Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 06.03.2016.
22:30
Dopisnici "VESTI" A

Mocart kao odskočna daska

Jelena Banković, Marija Mitić i Bože Jurić-Pešić briljirali su u "Lažnoj baštovanki", ali se ne uljuljkuju, već se neumorno spremaju za nove audicije.

Marija Mitić takođe u ulozi Sandrine

Ceo Berlin je ovih dana oblepljen plakatima za Mocartovu operu "Lažna baštovanka" u režiji čuvenog reditelja i dirigenta Kristofa Hagela, čija je misija da na neobičan način promoviše klasična dela, kao što je 2008. bilo izvođenje "Čarobne frule" u berlinskom metrou.

Ovoga puta se ponovo odlučio za omiljeni Bode-muzej, ali ono što je još interesantnije za jednog Nemca koji ima najviše prohteve kad je u pitanju pevanje Mocarta - glavne uloge je poverio mladim operskim pevačima sa prostora bivše Jugoslavije.

Ulogu Sandrine pevaju Jelena Banković i Marija Mitić iz Beograda, a kao Don Ankizo debituje Bože Jurić-Pešić iz Splita. Kritike posle premijere 24. februara su pune pohvala za sjajne soprane i tenor. Velika zasluga za to pripada i Snežani -Neni Brzaković, docentu pevanja, selektoru operskog festivala Oper Oder Špre u Beskovu i vokalnom pedagogu u Štatsoperi u Berlinu, koja ovim mladim ljudima nesebično pomaže.

Jelenu i Boža je otkrila kao članica žirija na takmičenju solo-pevača "Bruna Špiler" u Herceg Novom i bez razmišljanja im ponudila stipendije za usavršavanje u Berlinu. Za ove mlade ljude je Berlin značio kraj ušuškanosti i iskorak u novo i nepoznato.

Bože u ulozi Don Ankiza (desno)

- U Beogradu te svi hvale i govore da si nova Marija Kalas, a onda dođeš u zemlju gde se zna kako se peva. Prvo shvatiš kako ništa ne znaš, a onda, iako si glasovno bolji, moraš duplo više da se trudiš kao stranac - započinje priču Jelena.

- Kod nas posle studija možeš da radiš ili kao profesor ili, ako uspeš da se ubaciš u neki teatar, da pevaš tu ceo život - dodaje Marija.

Na priču se nadovezuje i Bože, koji je u Zagrebu imao zapaženu opersku godinu, ali smatra da je "šteta ne napraviti nešto više sa 28 godina"

- U Hrvatskoj svi govore: "Idi u Nemačku, tamo će biti lakše", a u stvari niko ne govori da ćeš ovde krenuti ni od čega, pa i ispod toga.

Gilda u Seulu

"Lažna baštovanka" je na operskom repertoaru do juna, a onda njih troje nastavljaju dalje - do zvezda. Marija je pozvana da u maju peva Gildu u "Rigoletu" u Seulu u Koreji, bila je najnovija lepa vest iz Neninog rasadnika talenata.

Nena Brzaković potvrđuje da je ponuda u Berlinu ogromna, jer postoje tri operske kuće i jaka of-scena.

- To što njih troje pevaju glavne uloge može da im bude važna odskočna daska. Moja želja je da ih neko čuje i ponudi dalje uloge. Oni su mladi ljudi koji ulažu svoju energiju, snagu, pamet i lepotu.

Svako od njih troje može da bude nova Gruberova ili Lučić, jer imaju podjednako talenta. Potrebno je samo da budu u pravo vreme na pravom mestu i idu na audicije bez prestanka. Treba biti uporan i uvek spreman, jer nikad ne znaš kada će zazvoniti telefon - govori iz iskustva Snežana, kod koje i danas dolaze uspešna operska imena.

To znaju i ovi mladi ljudi, koji kažu da svako "ne" na audiciji ipak zaboli, iako su svesni svojih kvaliteta, ali da umetnost ne može da se meri.

Jelena, Snežana Marija i Bože

Jedno presudno "da" su ipak dobili od Kristofa Hagela, kojeg Nena Brzaković poznaje više od 20 godina.
- Prvo mi je bio profesor, onda kolega sa kojim imam vrlo lepu saradnju. Specijalan kompliment za dve Sandrine - Jelenu i Mariju, kao i za Boža je da jedan vrhunski stručnjak za Mocarta angažuje dve Srpkinje da pevaju jako zahtevnu ulogu i jednog Hrvata, koji je posle tri meseca progovorio tekst na nemačkom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online