Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 02.11.2016.
08:09
J. Arsenović - Vesti A

"Zatežem" Amere i za dobro Srba

Poznati plastični hirurg dr Borko Đorđević pojavio se na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu kako bi promovisao svoju knjigu "Stakleni mir - Džimi Karter i opasni Srbi". Kontroverzni Đorđević u knjizi prepliće privatni život i neskrivene ambicije, poput one da sina Nikolu za tri decenije vidi na mestu predsednika SAD!

V. Sekulić
Dr Borko B. Đorđević

Za sada mu je propao plan da se mladi "Srbin američkog porekla", kako je definisao sina, politički kali kod Vuka Jeremića, u čiji je izbor za generalnog sekretara UN Đorđević polagao nade. Očima dijasporca sa "dobrim vezama", u razgovoru za "Vesti", sagledava u kom pravcu Srbija treba da ide, ne bežeći ni od pitanja kojeg je američkog predsednika ulepšavao.

Kako ste uspeli da bivšeg američkog predsednika Džimija Kartera u vreme ratnog vihora u BiH dovedete da posreduje u mirovnim pregovorima?
- Celokupan moj uspeh u Americi i dolazaka do prominentnih ličnosti bio je vezan za moj rad u plastičnoj hirurgiji. Nisam imao nikakve specijalne veze, ali sam imao puno pacijenata koji su bili važni i koje sam uvek mogao da pozovem na razgovor i zamolim za uslugu, kao što je bilo sa predsednikom Karterom i njegovom suprugom Rozalin.
Zar se ceo politički establišment u SAD operiše i zateže?
- Tako reći.
Ko je od poznatih bio pod vašim nožem?
- Imate to u knjizi detaljno. Tamo je politika, estrada, filmska industrija, sve je to izmešano.
Da li se Karter zatezao?
- Predsednik Karter je radio samo očne kapke i to gornje, a njegova supruga je radila lice. Ne volim da pričam o pacijentima. Oni moraju da sačuvaju svoju privatnost.
Pored estetske hirurgije, zahvaljujući kojoj ste bili u kontaktu sa uticajnim ljudima u Americi, vi ste bili i politički aktivni?
- Da, predsednik Regan me je mobilisao. Njegova supruga je poznavala moju prvu suprugu i ja sam u njegovom izbornom štabu dobio da predvodim Republikansku partiju u Kaliforniji. Kao bivši član Komunističke partije u Jugoslaviji meni nije bilo teško da se aktiviram u političkom životu Amerike. Amerikanci imaju običaj da kažu - ako si bio dobar u svojoj zemlji, bićeš dobar i kod nas.
Sada više niste aktivni?
- Nisam, ali mogu da se aktiviram. Imam jednu ekipu koja radi za Trampa. Ići ću 8. novembra da glasam i nadam se da će Tramp postati predsednik. Ali, imam i dobre odnose sa Klintonovima. Tako da bez obzira ko pobedi, ja ću moći da ih koristim za naše dobro.
Da vam nisu i Klintonovi bili pacijenti?
- Nisu, ali su bili deo procesa oko Karterovog puta za BiH. Klinton je kao aktuelni predsednik SAD tada dozvolio i blagosiljao sve događaje koji su se dešavali kada sam ja doveo predsednika Kartera u Bosnu.
Ta misija Džimija Kartera nije do kraja okončana onako kako ste želeli?
- Misija je uspela da privremeno zaustavi rat, međutim, nismo uspeli da napravimo stalni mir. Taj mir, koji je trajao četiri meseca, posle se prelio u Dejtonski sporazum. Ostalo je nezavršeno to što nismo uspeli da se oslobodimo pritiska Zapada kada je u pitanju naš ekonomski razvoj. Mi nismo nikada hteli da prodamo jedan deo naše industrije, kako bi Zapad mogao da uđe i da napravi koncesije i biznis. Milošević je ostao pri sistemu koji je polukomunistički.
Kada kažete "stakleni mir", da li to znači da iznad BiH i dalje lebdi ratni mač?
- Da, jer mi nismo definisali status bosanskih Srba, nismo mogli da ujedinimo Bosnu kakva je nekada bila. U pitanju su teritorije, u pitanju je imovina, u pitanju su novci. Svi ratovi koji su se vodili na ovim prostorima bili su vezani za novac i imovinu.
A ne za geostrateško pozicioniranje na Balkanu?
- Ne. Ceo rat koji je vođen bio je pljačkaški. Opljačkana je cela Srbija i bivša Jugoslavija, što je bilo olakašano i zbog tzv. samoupravnog sistema, gde definicija vlasništva i kapitala nije bila izražena. Pojavili su se neki ljudi koji su smatrali da treba da uzmu i da prisvoje svu tu imovinu.
U Srbiji je i dalje aktuelna teza da su spoljni faktori, pre svega Zapada, rukovodili raspadom Jugoslavije?
- To nije tačno. Predsednik Džordž Buš stariji sa državnim sekretarom Bejkerom je do zadnjeg momenta pokušavao da spreči raspad Jugoslavije. Ali niko nije mogao da ukroti balkanske vođe. Bio je to sudar svetova između Slovenije i Hrvatske, s jedne strane, koje su htele da imaju kapitalistički sistem, i Miloševića, na drugoj strani, koji je želeo da sačuva i konzervira komunistički sistem.
Po tom vašem tumačenju ispada da su Srbi najveći krivci krvavog raspada Jugoslavije?
- Jesu. Milošević i Srbi su najveći krivci za rat koji se desio i zato i dan danas najviše ispaštaju.
Je l' to iz vas progovara član američke Republikanske stranke, gde se dede onaj Srbin rodom iz Pirota?
- Srbin iz Pirota ne može više da gleda da ovaj narod sebi ne može da priušti elementarne stvari koje treba da imaju za decu, za školovanje... Godišnji prihod jednog Srbina je negde pet-šest hiljada dolara. To nije prihvatljivo, to je katastrofa i neka idejna pitanja, poput Kosova i Republike Srpske, moraju što pre da se reše. Inače neće biti kraja ovom propadanju.
Jeste li pokušali da svoje usluge ponudite srpskim političarima?
- Vrlo teško, jer su srpski političari gladni. Oni odlaze u politiku da bi neku paru zaradili, za razliku od američkih koji su bogati, tako da svaki pokušaj, pogotovu kada je u pitanju dijaspora, udari u zid. Mene su zavlačili i Milošević, i Mira Marković, i Panić, ali i Tadić i Koštunica. Jako sam nesrećan zbog toga, ali moje iskustvo nije jedinstveno, to se desilo mnogima pre i posle mene.

