Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 24.05.2016.
19:04
Vestionline A

Alarmantno: U Srbiji godišnje nestane 700 dece

U Srbiji godišnje nestane oko 700 dece ali se na svu sreću najveći broj njih bezbedno vrati kući, dok mali procenat njih završi tragično, navode iz nevladine organizacije Astra, koja se bavi iskorenjivanjem svih oblika trgovine ljudima, posebno ženama i decom.

V. Sekulić
U Srbiji svake godine nestane oko 700 dece

U Astri, koja vodi evropski telefonski broj za nestalu decu 116 000, kažu da najveći broj prijavljenih nestanaka, jesu slučajevi dece koja su pobegla od kuće, zatim slede roditeljske otmice i otmice od strane trećih lica - kriminalne otmice.

Više od 10.000 dece nestalo u izbegličkoj krizi

Više od 10.000 izbegličke dece vode se kao nestali u Evropi u poslednjih 18 do 24 meseca, saopštila je policijska agencija Europol koja je izrazila bojazan da bi mnogi od njih mogli da budu eksploatisani.

- Tokom 2015. godini povećan je i broj dece koja se razdvajaju od roditelja tokom izbegličke krize. Na evropski broj za nestalu decu primili smo oko 1.000 poziva i imali oko 67 prijava nestanaka dece, koje smo kasnije prosledili zvaničnim organima da krenu u potragu - rekla je predstavnica Astre Katarina Ivanović za Tanjug.

Ona kaže da je ta organizacija, povodom Međunarodnog dana nestale dece koji se obeležava u sredu, radila i društveni eksperiment u cilju prevencije od različitih vrsta nestanaka.

Ideja je bila, nastavlja ona, da se informišu roditelji i građani kolika je njihova uloga u sprečavanju nestanka mališana, koliko je važno da stalno razgovaraju sa decom, da ih informišu da postoje rizici u društvu i kako da ih izbegnu.

- U tom društvenom eksperimentu videli smo da je dosta dece bilo informisano, gde su jako mala deca odlazila da pitaju roditelje da li smeju da odlaze sa nepoznatim osobama - rekla je Ivanović.

Prema podacima Astre najveći broj nestale dece bezbedno se vrati kućama, ali ima i mali procenat koji se tragično završi.

- Veoma je važno da se u potragu kreće odmah. Nama je drago što je usvojena izmena zakona da se za potrragu ne čeka više 24 ili 48 sati, već da se kreće odmah, jer su ti sati nakon nestanka od krucijalne važnosti za bezbedan i efikasan pronalazak deteta - rekla je Ivanović.

Međunarodni dan nestale dece, 25. maj, ustanovljen je u znak sećanja na šestogodišnjeg Etana Paca koji je 1979. godine nestao u Njujorku na putu prema stanici školskog autobusa. Dan nestale dece prvi je ustanovio američki predsednik Ronald Regan, da bi ubrzo potom on postao Međunarodni dan nestale dece, čiji je simbol rečenica "Nemoj me zaboraviti".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online