Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 13.04.2016.
15:44
potrosackisavetnik.com, Vestionline A

SMS Poruka od 180 dinara

Momčilo Perunović iz Beograda je samo jedan od mnogih korisnika mobilnih telefona koji nam se žalio da mu je naplaćeno preko 6.000 dinara za korišćenje premijum SMS servisa kompanije Dimoco putem broja 1991, a da nije ni bio svestan da je korisnik istog.

youtube.com
 

Zahvaljujući kul for mob servisu koji se naplaćuje preko austrijske kompanije Dimoco imao je priliku da uživa u uzbudljivim igricama na svom telefonu. Kako je Momčilo rekao za Potrošački savetnik, on sigurno nije kupio igrice, a nema ni unuke koji bi to možda krišom uradili. Momčilo tvrdi da dva meseca nije ni shvatio zbog čega tačno dobija velike račune.

- U to vreme sam kupovao kola, pa sam okretao dosta telefona i smatrao sam da je to zbog toga. Međutim kada u  septembru  kada  trudio sam se da račun bude manji, došao je račun još veći nego u avgustu.Računi inače iznose 450 dinara mesečno a za taj mesec je iznosio 3.000-3.500 dinara.

Pored visokog računa, Momčilu nije bila jasna jedna stavka na računu koju nikad ranije nije video. Kako Momčilo kaže:

- Ja sam bio iznenađen jer je meni na poleđini računa pisalo VAS Standard, šta je VAS Standard? Nisam mogao da shvatim.

Momčilo je otišao u poslovnicu Telekoma da bi dobio objašnjenje.

- Šalterski službenik mi je objasnio da su to neke firme koje naplaćuju svoje usluge. Ja sam pitao koje usluge jer nisam imao pojma o kojim uslugama je reč. Onda mi je ona rekla da su igrice, tek onda sam se iznenadio, igrice za mene u mojim godinama. Ne pamtim kada sam zadnji put igrao igrice - dodaje Momčilo Perunović.

Tada je službenica Telekoma objasnila Momčilu kako da se odjavi sa SMS servisa koji mu je naplaćivao usluge, što je on i učinio. Momčilo je bio siguran da se nikad nije prijavio za Kul for Mob servis pa je od Telekoma tražio da mu umanje račun. Međutim odgovor Telekoma u kojem je rečeno sledeće ga je iznenadio:

- Proverom Vašeg odlaznog saobraćaja utvrdili smo ispravnost naplate VAS usluga: Tarifirano Vam je korišćenje VAS servisa VAS Servis 1991 (1991go) provajdera Dimoco na čije usluge ste se prijavili SMS Porukom 25. 7. 2015.

Kako Momčilo kaže i dalje mu nije bilo jasno o čemu se radi, pa je odbio da plati sporne račune jer kako kaže:

- Nikad nikakvu uslugu od njih nisam dobio, a to mene košta prilično para.

Međutim Momčilo će ipak morati da plati račune jer se na sudu smatra da su računi operatera mobilne telefonije tačni sami po sebi, a korisnici moraju da dokažu da nisu koristili mobilni u trenucima kad je to operater naveo. Ovo je naravno gotovo nemoguće uraditi. Pored toga Telekom ili bilo koji drugi operater mobilne telefonije je u ovakvim slučajevima samo posrednik između korisnika i pružaoca usluge što je i navedeno u dopisu koji je Momčilo dobio od Telekoma uz napomenu da:

- Za sve dodatne informacije o ceni navedenog  Value Added servisa potrebno je da se obratite provajderu ove usluge.

Tu nastaje problem. Kako se ispostavilo, kompanija Dimoco, čiji je broj telefona Momčilo dobio od radnika Telekoma, bavi se samo naplatom usluge Cool4Mob. Samu uslugu pruža kompanija C-traffic iz Holandije čiji opšti uslovi poslovanja, bar kako mi stičemo utisak, nisu u skladu sa duhom naših zakona o zaštiti ličnih podataka. Naime navedeno je da C-Traffic prikuplja i obrađuje (tj. između ostalog, prikuplja, čuva, konsultuje, pruža trećim stranama, klasifikuje i povezuje) određene lične podatke i podatke o saobraćaju na internetu krajnjeg korisnika.

youtube.com
 

Da bismo proverili da li i kako su korisnici usluga Cool4Mob upoznati sa ovim i drugim delovima opštih uslova poslovanja i sami smo se prijavili na njihov servis slanjem SMS poruke. Kao što smo očekivali nismo dobili informaciju gde možemo da vidimo opšte uslove poslovanja niti je od nas tražena saglasnost za deljenje ličnih podataka. I pored toga u Dimocu, kompaniji koja se bavi naplatom servisa Cool4Mob, i dalje tvrde da:

- Registracijom na ovu uslugu osoba potvrđuje da je saglasna sa svim važećim odredbama i uslovima Cool4mob.

Nije jasno kako neko može da bude saglasan sa nečim što nije video, a naročito kada u poruci i ne piše ko pruža uslugu.Poslovanje kompanija koje pružaju premijum SMS servise je u mnogim zemljama pod istragom. U Sjedinjenim Državama je čak utvrđeno da su te kompanije korisnicima mobilnih telefona masovno naplaćivale premijum servise koje nikada nisu ni pružile. Federalna komisija za komunikaciju i Federalna komisija za trgovinu su zbog toga kaznile i operatere sa ukupno 346 miliona dolara.

Razlog zbog kojeg su i operateri kažnjeni je to što je dokazano da su i oni znali da sve usluge koje su naplaćene nisu pružene, ali su to prikrivali jer su zadržavali od 30% do 40% zarade od premijum SMS servisa. Problem je rešen tako što je dogovoreno da AT&T i Sprint moraju da plate po 105 milona dolara, dok je podružnica nemačkog telekoma u Amerci T-mobile morala da plati ukupno 112,5 miliona dolara na ime odštete. Nakon potpisivanja dogovora sa vlastima, operateri u Americi su praktično prestali da pružaju premijum SMS servise.

S obzirom na regulativu u našoj zemlji, Momčilu jedino ostaje da plati račun, jer ne postoji način da dokaže da se nije prijavio na servis. Nadamo se da će državni organi preduzeti mere kako bi sprečili da korisnici mobilnih telefona u našoj zemlji budu žrtve kompanija koje naplaćuju svoje usluge iako ih nisu pružile ili ih niko nije naručio.

POVEZANE VESTI

Sreda 13.04.2016. 17:18
Ovca a nije jedina.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online