Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 14.03.2016.
21:33
Ž. Marković - Vesti A

Odstrelili najvećeg vuka u Evropi

Lovstvo u Negotinskoj krajini ima dugu i bogatu tradiciju. Još u prvoj polovini XIX veka izdata je Uredba koja se ticala lova na ovom području, a odnosila se na lov kurjaka, koji su činili ogromne štete. Uredba je izdata 1835. godine iz kancelarije Vojne komande. Uredba koja govori o lovstvu doneta je 1837. godine i po njoj se u Negotinskoj Krajini izriče zabrana lova jelena, košute i srne. Udruženje lovaca na ovim prostorima osnovano je krajem prošlog veka.

Zajednička fotografija sa šakalijade u Mokrinju

Pre četrnaest godina, ubijen je najveći vuk u Evropi. Mladen Krivović iz Mokranja je pre četrnaest godina uspeo da odstreli vuka teškog 47 kilograma koga je evropska lovačka komisija ocenila sa 43,36 CIC poena, što je bio i najveći odstreljani vuk u Evropi 2002. godine. Ovaj mladi lovac je za nagradu dobio diplomu i zlatnu medalju.

Postoje dva podatka o formiranju lovačkog društva. Pominju se 1894. i 1896. godine. Uzet je drugi podatak pošto je bio precizniji, odnosno udruženje lovaca formirano je 1896. godine i dobilo je naziv "Hajduk Veljko" , koje nosi taj naziv, i ove godine obeležava 120 godina svog postojanja i uspešnog rada. Prema zvaničnim podacima ovo je četvrto udruženje u Srbiji po osnivanju posle Beograda, Niša i Kragujevca, i jedan je od osnivača Lovačkog saveza Srbije, koji je osnovan 1896. godine u Rogotu pored Batočine.

Ulovili i divlju mačku

Udruženje prosečno broji oko 700 redovnih članova, organizovanih u 14 podružnica tj. 39 sekcija sa svim svojim pravima i obavezama. Članstvo je nosilac brojnih aktivnosti u samom lovištu (izgradnja lovno-tehničkih i lovno uzgojnih objekata, prehrana divljači, uništavanje predatora).
Udruženje je organizovano kao Udruženje građana, sa svim svojim organima i telima (Skupština, Upravni i Nadzorni odbor), kao i brojne druge komisije.

Najbrojniji Nemci

U Mokranju je i lovište Alija gde se uzgajaju jeleni lopatari, mufloni i srne na prostoru od 300 hektara ograđenog prostora. Veoma je poznato u Evropi kao lovni centar, a dolaze lovci iz Nemačke, Slovenije, Češke, Rumunije i drugih zemalja. Dugogodišnji lovočuvar u ovom rezervatu je lovac Krsta Trajstarević

Mokranje, selo u istočnoj Srbiji udaljeno oko šest kilometara od bugarske i dvadesetak od rumunske granice u kome aktivno deluje lovačko društvo "Mokranjac" koje je podružnica lovačkog društva "Hajduk Veljko" iz Negotina, jedna od 39 sekcija koja je nekada brojala preko 100 redovnih lovaca, da bi danas sticajem okolnosti ostala sa svega 30-ak lovaca. Aktuelni predsednik ovog društva je Miodrag Petrović. Pojavom šakala na ovim prostorima selo Mokranje je jedno od mesta po konfiguraciji terena gde ga gotovo ima najviše.

Hajka na šakale

Lov na šakala je dozvoljen tokom cele lovne sezone pa čak i između kada se organizuju hajke na njega.Tako i ove godine 9. po redu organizovana je hajka na šakala, u hajci je učestvovalo nešto više od 100 lovaca iz Mokranja, Jabukovca, Brze Palanke, Plavne, Kobišnice, Veljkova, Prahova, Negotina i drugih lovačkih sekcija. Hajka je trajala vremenski, veoma kratko oko tri sata, a ulov je bio uspešan, ubijeno je pet šakala, jedna divlja mačka i dve lisice.

Ponedeljak 14.03.2016. 21:41
Kada budete lovili korumpirane politicare javite se opet.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online