Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 13.07.2016.
04:11
B. Grujić - Vesti A

Paprikaš kuvali i političari

Duhove, slavu sela Melenci kraj Zrenjanina i ovog leta obeležili su brojni gosti koji su u kestenovoj šumi banje Rusanda uživali u kulinarskim specijalitetima od ovčetine i jagnjetine i pre svega nadaleko čuvenom čobanskom paprikašu, koji se na tradicionalan način, uz samo luk, vodu, so i naravno ovčije meso priprema u banatskom selu i okolini.

R. Fai
Paprikaš se krčka gotovo ceo dan: Mile iz Melenaca

Zanimljivo je da su i ovog leta, kao i nekoliko prethodnih, u zvaničnoj konkurenciji paprikaš kuvali i političari, predstavnici raznih političkih partija, koji su zdušno i uglas isticali da su mostovi ipak drugačiji i da im je najbitnije neposredno druženje sa ljudima, a ne samo promocija ideja koje zagovaraju.

Osamnaesto po redu, naravno nezvanično, kako Melenčani kažu, svetsko prvenstvo u kuvanju čobanskog paprikaša, obeležilo je učešće 50 ekipa, koje su u tradicionalnim bakračima pripremali ukusno jelo starih Banaćana i čobana, koji su čuvajući stada na živopisnim pašnjacima oko pitomih sela pripremali čuveni paprikaš.

Ove godine pobednik zanimljivog takmičenja je kuvar Milorad Mijatov, koji je nastupio u ekipi Saše Topalova, druga je bila Jelica Bibin iz ekipe Vujice Kostića, a treći kuvar Toma Žabek, koji je nastupio za ekipu Sredoja Adamova.

- Ovo mi je prvi put u 20 godina koliko se bavim spremanjem ovčijeg paprikaša, da osvajam prvo mesto. Trud se najzad isplatio - nije skrivao oduševljenje Milorad Mijatov, koji je uz veliki pijetet gostima iz brojnih gradova širom Srbije i inostranstva, domaćinski sipao iz bakrača najukusniji paprikaš.

Olizali tanjire

Svi paprikaši skuvani su s ljubavlju i strpljenjem, krčkali su se gotovo ceo dan i na kraju, kada su se svi razišli, ostali su samo prazni tanjiri. Svi su zadovoljni, zbog još jedne uspešne manifestacije u pitomom banatskom selu Melenci.

Kao i ranijih godina, "stradalo" je čitavo stado, preko stotinu ovaca i jaganjaca, ali kažu domaćini, uvek šereti i vragolani Melenčani, jednom je slava Svete Trojice, kada domaćini širom otvore vrata svog sela i svojih domova i svojski se trude da ugoste mnogobrojne zainteresovane goste, koji hrle iz svih krajeva, jer ne mogu čudom da se načude, da bez ijednog potrošenog dinara, mogu svojski da se najedu i napiju i nauživaju u prijateljskim razgovorima..

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online