Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 28.08.2016.
01:00
D. N. Petrović - Vesti A

"Žute ubice" još na Kopaoniku

Nakon pogibije starijih vodnika Vojske Srbije Nebojše Milića i Slaviše Markovića, a potom i civilnog deminera Radeta Alimpijevića, koji su pre četiri godine uklanjali zaostale NATO-bombe u blizini vojne baze na Pančićevom vrhu, na Kopaoniku je u nedelju, 21. avgusta, na istom poslu i skoro na istom mestu, teško ranjen deminer Mladen Gluhović, rodom sa Pala u BiH, samohrani otac troje dece.

D. N. Petrović
Bombe su obično sakrivene ispod busenja

Iskusnom demineru kasetna bomba MK-4 eksplodirala je u rukama u trenutku dok je podizao busen trave u kome je bila sakrivena. Pre toga, specijalnim mašinama preoran je ceo teren između Pančićevog vrha i okretišta žičare Krčmar, ništa nije ukazivalo da će doći do nesreće.

Boban Kurandić, bivši oficir Vojske Srbije i iskusni deminer sa Kopaonika u martu 1999. na Pančićevom vrhu dočekao je prvi "tomahavk" i preživeo više od stotinu avio-udara i dvadesetak napada kasetnim bombama....

D. N. Petrović
Uviđaj na vrhu Kopaonika

Sećanje i upozorenje

Svojevrstan znak upozorenja turistima i namernicima na Pančićevom vrhu je spomen-ploča koju je Vojska Srbije, u prisustvu načelnika Generalštaba Ljubiše Dikovića, postavila svojim poginulim deminerima Nebojši Miliću i Slaviši Markoviću. Spomenik je podsećanje na tragične događaje iz 1999. godine. Samo pedesetak metara od spomenika bomba je eksplodirala u rukama Mladena Gluhovića.

- Sa kasetnim bombama se nikad ne zna, obično su skrivene u zemlji ili travi, vremenom postaju sve neprimetnije, aktiviraju se na dodir, udarac, određenu temperaturu, prilazak čoveka i još desetine načina.... Posejane su svuda po vrhu Kopaonika, čistimo ih svake godine i nikako da ih očistimo, i posle 17 godina od akcije Milosrdni anđeo, ponovo nam ubijaju i ranjavaju ljude, ovoga puta stradao je deminer, a mogao je to biti turista ili berač borovnica - kaže Kurandić.

U nesreći, Gluhović je imao i sreće, spasli su ga busen trave i činjenica da je u pitanju bila kasetna bomba MK-4 koja ubija, ali ni približno nema snagu kao BLU-79 AB, koja je punjena izuzetno zapaljivim cirkonijumom i pali i topi sve oko sebe.

- Od njih su stradali Milić, Marković i Alimpijević, tada je gorela cela planina, avionima i helikopterima morali smo da gasimo požar. Nažalost, ove bombe su sipali kontejnerima, na stotine i hiljade - ističe naš sagovornik.

Najviše kasetnih bombi je na području Pančićevog vrha, posebno na delu između bivše baze Vojske Srbije, a sada Civilne kontrole leta i okretišta ski-staze Krčmar i na lokalitetu između Nebeskih stolica i Pančićevog vrha.

- Ovaj deo planine pripada opštini Leposavić, odnosno teritoriji Kosova gde još ništa nije rađeno na pronalaženju i uklanjanju kasetnih bombi, turisti-šetači i berači borovnica leti krstare ovim opasnim područjem i svakom trenutku neko može da odleti u vazduh. Svi delovi Kopaonika za koje se sumnja da su zasejani kasetnim bombama vidno su obeleženi, trakama, sajlama i drugim preprekama, postoje i table upozorenja, međutim, mnogi upadnu u minsko polje i rizikuju živote. Evo, pre nekoliko dana, odmah nakon Gluhovićevog ranjavanja, jedan bračni par iz Beograda ušetao je na teren koji smo upravo čistili, morali smo da ih izvlačimo pod punom ratnom opremom. Ljudi su se zaboravili i ne haju mnogo za zlo koje nam je posejao NATO i koje je još tu među nama - naglašava Kurandić.

Čišćenje Kopaonika biće nastavljeno narednih dana i godina, kada će sve zaostale kasetne bombe biti uklonjene niko ne može da predvidi, jer to zavisi od mnogo faktora, a najviše od para... Tovari kasetnih bombi posejani su i na Pešteru, posebno oko Sjenice i vojnog aerodroma Dubinje.... Bombe su samo delimično uklonjene. Uprkos upozorenjima, meštani, deca i čobani posebno, svakodnevno su izloženi smrtnoj opasnosti.

Pomoć ranjenom kolegi

Jedan od Mladenovih kolega iz firme Saturija, koja od proleća čisti oko 700 hektara kopaoničkih ski-staza, puteva i pašnjaka, kaže da Gluhović nije više u životnoj opasnosti, ali da se mole Bogu da mu lekari spasu oči. On se nalazi na VMA, a o troje dece, koju je prehranjivao svakodnevnno stavljajući život na kocku, brine njegova porodica. U njegovoj firmi, a i među drugim kolegama na Kopaoniku, razmišljaju i o pokretanju akcije za pomoć ranjenom kolegi.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online