Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 22.10.2016.
13:01
Vestionline A

Jaja smrti seju strah Evropom, opasnost stigla do Srbije

Nakon što je posle smrti petogodišnjeg dečaka otkriven slučaj petočlane porodice iz Bregane zaražene salmonelom, čak 12 od ukupno 28 zemalja EU prijavilo je pojavu trovanja salmonelom. Širenje bolesti prijavile su Holandija, Francuska, Nemačka, Belgija, Danska, Finska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Luksemburg, Švedska, Norveška i Poljska.

pixabay.com
Otrovna jaja izazvala veliku uzbunu u celoj Evropi

Sve su zemlje, kako saznaje "Jutarnji list", prijavile pojavu bolesti, ali pošto su ljudi zaraženi ili u restoranima ili u javnim kuhinjama, bilo je nemoguće otkriti koja je tačno namirnica glavni krivac za stotine slučajeva trovanja salmonelom.

Kada je u sredu Hrvatska u RASFF prijavila sumnju na salmonelu iz jaja uvezenih iz Poljske, sklopile su se sve kockice i sve zemlje su povezale slučajeve trovanja sa jajima sa poljske farme.

Prema pisanju poljske novinske agencije PAP, Holandija i Belgija takođe su izvestile Evropsku komisiju o kvalitetu hrane, kao i da su pronašle jaja zaražena salmonelom.

Reč o ozbiljnoj pretnji, a belgijska Federalna agencija za sigurnost hrane u pošiljkama jaja iz Poljske utvrdila je kontaminaciju salmonelom. Ova jaja je uvezlo najmanje sedam zemalja EU i korišćena su u stotinama restorana u Belgiji, a u trgovinama zasad nisu dokazali salmonelu.

Hrvatski ministar zdravstva Milan Kujundžić kaže da je u nesrećnom slučaju preminulog deteta dokazana zaraza Salmonellom enteriditis, kao i kod ostalih četvoro članova porodice.

- Sumnja se, ali nije dokazano, da se radi o jajima koja je prodavao Kaufland. Dokaza u tom smislu nema jer je socijalna situacija porodice takva da je moguće da je salmonela bila i negde drugde. Međutim, sumnja ostaje - kaže Kujundžić.

On navodi da je Kaufland sam, i pre nego što je inspekcija izašla na teren i započela ispitivanje, povukao jaja s hrvatskog tržišta. Sanitarne inspekcije su odradile sve i postoji uvid u kompletno stanje i u ono što se događa u Europi.

- Sumnjiva jaja poreklom su iz Poljske i u još nekoliko zemalja. Sumnja se na trovanje salmonelom, ali u ovom trenutku nema dokaza za to. U Hrvatskoj nema nikakve opasnosti za građane.

Inkriminisana jaja nisu na tržištu, iako poreklo salmonele u njima nije dokazano - kaže ministar Kujundžić.

Pritužba kupca

Nalazi inspekcija koje je "Jutarnji list" objavio pre nekoliko dana pokazali su salmonelu samo u jajima pronađenim u frižideru porodice Vidović - od 22 pronađena jaja, dva su bila zaražena salmonelom. Svi ostali nalazi sprovedenih nadzora nadležnih inspekcija za jaja s prodajnih mesta Kauflanda pokazali su zdravstvenu ispravnost. Unatoč tome, još jedan slučaj upućuje na sumnju u jaja iz Poljske. Na Fejsbuk stranici Kauflanda Hrvatska 8. oktobra Vinkovčanka je ostavila fotografije i račun s komentarom: "Juče, u Vašoj prodavnici u Vinkovcima, kupljena su jaja koja su pokvarena i jako smrde.

Maćej Šimanski, poljski predstavnik u Hrvatskoj, je rekao da za sada nema konkretnih podataka vezanih za slučaj, kao i da čeka odgovore iz Varšave.

Srbija nije uvozila jaja za jelo iz Poljske

- Više detalja trebalo bi da imam u ponedeljak. Nikako ne potcenjujemo ovu situaciju. Ona ne koristi ni nama niti ikom drugom, a najmanje ljudima koji se mogu zaraziti salmonelom. Međutim, mislim da se to može dogoditi svakom. Gledao sam statističke podatke evropske agencije za zaštitu hrane i tamo stvarno dobro izgledamo, da ne kažem tri puta bolje nego Hrvatska po broju stanovnika i količini salmonela - rekao je Šimanski i dodao da je statistika uvek varljiva i dovoljno je jedno jaje da čovek bude nesrećan.

Navodi i da su farme u Poljskoj prilično velike i nije isključeno da ta, konkretna farma izvozi u više zemalja, pa je moguće da se radi o jednom slučaju koji je prerastao u nešto takvo.

Sestre dečaka još uvek u bolnici

Porodica preminulog dečaka Mirka, majka Bosiljka, otac Predrag i dve sestre oporavljaju se od bolesti, ali i šoka koji su pretrpeli zbog smrti sina i brata. Iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” devojčice još nisu izašle, ali će se, sudeći prema zdravstvenom stanju, uskoro vratiti kući.

U noći 10. oktobra preminuo je petogodišnji Mirko. Hitna pomoć je nakon poziva porodice Vidović mogla samo da konstatuje smrt deteta, a dve devojčice koje su bile u kritičnom stanju i njihove roditelje prevezla u zagrebačku bolnicu. Nakon analize sanitarne inspekcije pokazalo se da su svi ukućani zaraženi salmonelom koja je pronađena na sedam mesta u kući porodice Vidović. Jaja su kupljena u samoborskom Kauflandu, a u Hrvatsku ih je uvezla Mesna industrija Braća Pivac. Uzrok smrti dečaka još je nepoznat jer će se nalazi obdukcije čekati nekoliko nedelja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online