Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 02.05.2016.
00:15
D. Dekić - Vesti A

Vaskrs na uranku

Prvi maj, međunarodni praznik internacionalne radničke i sindikalne solidarnosti, Srbija je dočekala s platama manjim za 16 evra i porastom penzija za 1,87 evro, govore podaci Ministarstva finansija iz prva dva meseca 2016.

Tanjug
I ne liči na ranije proslave: Skroman uranak u beogradskom Košutnjaku

Prosečna plata je krajem prošle godine bila 44.432 dinara (362 evra), a sada je 42.439 (346 evra). Došlo je i do pada zaposlenosti za 7.000 ljudi, pokazuju izveštaji iz januara i februara, pošto je na kraju 2015, bilo 1.883.000 zaposlenih, a na kraju drugog meseca 1.876.000.

Očuvati porodicu

Ujedinjeni granski sindikat Srbije Sloga pozvao je članstvo da na Uskrs ostane u krugu porodice, pozivajući na borbu za njeno očuvanje.
- Porodica je u ovim vremenima podjednako ugrožena kao i svako od nas individualno, pa to smatramo ravnopravnim delom borbe za očuvanje našeg integriteta i dostojanstva, naših radničkih i građanskih prava - poručuju iz Sloge.

Istovremeno je porastao broj aktivno nezaposlenih za 2.000, sa 743.000 na 745.000. Srpski sindikalci ističu da je radništvo u nezavidnom položaju, ali juče nisu organizovano izašli na proteste, pošto se Prvi maj poklopio s najvećim hrišćanskim praznikom Vaskrs. Deo građana Srbije se sa prijateljima i pored oblačnog i vetrovitog vremena okupio na tradicionalnom uranku, a većina slavila uz porodični ručak.

U zemljama u okruženju, Republici Srpskoj i Crnoj Gori radništvo je obeležilo protestima praznik rada.

Mada su Savez samostalnih sindikata Srbije i UGS Nezavisnost svakog 1. maja organizuju proteste, ove je SSSS poručio je zaposlenima da Uskrs, provedu u duhu vekovne tradicije, u krugu najbližih i porodice.

- Ove godine, 1. maj obeležavamo kada većina pravoslavnih vernika slavi Isusov povratak u život. To je praznik pobede života, a 1. maj dan radničke i sindikalne borbe. Oba su simbol stradanja, vizije i borbe za bolji, lepši, pravedniji, slobodniji i humaniji svet - poručuju sindikalci.

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije ukazala je da će još jedan 1. maj radnici dočekati na urancima bez ijednog razloga za slavlje, sa najmanjom zaradom u okruženju, najnižom minimalnom cenom rada u Evropi, bez zarađenih zarada i sa strahom da će ostati bez posla zbog čega, kako kaže, pristaju na torturu i ucene da bi prehranili porodicu.

Savez sindikata Srpske organizovao je u Banjaluci protestnu šetnju. - Pred nama su veliki izazovi, pa pozivamo članstvo na jedinstvo i solidarnost, da bi odlučno, hrabro i sindikalno sačuvali stečena radnička i sindikalna prava - poručili iz SSSS i ističu da je u teškoj borbi sa onima koji imaju vlast i kapital, važan svaki član sindikata.

Kao u 19. veku

"Na radnike Srbije primenjuje se najgori zakon o radu u Evropi. Umesto otvaranja novih radnih mesta i povećanja broja zaposlenih, taj zakon je doneo je samo otkaze, permanentan mobing, onemogućio elementarnu pravnu zaštitu, a položaj radnika sveo na 19. vek, ispod svakog civilizacijskog minimuma", kažu u ASNS.

Unija slobodnih sindikata Crne Gore je izašla na ulice Podgorice da obeleži početak kampanje Siguran rad za siguran život, posvećene problemu zaštite i sugurnosti na radu. Generalni sekretar Srđa Keković je naveo da u Evropi 33.500 ljudi tokom godine pogine na radnom mestu, a više od 100.000 oboli zbog neadekvatnih uslova rada, dok Crna Gora i nema takve podatke.

Hrvatski sindikati izašli su na protest s porukom: Ljude ispred profita! Zviždali su i lupali po metalnim bačvama, noseći poruke S faksa na berzu, s posla na groblje, Penzija, šta je to?, Gde ćemo raditi kad prodate naša radna mesta?, a zavežljajima na štapu simbolizovali siromaštvo hrvatskih radnika.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online