Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 23.04.2016.
21:30
B. Miličić - Vesti A

Nemica traga za srpskim rođacima

Da sudbina na neobičan način ukršta živote, pokazuje i priča o Helgi Hartvig iz bavarskog mesta Plajštajn. "Vesti" su u junu 2013. pisale o Helgi, koja tvrdi da je dete ratnog zarobljenika iz Srbije, u njenu krštenicu upisanog kao Mojo Melosanjitz.

B. Miličić
Životna želja: Toma Branković, Florijan, Helga i Kristof Hartvig
B. Miličić

O ocu, koji je u aprilu 1945. godine iz Plajštajna otišao za Srbiju nikada ništa više nije saznala, iako je pokušavala da stupi u kontakt sa njim preko Crvenog krsta, pa i međunarodnih organizacija za traženje nestalih lica.

Kada je saznala da u blizini Plajštajna živi Toma Branković iz Srbije, obratila mu se sa molbom da pomogne u pokušaju da ona sazna nešto više o svom ocu. Tako je priča stigla dođe do nečeg konkretnijeg o svom ocu. Tako je priča stigla do "Vesti".

Šta se desilo sa Dragicom

S obzirom na odluku Helge Hartvig i njenih sinova da u Srbiju putuju tokom juna ili jula ove godine, Toma Branković u ime njih moli za informaciju o Dragici Filipović, koja se već dosta dugo ne javlja na telefon. Informaciju o Dragici Filipović, koja stanuje u Nemanjinoj ulici u Gornjem Milanovcu, mogu da jave na telefone Helge Hartvig (+49 9654 1247) ili Tome Brankovića (+49 157 8826 9707).

Posle pisanja o Helginoj životnoj želji da sazna nešto više o svom ocu i eventualno upozna njegove potomke u Srbiji, našoj redakciji se javila Dragica Filipović iz Gornjeg Milanovca, tvrdeći da je Helga Hartvig njena tetka.

O tome su "Vesti" objavile priču 12. avgusta 2013. Dragica je rekla tada da je njen deda Miloš Filipović bio ratni vojni zarobljenik i da je boravio u Nemačkoj od 12. aprila 1941. do 13. jula 1945. godine, ali da o tom vremenu nikada nije želeo da govori. Znalo se i da on tamo ima dete sa Nemicom, ali i to je bila tema o kojoj se u porodici ćutalo.

Miloš je imao četvoro dece u Srbiji, a Dragica je ćerka njegovog sina Vladana. Njen otac Vladan je rekao da je 1970. godine u njihovo selo Velereč došla Nemica Tereza i tražila svog supruga Miloša, ali on tada nije želeo da se sretne s njom. Ona se vratila u Nemačku i od tada je priča o Miloševom detetu u Plajštajnu ostala tabu tema.

Nedavno su Helga Hartvig i njeni sinovi Florijan i Kristof razgovarali sa Tomom Brankovićem. Odlučili su da ovog leta putuju u Srbiju, u selo Velereč kod Gornjeg Milanovca i pokušaju da saznaju nešto više o ocu, odnosno dedi.

- Mi smo jedno vreme imali telefonski kontakt sa Dragicom, čije ime je greškom u "Vestima" promenjeno u Jelena. Ona je tada izrazila nadu da će se i njoj ostvariti želja da upozna svoju tetku Helgu Hartvig i da se njena porodica sretne sa gostima iz Nemačke. Od tada do danas kontakata je bilo sve manje, a u poslednje vreme na Dragičin telefon u Srbiji (+381 32 710001) niko ne odgovara. Sve to je zabrinulo Helgu i njene sinove, jer žele da putuju u zavičaj Miloša Filipovića i konačno saznaju nešto više o njemu i njegovim potomcima - kaže Toma Branković.

Po četvoro dece

Toma Branković ističe zanimljiv detalj vezan za Miloša Filipovića i Helgu Hartvig. Miloš je u Srbiji imao četvoro dece (Vladan, Branko, Branka i Stojan). Četvoro dece ima i Helga Hartvig (Florijan, Kristof, Marieta i Štefan).

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online