Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 14.07.2016.
03:15
Z. Marjanović - Vesti A

Zagrevanje za Rajac

Do prošle godine, kada je na Đorđevića livadama na rudničkom vrhu Zvezda moglo da se dođe samo pešačkom stazom, ili na konju, od ove godine može se stići i automobilima tek probijenim putem kroz rudničku planinu i to najviše zahvaljujući pomoći Opštine Gornji Milanovac.

Z. Marjanović
Košenje u krvi: Sestre Radmila Milovanović i Milena Vuković

Ovoga puta na Zvezdi je održana zanimljiva kosačka smotra. Bilo je to zagrevanje kosača za čuvenu kosačku manifestaciju na komšijskoj planini Rajac, koja se tradicionalno održava već više od pola veka u prvoj nedelji po Petrovdanu. I, u odnosu na prošlogodišnju manifestaciju kada se takmičilo svega pet kosača, ove godine ih je livadama na planinskom vrhu Zvezda bilo tridesetak iz rudničkih i podrudničkih sela, ali bilo je i gostiju iz drugih krajeva Srbije.

Kose za nagradu

Pobednici sa Rudnika su stekli pravo da u nedelji po Petrovdanu nastupe na kosačkoj manifestaciji na Rajcu, ali i sami su svesni da će među takmičarima kakvi su kosači iz Mrkonjić Grada, Pljevalja ili Bobova u Crnoj Gori biti samo učesnici. Za nagradu su dobili po kosu koju je svojeručno izradio čuveni majstor kose i višestruki pobednik Rajačke kosidbe, Milorad Sladojević iz Mrkonjić Grada.

Z. Marjanović
Kosac na glasu: Milena Vuković

Naravno, i na Zvezdi, jednom od vrhova gorostasnog Rudnika, bio je, kao i na svakoj manifestaciji u Srbiji, isti scenario - šatra, prašina, preglasna muzika koja se u zavisnosti od toga na koju stranu duva vetar čuje do Gornjeg Milanovca, Aranđelovca ili Kragujevca, lonci svadbarskog kupusa, vo na ražnju, neizostavno nadvlačenje konopca, bacanje kamena sa ramena i druge okretne igre uglavnom vezane za snagu srpske mladeži, pevačke grupe, otkivanje kosa, improvizovana povorka od šatre do takmičarskih parcela, oznojeni trubači, uporna i uzaludna molba sudija upućena gledaocima da se ne približavaju kosačima... 

I tako, nadmetanje najboljih rudničkih kosača posvećeno Milunki Radovanović, kojoj pre četvrt veka ni među najboljim kosačima na Rajcu nije bilo ravnog, završi se brzo. Ipak, ove godine pravo da budu upisani kao pobednici drugog kosačkog rudničkog takmičenja pripalo je Vladu Radojeviću, drugo mesto je osvojio Darko Đorđević, a treći je bio Radisav Jovanović.

Među takmičarima bile su i dve rođene sestre - Radmila Milovanović iz sela Guriševci i Milena Vuković iz sela Banja kod Aranđelovca.

- Kosimo od kada znamo za sebe. Rado dolazimo na kosačke smotre i tako pokazujemo svoje kosačko umeće -kažu Radmila i Milena.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online