Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 01.07.2016.
14:55
D. Marković - Vestionline A

Istina je izgleda, ostaće Srba za pod jednu šljivu

Svi smo u životu bar jednom čuli ono zastrašujuće proročanstvo Tarabića, koje kaže da će nas Srba jednoga dana ostati toliko da stanemo za pod jednu šljivu. Da će nas biti sve manje i manje. I dok se pripadnici vlasti prepucavaju sa komšilukom o dnevno političkim temama i o tumačenju istorije, bela kuga u Srbiji uzima sve više maha.

 
pixabay.com
Rađanje izgleda postaje privilegija

Istina ili puko praznoverje, tek reči Tarabića ne prestaju da odzvanjaju u ušima svakome ko se na trenutak zaustavi da pročita i razmisli o zastrašujućim brojkama o stopi smrtnosti u Srbiji. Kažu da godišnje nestane jedan grad veličine Negotina i da u većini mesta više ljudi umire nego što se rađa dece. U poslednjih deset godina, manje nas je  za skoro 400.000. Kada na sve to dodamo i broj onih koji su pobegli glavom bez obzira u potrazi za boljim životom, jasno je da su se nad nama nadvili crni oblaci koje ni ovo sunce ne može da otera.

Preživeli smo mnoge ratove i bitke, osvajače i tlačitelje, diktatore i autokrate, ali izgleda nećemo ovo novo mirnodopsko vreme. Malo otuđenosti i zavisnosti od tehnologije, mnogo nemaštine i borbe za goli opstanak, pa je sve manje onih koji razmišljaju o porodici i mnogobrojnom potomstvu. Političke birokrate već godinama ne rade ništa za obezbeđivanje uslova za pristojan život kako bi običnom čoveku omogućile da stvara porodicu.

Promene vlasti su uglavnom kozmetičke. Isti glumci, ista retorika, samo se uloge menjaju. Decenije ekonomskog propadanja, nebrige za lokalne samouprave, loši zakoni o porodici - doprineli su da stanovništvo sve više stari. Pojedina mesta su ostala pusta, a selo, taj ponos Srba kroz istoriju, polako postaje samo lepo sećanje.

Bile su potrebne godine da se pojednostavi procedura za podnošenje zahteva za dečji dodatak. Da biste dobili bedu od pomoći kojom država "stimuliše" porodice na rađanje, morali ste da prođete administrativni pakao, a isplate su češće kasnile nego vozovi srpske železnice.

I dok se čeka da neka vlast, nekad, donese i mere koje će stimulisati ekonomiju i podstaknuti ljude da razmišljaju o porodici a ne samo o preživljavanju, u međuvremenu od političara možemo da čujemo časove istorije, rasprave o genocidu, prepucavanja sa zemljama u komšiluku i kao centralni projekat - ulazak u EU koja se raspada. Ministar za rad, zapošavljanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin radije drži časove istorije teroristi Haradinaju ili predavanja gradonačelniku Srebrenice koji se usudio da kritikuje velikog Vođu, umesto da se bavi rešavanjem brojnih gorućih socijalnih problema.

Istorija i jasno određivanje uloge u njoj su važne za svaku naciju, ali ako nastavimo da se bavimo bitkama iz prošlosti umesto životom u sadašnjosti, istorija je sve što će ostati od Srba i Srbije. I zato je od ogromnog značaja da se rešimo svih Vulina zemlje Srbije, uzmemo stvari u svoje ruke kako bismo izašli iz blata u koje smo duboko zagazili i izborimo se za budućnost koja nam polako beži iz ruku. Ako mi ne sačuvamo porodicu, niko drugi neće.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online