Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 25.03.2016.
14:22
A. Ninkov - Vestionline A

Oj, Srbijo među šljivama: Starica molila doktora da napiše da je mrtva, da bi je sin posetio...

Ovih dana svi smo zaokupljeni terorističkim napadima u svetu, predizbornom kampanjom u Srbiji i sva naša pažnja usmerena je ka nekim velikim temama. Ali, evo jedne male životne teme jednog doktora iz Srbije, koji je malim slovama ispisao ono što nam se pred očima dešava već decenijama, a mi žmurimo.

pixabay.com
Napišite da sam mrtva...

"Jednom sam za vikend bio u Sopoćanima, na svom imanju. Dolazi iz sela jedna žena koja deluje užasavajuće: poluslepa, stara, sva u ritama, sva izgrebana od trnja, zapuštena.

Prilazi mi pipavim hodom sasvim blizu, poštapajući se krivom čvoravom motkom, zagleda me dugo i bez reči i kao da proverava da li me vidi, odjednom pita:

- Jesi li ti dobro?

Potvrdih.

- Kumim te bogom i svim živim da mi napišeš da sam umrla.

Ne razumem šta mi kaže, sve mislim da se pogrešno izrazila, da je htela nešto drugo da kaže.

Pitam:

- Je li hoćeš da ti napišem da si bolesna?

- Jok. Napiši mi da sam umrla, kumim te ko boga.

- Mogu da ti napišem, baba, samo da si bolesna, drugo ne pišem, to se piše u mesnoj kancelariji.

- Ništa mi to ne vredi. Molim te, napiši mi da sam umrla, da pošaljem sinu da dođe da ga još jednom vidim dok nisam umrla.

Znam odakle je, putovala je peške kroz trnje oko četiri kilometra, poluslepa, i usput ju je trnje izgrebalo, ruke i lice joj krvare. Razumem težinu njene molbe, njena molba je teška do boga, poslednja predsmrtna želja, stresno deluje na mene sam njen izgled, a njena molba me zaledila, vedar dan mi se smračio. Razumem je, ali ne mogu da joj pomognem.

- Baba, napisaću ti da si teško bolesna, na samrti, pa pošalji sinu, doći će on sigurno.

- Ništa mi to ne vredi, samo mi ti napiši da sam umrla, kumim te i preklinjem.

Objašnjavam joj da to ne smem da napišem.

Otišla je plačući bez glasa, nisam siguran da se živa vratila kući", piše lekar Dobrosav Nikodinović za list “Politika”.

Sigurna sam da većina nas negde u nekom srpskom selu ima nekog ko je star i ko čeka da ga bar pozovete. Koliko puta često to radite? Kada ste poslednji put obišli svoje najmilije?

Kada ste zastali vraćajući se sa posla i pomislili da je vreme da odete do sela? I da li ste pomislili da je to možda poslednji put da ih vidite?

E, zato što smo ih ostavili tamo negde, stare i nemoćne, što ih se setimo samo kad su slave i praznici, zato nam i jeste ovako.

Zato nas više interesuje šta rade političari u predizbornoj kampanji jer nam tobože od toga zavisi sutra...

A nije tako jer nam sutra zavisi od toga koliko smo dobrih dela uradili danas. Hoćemo li dozvoliti da nas neko doziva na ovakav način? Ili ćemo stići prekasno?

Zagledajte se malo u sebe, umesto u televizor, pa ćete videti da ništa na ovom svetu nije bitno osim da na kraju budete čovek.

A sin ove bake iz Sopoćana treba da izađe u javnost i pljune sam sebi u lice...

Zbog svih dobrih ljudi...

Petak 25.03.2016. 14:55
Моја мајка је имала пуно невоља са мном,али мислим да је уживала у томе . Бог не може бити свуда,па је зато створио мајку . Мајка је банка у коју улажемо све своје бриге и муке .
Petak 25.03.2016. 14:45
У кући маленој на крају села стара лампа још увијек гори, старица крхка, сва невесела за сина свога молитву збори. Дигнуте главе у небо гледа а мисли њене ка богу лете, старачке руке као од леда крсте и моле за своје дијете. Старице мила, мајчице драга, шапати твоји стижу до Бога, молитва твоја чини ме сретним иако далеко од ока твога. У старој кући на крају села, мали прозорчић истину крије, старица мајка сва невесела кроз прозор гледа и сузе лије. За сина свога, светиње њене из њених младих дана, проклиње судбу и живот тешки зашто је опет сама. Старице мила, мајчице моја, шапати твоји стижу до Бога, молитва твоја чини ме сретним иако далеко од ока твога...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online