Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 29.02.2016.
21:30
Z. Marjanović - Vesti A

Kolo igrali i pod bombama

Godina 1905. kada su čačanske zanatlije osnovale Društvo zanatlija bila je prelomna za današnji kulturno-umetnički život Čačka jer je imalo za cilj okupljanje čačanske mladeži koja je volela da igra, peva i glumi čime su od zaborava sačuvali narodnu tradiciju.

Z. Marjanović
Obišli ceo svet: Folkloraši "Abraševića" iz Čačka

Već u januaru 1906. godine društvo je u čast proleterskog i narodnog pesnika Koste Abraševića ponelo njegovo ime koje traje do danas i, prema rečima Slobodana Cvije Gavrilovića, umetničkog direktora i sekretara, po mnogima i duše društva, trajaće, valjda, dok je grada na Moravi.

Za 110 godina postojanja KUD "Abrašević" iz Čačka nikada nije prekidalo rad pa ni u vreme okupacije jer se nastojalo da se kroz stalni rad društva očuva duh naroda. Između ostalog, kaže Gavrilović, društvo je igralo kola i na mostovima širom Srbije u vreme NATO agresije što je zaista bio veliki rizik, ali i velika želja članova da i na taj način iskažu patriotizam u duhu čoveka po kojem društvo nosi ime.

Uspešni organizatori

- Pre nekoliko godina bili smo organizatori Evropske smotre srpskog folklora u Čačku pod pokroviteljstvom "Vesti" i to je za nas bila velika čast i ogromno priznanje. Ujedno, to je bila i prilika za upoznavanje sa radom sličnih društava naših ljudi u svetu koji daju veliki doprinos očuvanju narodne tradicije van matice.

Z. Marjanović
Alfa i omega društva: Slobodan Cvijo Gavrilović

- Prema našoj evidenciji kroz društvo je do danas prošlo 89.500 igrača, pevača, glumaca, slikara koji su, svaki na svoj način, dali doprinos očuvanju i razvoju KUD-a "Abrašević", a među njima su pesnik Branko V. Radičević, književnik Radovan Marinković, rok pevač Bora Đorđević, operska diva Radmila Bakočević, braća Teofilovići, gitarista Radomir Mihajlović Točak, igrač baleta Aleksandra Čakarević, kompozitori Sranko Holiček i Dragoljub Jovačević i mnogi drugi koji su, svoje prve javne nastupe imali baš u "Abraševiću" i odakle su se otisnuli u umetničke visine - ističe Slobodan Cvijo Gavrilović koji je za 42 godine, koliko je neprekidno član ovog društva, prošao put od igrača i koreografa do umetničkog direktora i sekretara društva.

- Nas su interesovali narodna kola, pesma i druženje i to nas je održalo za sve vreme postojanja.

KUD "Abrašević" je nastupao na svim kontinentima, a posebno su upečatljivi nastupi u Brazilu gde si bili gosti karnevala u Riju, zatim u Argentini, Austaliji, Kanadi, Švedskoj, Švjacarskoj, Rusiji, Belorusiji, Poljskoj, Grčkoj, Luksemburgu, Turskoj, Italiji, Bugarskoj, Rumuniji, Irskoj... svuda osim u Albaniji. Kada bi moglo da se nekako izračuna, kada bi se sastavile sve igre koje su članovi društva do sada odigrali, verovatno bi to kolo bilo i duže od obima planete Zemlje. Međutim, iza tako dugačkog kola stoji mnogo rada i puno entuzijazma - veli Gavrilović.

Saradnja sa dijasporom

- Najbolju saradnju imamo sa našim društvima i klubovima u Geteborgu, Cirihu i Čikagu, ali veoma cenimo rad i svih drugih naših folklornih društava. Što se nas tiče, uvek smo spremni da zajednički nastupamo sa našim folklorašima iz sveta koji su u ovoj oblasti dostigli zavidne rezultate - veli Slobodan.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online