Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 19.09.2016.
21:30
Z. Marjanović - Vesti A

Obnova pomeljare vojvode Koste

Trebalo je da prođe gotovo ceo vek da se meštani sela Grgure kod Blaca dogovore i obnove vodenicu u kojoj je se ubio čuveni vojvoda Kosta Vojinović Kosovac, vođa Topličkog ustanka za vreme Prvog svetskog rata.

Z. Marjanović
Radi na obnovi: Rade Lazarević

Za razliku od nekih četovođa koji su se predavali Bugarima i Austrijancima i koji su se čak i priključili okupatorskoj vojsci, Kosta Vojinović je ostao veran ciljevima ustanka do kraja. On se sa nekoliko saboraca našao u vodenici iz koje se junački borio. Jake bugarske snage su ih opkolile.

Nakon višečasovne borbe poginuli su mu svi borci. Kosta nije želeo da padne u ruke Bugarima pa je 23. decembra 1917. godine poslednjim metkom oduzeo sebi život čime je stavljena tačka na Toplički ustanak, ali je vojvoda Kosta za sva vremena po herojstvu ostao upisan u srpsku istoriju.

Čast i ponos

Vojinović je nesumnjivo veliki heroj kojim se narod Toplice i Kosanice ponosi - kaže Rade Lazarević. Lazarević je jedan od brojnih meštana koji radove na renoviranju vodenice Koste Vojinovića doživljavaju kao veliku čast.

Z. Marjanović
Vodenica u kojoj se ubio Kosta

Pored vodenice nalazi se i njegov grob jer je, po sopstvenoj želji na parčetu papira napisao nekoliko trenutaka pre nego što je sebi oduzeo život, da želi da bude sahranjen baš na tom mestu i želju su mu ispunili i bugarski oficiri i narod Grgure, a narod o svakom verskom prazniku pali sveće svom heroju.

Kosta Vojinović je rođen u Smederevu, u činovničkoj porodici Jovana Vojinovića koji je bio iz okoline Vučitrna zbog čega je i Kosta kasnije dobio nadimak Kosovac.

- Kosta Vojinović nije bio školovani oficir, ali je nakon izbijanja Prvog svetskog rata kao dobrovoljac pristupio odredu vojvode Vuka sa kojim je stekao veliko iskustvo, a zbog iskazane hrabrosti ubrzo je dobio i čin rezervnog potporučnika. U toku povlačenja srpske vojske teško je ranjen i lečio se u bolnici u Kuršumliji, a nakon izlečenja, u strahu da ne bude uhapšen, odmetnuo se na Kopaonik gde su već postojali odredi ustanika. U vreme okupacije od strane bugarske vojske narod Toplice je preživljavao neviđenu torturu zbog čega se narod ovog kraja spontano organizovao i podigao ustanak na čijem čelu su se nalazili Kosta Vojinović Kosovac i Kosta Pećanac koji je iz Soluna stigao u Toplicu i Kosanicu i čija je uloga u Topličkom ustanku, po mnogim istoričarima, veoma diskutabilna do današnjih dana - veli Rade Lazarević.

Časovi istorije

- Vodenicu je trebalo obnoviti odavno, ali je sada, uoči obeležavanja 100 godina Topličkog ustanka, pravi trenutak. Pomeljara u kojoj je završio svoj život heroj Topličkog ustanka i crkva koja se nalazi nedaleko od nje u čijoj je porti po sopstvenoj želji sahranjen vojvoda Kosta Vojinović, biće jedna celina gde će, nadamo se, biti održana centralna državna proslava jubileja i mesto održavanja javnih časova iz istorije - veli Lazarević.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online