboravila novine na prijavnici. Kada je Tramp izlazio iz zgrade, na prijavnici vidi novine, a zaposleni mu kažu: "Ovo vam je vaša neni ostavila. Jesmo vam rekli, gospodine Tramp, da je ona komunista". A Donald njima kaže: "Bila je, ali nije više". Stvarno je bio vrlo dobar prema meni - kaže Milka za "Vesti".

Lj. Savić
Sa Trampovima u Konektikatu, krajem osamdesetih godina

- Mister Tramp je pun razumevanja, znanja. Stalno je radio. Bila sam sa njima kada je zaradio prvu milijardu. Tolerantan je, hoće da sasluša, pomogne ljudima. Privatno nije tako oštar kako to mnogima izgleda na televiziji. Dobar je čovek, poštuje radnike, imala sam prilike da to vidim. Sve plaća, ne žali se. Zbog takve energije je i mogao da izdrži pet mitinga na dan, sada kada je bio u kampanji za predsednika. Od njega sam naučila da ništa ne može silom. Mislim da će gospodin Tramp biti sjajan predsednik - kaže ona na kraju, dodajući da otkad se vratila u Srbiju 2003. godine nema kontakta sa porodicom Tramp, te da nije htela da insistira da se čuje sa njima, da ne bi pomislili da želi nešto da traži od njih.

Spasao joj sinove od rata

Kada je počeo raspad SFRJ, Milka se našla u problemu.
- Imam tri sina, a dvojica su bila u Jugoslaviji početkom devedesetih kada se zaratilo. Bili su policajci, a nisam htela da ih pustim da idu da ubijaju. Gospodin Tramp im je pomogao da dođu u Ameriku da žive.
Kako dodaje, jedan od sinova joj je pre godinu dana nesrećno preminuo, posle čega je doživela moždani udar. Dva sina su ostala da žive u Americi.
- Od para koje sam zaradila u Americi kupila sam ovaj stan. Imam i srpsku penziju, mala je, ali mi je dovoljna da živim - dodaje ona.

POVEZANE VESTI

Sreda 16.11.2016. 22:46
Nacionalnu penziju i poster u prirodnoj veličini, najmanje za takvu ličnost.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online