Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 28.07.2016.
13:08
potrosackisavetnik.com, Vestionline A

Ležaj kupljen u Emeceti nije za ležanje

Misleći da se, u tada austrijskoj prodavnici Kika prodaje kvalitetan nameštaj, Branka Čuturilo i Mile Zukanović su odlučili da upravo tamo kupe garniture za sedenje i spavanje. Ubrzo nakon isporuke, promenili su mišljenje. Branka je kupila garnituru za koju je u Kikinom katalogu navedeno da uključuje funkciju ležaja. Kako nam je rekla, tek iz odgovora na reklamaciju je saznala da garnitura nije za spavanje već da je prvenstveno namenjen za ležanje i da je zbog nenamenskog korišćenja došlo do oštećenja sunđera.

youtube.com
 

Kako Branka kaže za Potrošački savetnik:

- Posle par meseci je došlo do propadanja. Sunđer je zapravo propao. Sve na nekoliko mesta gde god se sedi.

Branka ističe da su nakon njene reklamacije Kikini serviseri otklonili nedostatak, ali se problem relativno brzo opet pojavio.

- Ja sam se žalila ponovo. Dođu njihovi ljudi, konstatuju kvar. I onda su oni mene pozvali i rekli su da li ja želim da mi oni zamene garnituru ili da mi daju 50% od vrednosti garniture. Naravno sam se odlučila za istu garnituru zato što mi to odgovora - dodaje Branka Čuturilo.

Kika je zamenila garnituru, ali je, posle godinu dana, sunđer na pojedinim mestima opet postao suviše mek. Branka je ponovo uložila reklamaciju, ovaj put novom rukovodstvu firme, jer je Kika u međuvremenu prodata južnoafričkoj firmi Štajnhof i sad posluje pod nazivom Emeceta.

- Odbili su reklamaciju, obrazloženje njihovo je bilo da garnitura nije adekvatno korišćena. Da je prvenstveno namenjena za sedenje, a ne za spavanje. I da mi ne znamo znači, ispalo je da mi ne znamo da koristimo garnituru.

Branka smatra da je takav odgovor nadležnih iz Emecete nekorektan, jer je u katalogu sve napisano tako da kupac zaključi da garnitura može da se koristi i kao ležaj.

- Demonstrirana je na njihovoj slici, razvučena je da može da se koristi za spavanje. Ali ona nije zbog spavanja propala, propala je jednostavno jer stavljen loš kvalitet sunđera. Mi sedimo na njoj, ona je propala. Nas niko nije upozorio kako trebamo nju da koristimo - žali se Branka na svoju garnituru.

Mile Zukanović tvrdi da su prodavci u Kiki i njega obmanuli, govoreći o kvalitetu nameštaja koji kupuje. Mile nam je rekao da je on dugo razmišljao da li da kupi belu kožnu garnituru koja je bila izložena u Kikinom salonu.

- Ono što je tamo izloženo to su moje oči videle bar godinu i po dana da to tamo stoji. Mi smo pitali kao prodavca da li ima nekih varijanti, boljih, kvalitetnijih.

youtube.com
 

Mile kaže da mu je prodavac rekao da je bela fotelja rasprodata i da može samo da kupi crnu garnituru koja je istog kvaliteta kao i izložena bela.

- Kod dospeća robe u stan izgledalo je to da je kupljeno ono što smo i hteli, međutim već posle nekoliko dana sedenja počelo da se deformiše i tako napreduje.

Mile se takođe žali da je sunđer suviše mekan i da je to jedan od razloga što koža na foteljama i ležaju nije dovoljno zategnuta. Mile smatra da garnitura koja je njemu isporučena nije istog kvaliteta kao ona koju je video u prodavnici:

- Znači da je to bila neka druga varijanta i kože i tvrdoće ovih sunđera.

Predstavnici Emecete su njegovu reklamaciju odbili. Iz odgovora može da se zaključi da je do nezadovoljstva kupca došlo zbog pogrešnog izbora materijala pri kupovini.

"Prilikom kupovine odlučili ste se za sedište "Soft" (kao na izloženom artiklu), koje je po sebi mekše i telo prilikom korišćenja 'upadne' u sedište".

Mileta je ovo iznenadilo jer kako kaže:

- Oni su objasnili da je to što smo mi tražili, pufnasto nešto, mekana varijanta. Međutim ja sam za to prvi put čuo u njihovom odgovoru. Prodavac nije pokušavao da nam objasni o bilo kakvom razlikama u kvalitetu, tvrdoći sedišta i da od njega nismo ništa saznali. Imam utisak da je meni prodavac ponudio tvrđu varijantu da bi se ja bar razmislio.

youtube.com
 

Kao nam je Mile rekao ponuđeno mu je da majstori zamene i sunđer i kožu, tako da budu u skladu sa njegovim željama, ali uz naknadu koja je po njegovom mišljenju previsoka jer mu je traženo 480 evra za tu uslugu.

Na naša pitanja predstavnici Emecete, u suštini, nisu odgovorili. Elektronskom poštom nam je saopšteno samo da u potpunosti poštuju zakon. Nisu hteli da objasne ni zašto misle da je Branka pogrešno koristila garnituru, niti na koji način se garniture koriste pravilno.

U opisima garnitura i troseda, na sajtu Emecete, napisano je, baš kao i u opisu garniture koju je Branka kupila, da nameštaj uključuje i funkciju ležaja. Na osnovu odgovora na Brankinu žalbu i natpisa na njihovom sajtu, stiče se utisak da u Emeceti smatraju da ležajevi u trosedima i garniturama nisu namenjeni za ležanje.

Emeceta nije usamljen slučaj. Potrošači nam se često žale da zbog lošeg kvaliteta sunđera, ležajevi kupljeni i u drugim prodavnicama brzo postanu veoma neudobni.

Pre kupovine bilo kakvog ležaja potrebno je tražiti dokumentaciju iz koje može da se sazna koliko je ležaj kvalitetan. Nameštaj ne bi trebalo da kupujete od prodavaca koji nisu u stanju da daju adekvatan i dokumentovan odgovor na pitanja o kvalitetu.

Četvrtak 28.07.2016. 16:59
Zbog takvih izloga pravi i posteni majstori propadaju, prevaranti se bogate.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online