Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 16.09.2016.
06:46
B. Đokić - Vesti A

Korupcija pojela Srbiju

Predsednik Višeg suda u Šapcu Gojko Lazarev, predsednik suda u Loznici Dragan Cvetinović i sudija iz Loznice Olivera Lazarević, kao i D. R. iz Loznice uhapšeni su u akciji policije i Bezbednosno-informativne agencije zbog sumnje da su primali i davali mito.

A. Čukić
U Srbiji korupcija kreće s vrha vlasti

Oni se terete da su preko posrednika radili na pronalaženju rešenja da se bivšem cariniku D. D. iz Pančeva, koji je u Šapcu osuđen na sedam meseci zatvora, omogući ponavljanje krivičnog postupka.

Ovo hapšenje u zemlji u kojoj korupcija kreće s vrha vlasti predstavlja, međutim, više izuzetak nego pravilo. Kriminolog Zlatko Nikolić kaže za "Vesti" da ga ovaj slučaj uopšte ne iznenađuje i da je u konkretnom slučaju veliki problem što su uslovni otpusti zatvorenika spušteni na sudove, umesto na komisije kako je bilo ranije.

- Ko će kontrolisati hiljadu i nešto sudija? Ti ljudi zbog toga dolaze u situaciju da im se ponudi neki mito. Ponude jednom, drugi, deseti put i retko ko će, nažalost, istrajati - ističe Nikolić za "Vesti".

O raširenoj korupciji u Srbiji Nikolić kaže da je eksplodirala devedesetih godina i da je svim političarima uslov na vlasti bio da se obogati!

- Ako neko dobije posao preko stranke, onda mora 10 posto da da upravo stranci. Korupcija može da se smanji na podnošljiv nivo ako društvo zaista želi to, ali se ne može iskoreniti, jer lopovluk niko nikada nije iskorenio - smatra Nikolić.

Reporteri "Vesti" su razgovarali i sa policajcima uključenim u borbu protiv korupcije, kao i sa operativcima BIA o tome kako funkcioniše korupcija u Srbiji i među političarima.

- Mito i korupcija u Srbiji sežu do najvišeg nivoa vlasti! Ovoliki nivo korupcije ne bi bio moguć bez političara s vrha, a morate da znate da što je manja para u Srbiji, to je korupcija veća - počinju oni priču za "Vesti".

Ne želeći da im se pominju imena u strahu za posao, oni objašnjavaju da se korupcija tokom decenija samo povećavala i svaka nova vlast je praktično postavljala nove standarde u otimanju para.

- Ukoliko ne plati, gotovo niko u Srbiji ne može da dođe na važnu funkciju u javnim preduzećima, lokalnim samoupravama ili inspekcijama, svuda gde ima novca. Ako te šef stranke, na primer, postavlja za predsednika opštine ili direktor javnog preduzeća, unapred kaže koliko para očekuje za sebe, odnosno stranku! Te se cifre mere milionima evra! Tako se predsednik jedne beogradske opštine obavezao da godišnje izvuče tri miliona evra i preda stranci da bi uopšte bio postavljen na funkciju. Isto tako funkcionišu javna preduzeća i različite inspekcije gde se budućim funkcionerima odmah kaže koliko treba novca da izvuku. Kako će oni taj novac da izvuku, to je njihova stvar - objašnjavaju izvori "Vesti".

Vezane ruke

Kada se pomene korupcija u Srbiji, uvek se priča i o nezavisnom pravosuđu i policiji koji taj problem treba da reše. Međutim, jedan od sagovornika "Vesti", koji je dugogodišnji inspektor za privredni kriminal, kaže da oni koji hoće savesno da rade svoj posao ostaju nezaštićeni, a i čak kad pokušaju da dosegnu do vrhova korupcija, to im je onemogućeno.
- Daću vam primer Kolubare. Mi odavno znamo za sve što se dešava tamo i jednom smo poslali grupu inspektora u Kolubaru. Oni su na prijavnici pokazali značke i dok su se prošetali do kabineta direktora, već su dobili nalog iz vrha MUP da se vrate! To je zabrana partije i svaka stranka, odnosno njen šef, ne dozvoljava da se u njegovo javno preduzeće bilo ko meša. On je gazda - kaže naš sagovornik.

Onda ti direktori i šefovi, nastavljaju dalje sagovornici "Vesti", od svojih podređenih traže novac da bi njih postavljali na funkcije. Uzimaju, naravno i novac od raznih nabavki i poslova.

- Uvek se ističe kako je to za stranku, a ne za nečiji privatni džep. Oni su kao turske haračlije, koje su skupljale novac za sultana i same odlučivale koliko će poslati u Stambol. U ovom slučaju, umesto u Stambol, pare se šalju u centralu stranke - zaključuju sagovornici "Vesti".

Kako sistem funkcioniše

* Zainteresovani političkom moćniku ili šefu stranke plati da bi bio postavljan na neko rukovodeće mesto.
* Politički moćnik ili šef stranke postavlja zainteresovanog na funkciju ili u firmu u kojoj se obrće dosta para.
* Moćnik unapred kaže koliko očekuje da mu novi podređeni donese para, a to se obično meri milionima evra.
* Šef firme ili prvi čovek opštine zatim od svojih podređenih traže novac da bi njih postavljali na niže funkcije.
* Uzima se i novac od raznih nabavki i poslova i deo se prosleđuje u privatne džepove političkih moćnika.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online