Kod Obame na kafu

"Šanse za uticaj na američkog predsednika su mi porasle, kada sam video da je Barak Obama kupio kuću pored mene u Palm Springsu. Platio je 4,5 miliona dolara. Lako će Obama da je otplati, jer u Americi bivši predsednici svoje govore i prezentacije naplaćuju i po 150.000 dolara", ovako u svojoj knjizi Đorđević najavljuje kako će, posle napuštanja Bele kuće, Obama postati njegov komšija.

Zvezda na Bulevaru slavnih

Rođen u vihoru rata 1942. godine u Pirotu, od oca, kraljevog oficira koji se pridružio partizanima i majke, rođene u Americi u braku srpskih emigranata.
Zahvaljujući tome što u Beogradu nije dobio specijalizaciju za ginekologiju i dedi Ličaninu, koji je već imao biznis u Americi, Đorđević je odlučio da sreću potraži preko bare. I uspeo je u tome, pa se u knjizi hvali američkom kućom od 7.000 kvadrata, u vreme kada je imao i po pet operacija dnevno, na kojima je zarađivao i po 50.000 dolara!
Njegov život je pun uspona i padova - od zvezde na Bulevaru slavnih do optužbi da se u Srbiju i Crnu Goru vratio nakon što je zbog neprofesionalizma izgubio licencu u SAD. I prvu i drugu stvar duguje ženama. Zvezdu - zbog veštog ulepšavanja i podmlađivanja holivudskih zvezda i prvih dama, a ružne priče zbog, kako kaže, osvete bivših supruga. Licencu u SAD, tvrdi, nikada nije izgubio i danas operiše na relaciji Igalo - Beograd - Palm Springs.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online