Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 21.03.2016.
10:51
J. L. Petković - Vesti A

Kamp koji čuva korene

Domovina se brani lepotom, i čašću i znanjem, napisao je poznati dečji pesnik Ljubivoje Ršumović. Većina đaka srpskih škola u dijaspori bar jednom je pročitala ovu pesmu. Ali, na žalost, mnogi nisu imali priliku da prošetaju obalom opevanih reka, stanu ispod tanke smreke, zagledaju se u knjige o kojima autor piše. Tako ni mogućnost da steknu znanje o tradiciji i kulturi svoje otadžbine i na pravi način je upoznaju.

M. Todorović
Mališane čekamo raširenih ruku: Maja Bjelogrlić

Srbi, upoznajte Srbiju! To je upravo krilatica novog letnjeg kampa "Mia Patria" koji je osnovala Maja Bjelogrlić sa ciljem da se deca iz celog sveta, starosti od devet do 16 godina upoznaju sa jezikom, istorijom, tradicijom svoje Srbije.

Učiće kako je Vuk Stefanović Karadžić, poštovan od Beča do Moskve, reformisao ćirilicu po pravilu: piši kao što govoriš! Šta je sve Vuk znao, šta nam je dao i zašto je važno da nastavimo tamo gde je stao. Ko je bio Petar Drugi Petrović Njegoš, duhovni i svetovni vladar Crne Gore. Zašto je jedan od najvećih srpskih pesnika i filozofa, i kako je zahvaljujući njemu narod saznao za junaštva Miloša Obilića.

Mališanima će se objasniti koliko je važan Sveti Sava, osnivač Srpske pravoslavne crkve, srpskog manastira na Hilandaru, utemeljitelj srpske pismenosti. Zašto se za njega kaže da je zakonodavac, književnik, učitelj, hodočasnik, ali i zaštitnik sirotinje i zastupnik pravde.

Kamp će biti smešten u hotelu Prezident u Kovilovu

Učitelji će deci predstaviti još jednog zakonodavaca, vojskovođu i junaka Stefana Dušana Nemanjića, najmoćnijeg vladara 14. veka, najvećeg i najznačajnijeg vladara svih Južnih Slovena, moćnog i uticajnog cara koji je sasvim opravdano još za života dobio nadimak Silni. I zbog čega se i on i drugi srpski vladari oslovljavaju imenom Stefan.

Objasniće im se kako je u 13. veku umetnost u Srbiji bila naprednija od mnogih delova Evrope, da je "Beli anđeo" u manastiru Mileševa jedan od najlepših radova evropske umetnosti srednjeg veka.

Takođe, kako se postavlja sofra za Božić, šta znači porodica, snaga i sloga.

I to je samo deo sadržaja.

Sveti Sava

- Deci želimo da predstavimo zemlju njihovih baka i deka, da ih uverimo u lepote domovine i pružimo im mogućnost da punim plućima udahnu našu Srbiju. Želimo da im pokažemo zašto treba da budu ponosni na svoje poreklo i svoje korene! Čekamo ih punog srca i raširenih ruku. Kamp je oformljen sa idejom da deca uče srpski jezik, da im se približi ćirilično pismo, da uče istoriju na predavanjima, ali i tokom organizovanih izleta najznačajnijim istorijskim i spomenicima kulture - kaže za "Vesti" Maja Bjelogrlić.

Planiran je obilazak fruškogorskog nacionalnog parka uz posete srednjovekovnim srpskim manastirima, Novom Sadu i Petrovaradinskoj tvrđavi. Poseta mauzoleju srpske kraljevske porodice, kuće kralja Petra Karađorđevića, kraljevim vinogradima, Karađorđevom konaku, Karađorđevoj crkvi i spomeniku. I naravno, obilazak srpske prestonice, ali i Avale, Kalemegdana, poseta Hramu Svetog Save, muzeju Nikole Tesle, Vukovom i Dositejevom muzeju, zoološkom vrtu i mnoge druge aktivnosti.

- Kada sam osmišljavala obrazovni program za decu, birala sam pre svega profesore koji su predavali mojoj deci. To su nastavnici iz državnih, osnovnih i srednjih škola, čije su pedagoške veštine na najvišem nivou. Osim učenja i obilazaka, organizovaćemo i kreativne radionice. Na taj način će deca upoznati umetnost i tradiciju naše zemlje - kaže Maja Bjelogrlić.

Pokrovitelj kampa "Mia Patria" je njen suprug Dragan Bjelogrlić koji će polaznicima organizovati druženje sa srpskim glumcima i organizovati dramske radionice. Osnivač kampa, Maja Bjelogrlić očekuje da deca osete pripadnost svojoj otadžbini kada je bolje upoznaju. Najavljuje i još mnogo iznenađenja koja očekuju mališane iz dijaspore čiji roditelji odluče da ih pošalju na ovaj dvonedeljni susret sa dušom Srbije.

Kako se prijaviti

Kamp "Mia Patria" počinje 1. jula, a na sajtu http://www.miapatria.rs/ se mogu dobiti detaljne informacije o uslovima prijave. Dve nedelje boravka u kampu košta 1.300 evra.
- Bezbednost dece nam je na prvom mestu. I meni kao roditelju bi bilo važno da znam, da deca nijednog trenutka neće biti bez nadzora i da jedino pod tim uslovima i mogu da borave u kampu - kaže Maja Bjelogrlić.


Hotel sa pet zvezdica

Kamp "Mia Patria" smešten je u ambijentu nadomak Beograda, a deca će odsesti u hotelu sa pet zvezdica. Luksuzni kompleks je okružen prirodom, i ima i bazen, teniske terene, fudbalske terene, ima nešto, što nijedan kompleksu u Beogradu i okolini ne poseduje. Sve je na raspolaganju mališanima. U sklopu ovog kampa deca će imati priliku da naprave svoje prve teniske korake uz časove sa instruktorom. A dodatne aktivnosti će uključivati časove folklora, posete pozorištima i koncertima.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online