Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 26.07.2016.
02:13
B. Grujić - Vesti A

Čuvari ćirilice na Floridi

Osamnaestogodišnji blizanci Aleksa i Uroš, koji su 1998. godine rođeni u Zrenjaninu, zajedno sa mamom Violetom i tatom Milojem, posle šest godina došli su u rodni grad, u posetu očevim roditeljima i brojnoj familiji.

R. Fai
Obišli brojnu familiju: Aleksa i Uroš Kopanja

- Praktično kao da smo rođeni u Sanfordu na Floridi, jer su se roditelji, kada smo imali samo tri meseca, odlučili na selidbu iz Zrenjanina, gde smo rođeni - uglas započinju priču Aleksa i Uroš, koji ovih dana uživaju u druženju sa bratom od strica Mihajlom, ali i brojnim prijateljima i rodbinom.

- Zrenjanin je zaista divan grad, ima neke sličnosti sa Sanfordom koji spada u kategoriju malih gradova u Americi, miran je, ali veoma lep za lagodan život - priča Aleksa, koji baš kao i brat Uroš odlično priča srpski jezik.

- Mi u kući sa mamom i tatom isključivo pričamo na srpskom jeziku i pišemo ćirilicom, kako ga ne bismo zaboravili, a slično je i u našem klubu i folklornoj sekciji Srpski biser, gde smo veoma aktivni. Otac i majka puno rade, Violeta u jednom kol-centru, a Miloje je u biznisu sa klima-uređajima i često su odsutni od kuće, pa brat i ja međusobno na srpskom pričamo, ponekad se i posvađamo, pa ne izostane i poneka sočna psovka, tek da se i to ne zaboravi - uz osmeh, šeretski, dopunjuje svog brata Uroš Kopanja.

Njih dvojica su upravo ove godine završili srednju školu i s obzirom na to da se kreću u istom društvu i imaju slična interesovanja, planiraju da se posvete studijama inženjeringa, odnosno društvenim naukama. Kao i većina vršnjaka u Americi, tokom osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja, bili su veoma aktivni u raznim sportskim disciplinama, ali im je košarka sport broj jedan!!!

Ujaci u Bosni

- Mamina familija je poreklom iz Livna, iz Bosne. Biće prilike da obiđemo i tamo brojnu rodbinu, kada sledeći put dođemo u Srbiju - poručuju braća Kopanja.

- Uživamo ovih dana u Zrenjaninu, tu smo do 5. avgusta kada nas očekuje povratak na Floridu i nove obaveze na fakultetu, pa su ovo dani kada se i odmaramo, uživamo u bakinim specijalitetima srpske kuhinje, ali se i intenzivno družimo sa braćom od strica, kao i brojnim drugarima sa kojima smo u kontaktu putem društvenih mreža. Pauza od šest godina, koliko nismo bili, zaista je duga i sigurno je nećemo ponoviti, tako da ako sve bude ok sa ispitima na prvoj godini studija, eto nas idućeg leta - uglas poručuju Aleksa i Uroš Kopanja.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online