Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 15.09.2016.
22:37
Vestionline, Tanjug A

"Srbija nema razloga da se stidi kad pogleda iza sebe!"

Srbija koliko god da gleda napred, nema razloga da se stidi kada pogleda iza sebe, poručio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić u Solunu nakon što je sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom odao počast poginulim srpskim vojnicima koji su sahranjeni na Zejtinliku.

Tanjug
Malo smo zapostavili taj deo istorije: Milorad Dodik i Tomislav Nikolić u obilasku groblja na Zejtinliku

Nikolić je novinarima kazao da poseta Savezničkom groblju predstavlja pogled unazad i da svako od nas može sa ponosom da se osvrne.

- Što bismo se stideli tog pogleda unazad kada nas i Grci i svi oni koji su sa nama ratovali cene - kazao je predsednik Srbije. Jedna mala srpska vojska, kako je rekao, kojoj je pretila opasnost da ne postoji, doživela je da vojvoda Petar Bojović dobije odlikovanje i od svojih neprijatelja.

Nikolić je rekao da je poseta Grčkoj nastavak obeležavanja Velikog rata u kojem je Srbija dala svoj veliki doprinos.
 

Tanjug
Đorđe Mihailović čuvar groblja sa Nikolićem i Dodikom 

- Dala je ogromne žrtve i meni se čini da smo pomalo zapostavili taj deo istorije, neke ljude potpuno odbacili…-  rekao je Nikolić.

On je dodao da Srbija ima izvanredne saradnike u grčkim vlastima, ne samo na državnom, već i na regionalnom nivou, što se videlo prilikom posete Dušanovom gradu "gde smo dobili uveravanja o tom prijateljstvu i ljubavi, koje grčki narod oseća prema nama".

Osvrnuvši se na sutrašnje zvanično obeležavanje godišnjice Kajmakčalanske bitke na vrhu planine Nidže, Nikolić je kazao da je najvažnije to što će se sutra obeležiti junački proboj Solunskog fronta koji nije bio baš po volji saveznicima, ali srpska vojska tada nije mogla da čeka.

Navodeći da na Kajmakčalanu postoji deo teritorije koji je Grčka ustupila Jugoslaviji svojevremeno, gde se nalaze obeležja proboja Solunskog fronta, crkva i kapela, Nikolić je rekao da je po raspadu Jugoslavije to pripalo Makedoniji i da bi, kako je rekao, možda trebalo razgovarati sa predstavnicima makedonskih vlasti o tome da Srbija dobije pravo da na tom mestu baštini svoju istoriju.

Dodik: Srpski narod je jedinstven nacionalni korpus

Predsednik RS Milorad Dodik položio je venac i odao počast stradalim srpskim vojnicima koji su sahranjeni na vojničkom groblju u Solunu i poručio da, bez obzira gde živeo, srpski narod predstavlja jedinstven nacionalni korpus.

On je istakao da je sa predsednikom Srbije u prilici da zajedno obeleže 100 godina od proboja Solunskog fronta, dodajući da je dosta pripadnika vojske Srbije bilo sa prostora današnje RS i BiH.

Kako je rekao, oni su se osećali integralnim delom velikih napora da Srbija dosegne svoju slobodu i da se odbrani.

- U njihovu čast i pomen ja sam ovde kao predsednik RS da na ovaj simboličan način kažem da smo i danas jedno - rekao je Dodik. On je dodao da se na taj način rehabilituju sećanja na teške trenutke, pogibiju srpskog naroda koji je platio ogromnu cenu u Velikom ratu, a kasnije i u Drugom svetskom ratu.

Dodik je inače čuvaru Srpskog groblja u Solunu Đorđu Mihailoviću uručio Orden časti sa srebrnim zracima. Mihailović je Orden dobio za priznati javni rad i rezultate na očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa srpskog naroda, kao i u učvršćivanju prijateljskih odnosa RS i Grčke.

POVEZANE VESTI

Petak 16.09.2016. 00:11
Ali zato bolje da se Srbija ne gleda u ogledalo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online