Nedelja 16. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 18.08.2016.
20:00
S. Sudar - Vesti A

Ćirilica, sitan vez za ceo svet

Naše stare narodne šare gube se i nestaju, a njihova mesta zauzimaju savremene i tuđe šare, neprilagođene za naš narod, upozorio je još 1924. profesor crtanja Vojislav Stevanović u predgovoru knjige "Srpske narodne šare". Činjenica je da smo zapostavili negovanje izvornih motiva i ručno rađenih predmeta.

Promo/Beo-etno vizija
Demonstracija starih zanata: Članice Beo-etno vizije

- Ipak, imamo šansu da ispravimo načinjene propuste i ponovo uspostavimo vezu sa prethodnim generacijama, reanimiramo stare zanate i pokrenemo našu kreativnu ekonomiju - kažu članice udruženja Beo-etno vizija, čiji je cilj očuvanje tradicionalnih rukotvorina Srbije i zaštita starih zanata.

Promo/Beo-etno vizija
Heklane i tkane rukotvorine

Neke od njih su imale sreće da su od svojih baki i majki naučile da vezu, pletu, heklaju, a neke su to naučile u poznim godinama. Vremenom su shvatile da je to ono čemu žele da se posvete jer u struci nisu mogle da se zaposle.

A završile su studije ekonomije, prava, arhitekture, astronomije, španski i engleski jezik...

Pre tri godine su uz podršku Etno mreže udružile svoje talente, veštinu i znanje, a već ovog leta otvorile prodajnu galeriju u zanatsko-umetničkoj četvrti u Čumićevom sokačetu, u srcu Beograda.

Tu održavaju prezentacije izrade rukotvorina, prenose zanimljive priče o njihovom nastanku, etno motivima, razvoju i izumiranju starih zanata.

- Svi naši proizvodi su vrhunskog kvaliteta isključivo od prirodnih materijala, tradicionalnog načina izrade, a primenjeni su motivi sa starih narodnih nošnji i iz srpskih manastira. Promovisanje domaćeg autorskog dizajna, tradicionalnih rukotvorina, starih zanata i umetnosti, na ovaj način dobija jednu novu dimenziju a to je aktivno učešće posetilaca - objašnjava Verica Avlijaš, predsednica Beo-etno vizije.

Izložbe u Njujorku

Zahvaljujući svojoj članici Radmili Rajki Jovanović, koja je trenutno u Americi, Beo-etno vizija je tokom proleća imala dve izložbe ćirilice u vezu i zlatovezu u Njujorku. Prva je bila u Generalnom konzulatu Republike Srbije, a druga u crkvi Svetog Save.
- Nakon požara u našoj crkvi, eksponati su ostali u Parohijskom domu i danas su tamo zbog istrage, pa smo morale da otkažemo planirane izložbe u Bostonu i Vašingtonu. Ipak, zbog velikog interesovanja, nedavno je priređena manja izložba sa novim eksponatima minijatura u Ruskom konzulatu u Njujorku - kaže Snežana Jovanović iz Beo-etno vizije.

Članice raduje što se mladi sve više okreću tradiciji, pa tako na srpskom platnu vezu unikatne peškire za slave, venčanja, rođenja, krštenja, jastučnice za bebe...

- Naručioci biraju šaru, a potom dodatno izvezemo njihove monograme i datum događaja i to je nešto što ostaje i potomcima za uspomenu. Ovo posebno naručuju naši zemljaci iz dijaspore, pa smo sada u svet poslale osim peškira i izvezene košulje za mladoženje, kao i romantične spavaćice za neveste za njihovu prvu bračnu noć - objašnjava svestrana Olivera Jasika za koju ne postoji tajna ni za jednu tehniku izrade ručnih radova.

Članice Beo-etno vizije imaju dugogodišnje iskustvo u održavanju prezentacija i radionica veza, zlatoveza, tkanja, pletenja, pustovanja i heklanja. U saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, udruženje trenutno sprovodi projekat Javnih radova u okviru kojeg je edukacija pustovanja vune i veza u dobrotvorne svrhe. Želja im je da svoje znanje i veštinu prikažu i promovišu našoj dijaspori jer je to jedan od načina da se sačuvaju tradicionalne srpske rukotvorine koje su po izradi i lepoti neprocenjivo umetničko blago.

Italijani zadivljeni rukavicama

Stranci su fascinirani ćiriličnim minijaturama, vezenim čarapama i kapama, tkanim pojasevima, pustovanim nakitom i papučama. Poseban hit su damske rukavice bez prstiju u tehnici poentles za koje se interesuju i Japanci i Britanci, Izraelci, Francuzi, a posebno Italijani.
- Za jedan par tih rukavica potrebno je tri dana rada. Modni stručnjaci iz Italije koji su nas posetili poželeli su da ih uključe u svoj program - objašnjava Olivera Jasika, koja radi i unikatne heklane kupaće kostime.

Subota 20.08.2016. 23:51
"............ Наше старе народне шаре губе се и нестају, а њихова места заузимају савремене и туђе шаре, неприлагођене за наш народ, упозорио је још 1924. професор цртања Војислав Стевановић у предговору књиге „Српске народне шаре“. Чињеница је да смо запоставили неговање изворних мотива и ручно рађених предмета................"
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online