Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 06.08.2016.
08:32
Đ. Barović - Vesti A

Učili o ćirilici i slavi

Kreativno udruženje Nego u saradnji sa Upravom za saradnju sa dijasporom MSP Srbije, a uz podršku opštine Negotin i ove godine je za najmlađe dijasporce istočne Srbije organizovala besplatnu letnju radionicu na kojoj su se mladi iz Nemačke, Austrije, Švajcarske i Italije družili sa svojim vršnjacima iz Negotina, ali i saznali mnogo toga o svojoj tradiciji, istoriji i veri.

Promo: Kreativno udruženje Nego
I deca učestvovala u pripremi slavskih đakonija

- Tema ovogodišnje radionice bila je "Tradicija" u okviru koje su mladi boravili u Rogljeskim pivnicama gde su učili o značaju slave koju je Unesko zaštitio kao srpsko tradicionalno nasleđe - kaže Danijela Marković, predsednik Udruženja i jedan od inicijatora ovog lepog druženja mladih dijaspore i matice.

Da podsetimo naše iz Frankfurta, Danijela Marković bila je jedan od osnivača hora "Vasilije Ostroški" i njegov prvi dirigent.

Mališani su tokom trodnevne radionice obišli i crkvu u Rogljevu, kao i privatni muzej porodice Radosavljević, a Danijela Marković kaže da je cilj da mladi na ovaj način saznaju što više o svom kulturnom, istorijskom i verskom nasleđu.

Promo: Kreativno udruženje Nego
 

- Želimo da saznaju zbog čega je važno da čuvaju ćirilicu kao svoje nacionalno pismo, svoju slavu i svoj nacionalni identitet, pa bar kroz ispisivanje svoga imena, svoju himnu, slavu i etno-muziku svoga kraja. Srećni smo što smo uspeli da im pomognemo da saznaju važnost stvaranja i negovanja ljubavi prema svom tradicionalnom nasleđu i svojim korenima - objašnjava Marković.

Ovo je druga godina kako mladi dijaspore iz Istočne Srbije imaju priliku da se druže sa svojim vršnjacima, ali i da nauče nešto novo iz običaja i kulture svog naroda.

Aprila ove godine, organizovana je radionica "Pisanka" u okviru koje su učili ćirilicu, a namera je da već sledeće godine okupi mnogo više mladih dijaspore rodom iz istočne Srbije.

- Radionica je prevashodno namenjena našoj deci u dijaspori, starosti do 20 godina koja do sada nisu imala prilike da se bolje upoznaju sa istorijskim, kulturnim i verskim nasleđem Srba u Istočnoj Srbiji. Istovremeno, u radionicu uključujemo i decu s ovih prostora kako bi se na što lepši način družili, ali i saznavali jedni o drugima, ali i kulturi i običajima drugih zemalja - veli Danijela.

Na kraju - slavski ručak

Mališani su tokom tri dana učili o simboličnim značenjima slavskog kolača, žita, sveće i ikone, ali se i upoznali sa najlepšim srpskim slavskim ikonama i manastirima, učili molitvu "Oče naš" i himnu Svetom Savi. Na kraju su svi zajedno, za roditelje i goste, pripremili tradicionalni slavski ručak.
Za neke mališane poseban doživljaj je bio pravljenje kolača, ali i čišćenje pečenih paprika ili priprema nekih tradicionalnih jela Istočne Srbije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online