Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 13.09.2016.
21:30
B. Grujić - Vesti A

Gradi kuće od blata

Uspešna i u svetu poznata Zrenjaninka Dragana Kojičić, pobednica Creative Business Cup Serbia 2014. za najbolji biznis plan iz kreativnih industrija, ne odustaje od svoje originalne ideje po kojoj je jedinstvena u svetu. U vreme čelika i knauf maltera, Dragana obnavlja staru vojvođansku tehniku gradnje i pravi kuće od zemlje i blata.

Lična arhiva
Obnavlja staru tehniku gradnje: Dragana Kojičić

Sa projektom "kuća od blata" izborila je plasman u međunarodno finale u Kopenhagenu u Danskoj, na kome su učestvovali kreativci iz više od 50 zemalja sa oko 4.000 biznis planova, a inače je među 20 ljudi na svetu koji su dobili specijalizaciju zemljane gradnje u Francuskoj, a i zvanična je Cosmpoliten devojka sa najboljom idejom za usavršavanje.

- Zemlja je večan materijal. Može i da se reciklira. Bitno je da se prvo napravi dobar temelj, a iznad dobar krov. Cena podizanja takve kuće košta koliko i od ustaljenih materijala, ali kasnije se ostvare uštede na grejanju i hlađenju. Zemljane kuće idealno održavaju temperaturu - ističe mlada žena-arhitekta, uz napomenu da je zemlja termički regulator koji upija višak vlage iz prostorija i održava savršen ambijent za život.

Korišćenje zemlje uz moderan način gradnje je hit u svetu, a kod nas je po zakonu zabranjeno graditi kuće tim materijalom.

Krov od trske

- Ove godine prošla su nam dva projekta. Jedan je podržao Ženski fond Rekonstrukcija, a drugi je praktično nastavak prošlogodišnjeg koji podržava Ministarstvo građevine. Zahvaljujući projektu koji je podržao Ženski fond, polaznice su savladale osnove trščarstva, a rezultat je bilo postavljanje krova od trske na kući u Mošorinu - kaže Dragana.

- Nabijače su gotovo nestale iz ravnice, a reč je o kućama koje su idealne za život u svim godišnjim dobima. U Vojvodini, gradnja kuća od blata je prekinuta pedesetih godina prošlog veka - nastavlja priču Dragana, koja je posle završenih studija tri godine provela u Africi, u Ruandi, gde je radila na projektima moderne arhitekture.

Zemljanu arhitekturu proučavala je još u Burundiju, Kongu, Keniji i Tanzaniji, a često drži i radionice o ovom zanemarenom načinu gradnje, pa je kako sama ističe baš nedavno bila u Baču, Rogljevu, Albaniji i Hrvatskoj.

I ove godine deo leta provela je u Mošorinu, u staroj zemljanoj kući koju je kupila novcem od jedne nagrade osvojene na arhitektonskom konkursu.

- Ideja je da se ovakve kuće sasvim uklapaju u 21. vek i da je zemlja odličan materijal i da su naši preci, praveći kuće od zemlje, poštovali standarde energetske efikasnosti jer su ovakvi objekti štedeli energiju i čuvali životnu sredinu.

Zemljana, ili kuća od blata u 21. veku, dakle ne ona starinska, nego potpuno prilagođena uslovima života danas je apsolutni hit i mnogo je mladih, zainteresovanih, koji žele da stare, već postojeće takve kuće samo adaptiraju, ali ne znaju baš kako, pa otuda i naše radionice na ovu temu - naglašava Dragana Kojičić, uz napomenu da napuštenih zemljanih kuća ima svuda po Vojvodini...

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online