Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 03.09.2016.
08:01
A. Ninkov - Vestionline A

Ako vam je puno 1.500 evra: Čik nek vam dete pobegne sa časa!

Novi ministar prosvete, Mladen Šarčević, rešio je da "vruć krompir" koji mu je dodeljen sa funkcijom prebaci u ruke roditelja, pa neka vide šta će sa njim.

pixabay.com
A ko ostane na času, taj nek uči?

Kaže nije on to izmislio nego svet i EU gde se u nekim zemljama za 20 neopravdanih časova plaća kazna čak 1.500 evra...

I nema veze što srpski ministar ima mnogo veće goruće teme u svom resoru kao što su štrajkovi prosvetnih radnika, tehnološki viškovi, obračuni plata za godišnje odmore - on je odlučio da počne od đaka. 

Brojke su na strani ministra - u Srbiji se svake godine napravi oko četiri miliona neopravdanih časova. Novi čovek na čelu prosvete kaže da će od Ministarstva za rad tražiti da se postavi pitanje o odgovornosti porodica učenika koji beže sa časova.

Prosvetni stručnjaci klimaju glavama na ovaj predlog ministra i dodaju da bi trebalo uvesti novčane kazne i za sve roditelje čija deca viču, maltretiraju i psuju nastavnike.

Ima i onih koji smatraju da "udaranje" po roditeljskom novčaniku nije rešenje. Kažu najviše izostanaka prave bahata deca čiji roditelji će bez oklevanja da plate kazne.

Ipak, sociolozi upozoravaju da u Srbiji većina roditelja radi po ceo dan i ne zna da im deca beže iz škole. A osim toga, stariji poručuju da je normalno poneko "bežanje sa časova" i da je mnogo bitnije da škola i roditelji sarađuju, a ne da se međusobno optužuju i "naplaćuju greške".

OK, razumem zašto su đaci na "tapetu". Ali volela bih da ministar isto tako uvede kazne i za direktore škola koji sakrivaju slobodna radna mesta za svoje kandidate, o čemu se godinama unazad priča, a niko ništa nije uradio.

Najveći problemi u srpskoj prosveti i dalje su inspekcija (koje nema) i organizacija školskih uprava, a na rešenja za ove oblasti se čeka decenijama. Ipak, sa reformama se krenulo od đaka.

Zato i ne čude oni koji se pitaju da li se i ovo kao i sve što se u Srbiji radi - radi zbog para? Jer upravo je novi ministar osnivač više privatnih škola, kako u Srbiji tako i u regionu, pa mnogi misle da je postavljen da bi uveo državni harač u školama.

Mnogo je veće pitanje može li se kaznama vratiti poverenje roditelja i đaka u srpsko školstvo?

I da li je to što smo dozvolili da naša deca beže i ne poštuju školu zapravo najveća kazna i za nas roditelje i za Srbiju?

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online