Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 25.03.2016.
08:37
potrosackisavetnik.com, Vestionline A

Nova veš mašina, duže pranje

Jedna od prednosti novije bele tehnike je manja potrošanja energije. Kod veš mašina ušteda je postignuta prvenstveno smanjivanjem potrošnje vode sa 120 do 170 litara, na 50 do 90 litara po pranju. Međutim, iz ugla kupca povećana energetska efikasnost često postaje mana, jer prodavci ne informišu potrošače da se promenio način na koji mašine peru i da ih treba koristiti drugačije.

youtube.com
 

Gordana Milić iz Bijeljine tvrdi za Potrošački savetnik da nova Gorenje veš mašina koju je kupila pere duže nego njena stara. Kako nam je rekla najveći problem je to što nikada ne može da predvidi koliko će pranje trajati. Gordana tvrdi da:

- Mašina kada dođe do kraja da odradi centrifugu umesto predviđenih 14 minuta, koliko piše na mašini da je zadano, zna nekad da traje 40 minuta.

Gordana tvrdi da veš mašina sama od sebe na displeju povećava vreme koje pokazuje koliko je ostalo do kraja pranja:

- Ono se okreće, vraća, popravlja vreme. Dođe do osam minuta, pa se ponovo vraća na 10 minuta, pa osam, i ja u više slučajeva ne mogu da sačekam da se to završi. Ručno izvadim veš, iscedim i rascedim, kao da je i nemam na kraju.

Takođe, naša sagovornica je, kako kaže, u uputstvu pročitala da do problema dolazi zbog sistema za kontrolu stabilnosti koji se skraćeno naziva UKS.

- U stvari, to je produženje tog vremena piše pod stavkom smetnje i onda kasnije obrazloženje iz kog razloga se to produžava zbog produženja tog UKS sistema što ja ne razumem, to verovatno znaju u upravi - Žali se Gordana.

Po Gordanim rečima pri kupovini aparata prodavac joj nije rekao da mašina ima UKS sistem, niti čemu on služi. Kako ona kaže, da je to znala, donela bi drugačiju odluku.

- Ja je ne bih kupila jer meni taj sistem ne treba. Meni treba da odradi ako sam ja zadala sat, sat i po, nebitno, i na to vreme toliko računam da ću sebi za to vreme isprogramirati, uraditi, raširiti, ići drugim poslom, a ne kao sada da sedim i čekam da se ona smiluje, da tako kažem, da odradi taj deo.

Predstavnike Gorenje servisa u Bosni i Hercegovini smo pitali da li je tačna Gordanina tvrdnja da zbog UKS sistema dolazi do produžavanja trajanja pranja. Serviseri su potvrdili da je u pravu ali su i, nakon pregleda mašine, rekli da funkcioniše pravilno. Kako nam je rekao Emir Aganlić, UKS sistem pravilno raspoređuje veš u bubnju da bi se smanjile vibracije tokom centrifuge i pranja. Kod novih mašina je to znato bitnije nego na starijim modelima kod kojih se, prilikom centrifuge, bubanj okretao oko 400 puta u minutu.

- Sada mašine imaju do 1.400 obrtaja, tako da je ogromna razlika u samim vibracijama koje jako utiču na dugotrajnost aparata eksploatacijom, te vibracije ako se ne uklone UKS-om, vremenom dovode to toga da dođe do oštećivanja samog kućišta aparata - navodi Aganlić.

U Gorenju kažu da UKS sistem najviše produžava trajanje pranja kada korisnik ne stavi dovoljno veša u mašinu, što je po mišljenu servisera i Gordanin slučaj. UKS tada radi duže da bi ravnomerno rasporedio veš. Kako nam je Emir rekao, bez UKS-a mašina bi sigurno kraće radila, ali bi dolazilo do drugih neprijatnosti za korisnika.

- Drugi problem koji bi se javio je sigurno taj da bi sa ovako malom količinom veša mašina prilikom odrađivanja centrifuge počela da se trese, skače, lupa, ako je neravna podloga u kupatilu onda bi došlo i do pomeranja mašine što bi moglo da izazove kvarove na aparatu - kaže Aganlić.

Da bi mašina normalno radila potrebno je napuniti bar dve trećine bubnja vešom. Milan Radić iz Gorenje servisa kaže da su najčešće greške pri korišćenju novih mašina stavljanje nedovoljne količina veša, previše sredstava za pranje ili korišćenje koncetrovanih omekšivača koji nisu razblaženi vodom.

- Taj koncentrat, pošto je suviše gust, ne može da ode na tkaninu i u procesu pranja da dovede do toga da veš lepo miriše - navodi Radić.

youtube.com
 

Njegov kolega Aleksandar Dimitrijević ističe da do prevelike upotrebe deterdženta često dolazi i u situaciji kada neko želi da opere veoma prljavu odeću ili tvrdokorne fleke, pa misli da će bolji rezultat postići ako sipa više praška. Po mišljenu servisera Gorenja to je potpuno nepotrebno. Zbog i do tri puta manje količine vode koju nove mašine koriste, stavljanje više sredstava za pranje može da dovede i do pojave tragova praška na opranoj odeći. Kada su u pitanju fleke, umesto povećanja količine praška u celom pranju potrebno je povećati koncetraciju sredstava za pranje samo na problematičnim mestima.

- Nanošenjem hemikalija, to jest tečnosti ili da li je u praškastom obliku, da li je u tečnom obliku na površinu fleke koja je napravljena i potrebno je malo istrljati tom hemikalijom mesto, ubaciti u mašinu za pranje - istakao je Dimitrijević.

U prodaji se više neće pojavljivati mašine koje rade na isti način kao ranije, jer je u Evropskoj uniji zabranjena prodaja veš mašina koje ne ispunjavaju uslove minimum A+ energetske klase. U narednom periodu će biti puno problema sa veš mašinama, jer je mnogim proizvođačima teško da u isto vreme smanje količinu vode i energije koju mašine koriste i postignu kvalitet i brzinu pranja koje kupci očekuju. Kupovina skupe mašine najviše energetske klase nije uvek najbolja odluka, jer one često peru lošije nego jeftinije mašine niže klase. Preporučujemo da pre kupovine pogledate rezultate uporednih testova preko 60 modela veš mašina, koje su sprovele potrošačke organizacije u Nemačkoj i Velikoj Britaniji. Rezultate možete da vidite na internet stranicama test.de ili which.co.uk. Pristup podacima košta pet evra, odnosno jednu funtu.

youtube.com
 

POVEZANE VESTI

Petak 25.03.2016. 09:12
nova ves masina duze traje od stare i pokvarene.
Petak 25.03.2016. 13:01
Imam Bosch vesmasinu koja je totalno propala posle 5 godina rada. Svasta sam joj menjao, a delovi jako skupi i nekvalitetni. Limarija istrulila dole skroz. Grejac sastavi najvise 6 meseci pa onda odlazi neki osigurac u njemu, sto nove masine moraju da imaju da se ne bi istopio polikarbonatska kada. Imao pre nje Ei Nis masinu koja je bez kvara sluzila 15 godina i koja je mnogo jednostavnija za servisiranje i delovi su bagatela. Sada sam Ei popravio a u medjuvremenu jos jednu u fabrickom stanju kupio polovnu za 30e. Ves je cist beo i brze pere, tise radi. Sve u svemu starije masine su ipak strojevi naspram ovih igracaka danas! Jako mi je zao sto su nam unistili takvu fabriku dok Gorenje jos uvek radi...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online