Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 30.06.2016.
09:33
A. Ninkov - Vestionline A

Ima li šta gluplje u 21. veku: Srpski đak na "brzim prugama" propasti

Da li je moguće da u 21. veku, koga svi zovu i vekom tehnologije, u Srbiji odbijaju da kao obavezan predmet uvedu informatiku? Istovremeno, ti isti "pametnjakovići" nude đacima kao smer za upis u srednje škole - zanimljivo zanimanje: "kondukter u železničkom saobraćaju" i to u zemlji u kojoj praktično pruge i ne postoje...

pixabay.com
Samo kod kuće mogu da uče informatiku: Srpski đaci uskraćeni za najvažniji predmet 

Svakodnevno šerujemo vesti da jedino u oblasti informacionih tehnologija možete da nađete posao koji će vam i u Srbiji obezbediti platu od neverovatnih 1.500 evra.

Deca nam rastu uz kompjutere, lap topove, pametne telefone... Gotovo da nema đaka koji ne zna da koristi internet.

I umesto da naš obrazovni sistem poveća stručni kadar za tu najbrže rastuću oblast i da obezbedi kompjutere svim školama u Srbiji, "pametnjakovići" to odbijaju.

Naime, pre nekoliko dana Nacionalni savet prosvete nije prihvatio predlog Ministarstva da ovaj predmet postane obavezan od petog do osmog razreda.

Čak 29 od 32 člana ovog saveta glasalo je protiv ovog predloga, a objašnjenje je da za to nema tehničkih mogućnosti, ali ni nastavnog kadra.

Ministar prosvete Srđan Verbić odmah je reagovao napisavši na svom Tviteru da je to "žalosno loša odluka".

Predsednik NPS, Aleksandar Lipkovski, izjavio je da deca ionako lako nauče informatiku i "da je znaju bolje od svojih profesora".

Za to vreme svuda u svetu informatika je ne samo obavezan predmet, već je "ugrađena" i u sve druge predmete. Đaci više stvari saznaju i nauče upravo posredstvom kompjutera i interneta, nego iz knjiga.

Žalosno je da je naš đak primoran da uči nešto što mu nikada u životu neće trebati i da završava smerove za zanimanja koja i ne postoje, a sve pod izgovorom da za bolje nema sredstava.

Zato su nam deca takva kakva jesu. I zato "oni koji sami lako nauče informatiku" i beže iz Srbije.

Ne zameram im uopšte.  

POVEZANE VESTI

Četvrtak 30.06.2016. 10:36
Juce sam se vozio u novom ruskom vozu koji je isao do Zrenjanina. Mogu reci da je prava uzivancija tamo biti kondukter. Gospodski posao. Informatika kvari oci i mozak onima koji ne znaju da je iskoriste, kao i ovi mobilni i tableti u koje deca neprekidno bullje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online