Subota 5. 10. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 20.05.2016.
14:12

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Cecin ispovednik kandidat za Milton?

Sasvim neočekivano na neformalnoj listi potencijalnih kandidata za vladičanski tron u Kanadi našao se i arhimandrit Stefan Šarić iz manastira Rajinovac kod Beograda. Njegovo ime svrstano je uz vladike Irineja Dobrijevića, Longina Krču i Mitrofana Kodića. Šarić je široj javnosti odavno poznat kao duhovnik i ispovednik folk dive Svetlane Cece Ražnatović.

Z. K. Munja/Reuters/Fotomontaža
Kome će se ispovedati ako arhimandrit Šarić avanzuje u svom biznisu: Svetlana Ražnatović

Sveti arhijerejski sabor, koji je u toku, trebalo bi do kraja zasedanja da izabere novog kanadskog episkopa.

- Među kandidatima je na prvom mestu Dobrijević. Slede ga Krčo i Kodić. Šarić je, kako se trenutno govori u saborskim kuloarima, favorit patrijarha Irineja i očekuje se da ga poglavar Srpske pravoslavne crkve predloži, najpre da uđe na listu potencijalno novih vladika, a zatim da bude izabran za kanadskog episkopa. Ako se to desi, a pošto je reč o patrijarhu, teško da bi bilo suprostavljenih arhijerejskih mišljenja - kažu za "Vesti" pojedini učesnici crkvene skupštine.

Arhimandrit Stefan tvrdi pak da mu nije poznato da je kandidat za arhijerejsko žezlo, niti za episkopsku katedru u Miltonu.

- Niko me do sada nije kontaktirao. Nije mi poznato da sam patrijarhov favorit, niti da ću biti predložen za vladiku i episkopa. Patrijarh je moj nadležni arhijerej i logično je da o tome prethodno sa mnom razgovara. Zato sačekajmo kraj Svetog arhijerejskog sabora jer se postavljenja vrše uglavnom poslednjeg dana - izjavio nam je otac Stefan.

Šta je sa 758.000 dolara?

- Na računu Eparhije kanadske iza smenjenog vladike Georgija, maja prošle godine, ostalo je 758.000 dolara. Taj konto je na zahtev tadašnje eparhijske uprave bio blokiran u banci, sa željom da neokrnjen sačeka novog episkopa. Upravu nad eparhijom, posle Georgija, privremeno je preuzeo patrijarh Irinej i za svog pomoćnika na terenu postavio je protu Vasilija Tomića. Račun je na patrijarhovu urgenciju odmrznut decembra 2015. Sudbina tog novca vernicima SPC u Kanadi je danas nepoznata. Strahuju da se ne desi da novi stalni episkop ne dođe u situaciju da "duva u prste" pred praznom kasom i praznim računom, ako se ima u vidu slična situacija posle nekih ranijih smena u Evropi, smatra jedan od učesnika zasedanja Sabora.

Bez obzira na broj potencijalnih takmaca za episkopski tron u Kanadi, onaj ko bude izabran, kako napominju pojedine vladike, pre nego što pristane trebalo bi da zatraži uvid u stanje eparhijskih finansija, da mu se ne dogodi, kao što je bio slučaj u nekim evropskim episkopijama, da ga dočeka prazna kasa i ispražnjen bankovni račun.

Primera radi, nakon što je maja 2013. ražalovan vladika Konstantin, u eparhiji u Nemačkoj je ostalo oko 800.000 evra i to je bilo poznato većini episkopa. Do izbora novog vladike, Konstantinovom eparhijom je godinu dana privremeno upravljao patrijarh preko svog zamenika na terenu - nekog sveštenika u Nemačkoj. Kad je izabran novi episkop Sergije, on se braći arhijerejima požalio da je zatekao promaju u kasi i na računu. Otuda ne čude ni glasine da su mu skupocenog mercedesa poklonili pojedini njegovi sveštenici iz samo njima znanih razloga.

S obzirom na to da patrijarh privremeno admnistrira na daljinu, pitanje je koliko preko svojih "daljinskih upravljača" on zaista može imati precizan uvid u tokove crkvenog novca u eparhijama bez episkopa - objašnjavaju u saborskim krugovima.

Hoće da isele bivšeg episkopa

Bivši episkop kanadski vladika Georgije Đokić odbija komunikaciju sa medijima, mada je trenutno u Srbiji. Nije pozvan na Sveti arhijerejski sabor, a 12. maja na praznik Svetog Vasilija Ostroškog viđen je na liturgiji u manastiru Kalenić (Eparhija šumadijska) kao gost vladike Jovana Mladenovića.
- Georgijev slučaj nije uvršten kao posebna tačka saborskog dnevnog reda i još se ne zna da li će mu do kraja zasedanja biti uručen poziv da se vrati u otadžbinu. O tome se može raspravljati i pod tačkom "razno". Svima nam je poznat crkveni unutrašnji spor u vezi s kućom u Miltonu gde živi bivši kanadski episkop. Obavešteni smo takođe da je u vezi s tom kuće sve urađeno po kanadskim zakonima i da Georgije ima pravo da u njoj ostane doživotno. Ali, nikad se ne zna šta se može desiti jer sila ne uvažava ni ljudske ni božje zakone, pa može da otme zemlju i gradove - kažu neki od saborskih učesnika.


Gavrilović mora da sačeka

Uoči zasedanja Arhijerejskog sabora među nekim vladikama pominjano je i ime igumana manastira u Miltonu Vasilija Gavrilovića kao mogućeg kandidata za kanadsku vladičansku panagiju. Drugi su pak mišljenja da je Gavriloviću rano za arhijerejsku mitru.
- Mada je on magistar nauka i vrstan teolog, patrijarhov prezimanjak ipak treba da se još podvizava i čeka, pa ako i kad bude Božja volja, može i on jednom postati arhijerej - kažu u saborskim krugovima.

 


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online