Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 16.02.2016.
21:21
S. Sudar - Vesti A

Biće Nikola novi Tesla

Da nije slučajno Nikola Tesla ponikao u srpskom narodu, živi je dokaz njegov imenjak iz Beograda. Nikola Tepić, devetnaestogodišnji maturant Treće beogradske gimnazije, upravo je dobio diplomu za najboljeg mladog istraživača srednjih škola koju mu je dodelila Svetska organizacija za intelektualnu svojinu.

V. Sekulić
Tek ga čekaju naučni izazovi: Nikola Tepić

 Ovo priznanje iz Ženeve samo je još jedna nagrada u nizu koju je osvojio ovaj izuzetno nadareni mladić, član Regionalnog centra za talente. Na Olimpijadi mladih naučnika u Turskoj prošle godine osvojio je srebrnu medalju, u konkurenciji 140 projekata iz 28 zemalja, za pronalazak "Inakapsulacija uree - formiranje sporootpuštajućeg đubriva".

Nikola je pobeđivao na brojnim takmičenjima iz matematike, fizike, geografije, biologije. Posebno mu znači Svetosavska nagrada koju je osvojio ove godine.

- Moja razredna Jelena Kručičanin me je prijavila za ovu nagradu i stvarno sam počastvovan. To je istovremeno i priznanje mojim mentorima, profesorima, a posebno roditeljima, koji su svi verovali u mene i bili mi podrška bez koje ne bih mogao da postižem ove uspehe - priča za "Vesti" Nikola Tepić, po mnogo čemu poseban, komunikativan i šarmantan mladić, koji je posvećen ekologiji.

Da je na pravom putu da pomogne našoj planeti, potvrdio je i žiri u kojem su sedeli profesori najuglednijih svetskih univerziteta, kao i predstavnici inostranih kompanija i privrednici koji su se zainteresovali za njegov patent.

- Posebno mi imponuje što je jedan od njih vrsni fizičar i farmer iz Holandije prepoznao značaj ovog izuma i primeniće ga na svom imanju. Bilo mi je žao što niko iz Srbije nije pokazao želju za mojim pronalaskom. Međutim, baš pre neki dan sam dobio poziv od jedne firme da im do detalja sve objasnim i demonstriram. Jedva čekam - kaže Nikola.

Objašnjava nam u čemu je tajna njegovog izuma koji je zasnovan na unapređenju rasta i razvoja biljaka:

V. Sekulić
Intelektualna radoznalost: Nikola u laboratoriji

- Ukratko, moj pronalazak se bazira na korišćenju kapsule koja smanjuje potrebu za đubrivom i navodnjavanjem biljaka. Njenom upotrebom, biljka će duže vreme biti u stanju da čuva hranljive materije. Obično đubrivo se rastapa u vodi za 20 sekundi, a biljka iskoristi samo mali deo, dok ostatak odlazi u podzemne vode, a to dovodi do zagađenja. Ovaj moj izum omogućava rastapanje kapsule u trajanju od najviše 120 sati.

Velika strast: Nikola i na podijumu osvaja medalje

Stručnjaci su jednoglasni da je njegov pronalazak izuzetno značajan kako s ekonomskog tako i s ekološkog aspekta. Na istraživanju je imao pomoć i podršku profesora Instituta za biološka istraživanja "Siniša Stanković", direktora Regionalnog centra za talente Beograd 2 Nikole Srzentića i dr Borivoja Adnađevića sa Fakulteta za fizičku hemiju, kojima je izuzetno zahvalan.

Interesovanje i inspiraciju iz oblasti ekologije, Nikola crpi iz svog okruženja - prigradskog naselja Kaluđerica u kojem živi. Tu je bila njihova vikendica, ali su roditelji odlučili da se tu presele i novobeogradski beton zamene zelenilom jer je to zdravije za odrastanje dece. Tako se on zaljubio u prirodu, a ima mogućnost da neke svoje izume primeni u porodičnoj bašti. A da su majka i otac doneli ispravnu odluku, govore i uspesi koje postiže i njihov stariji sin Milan (22), jedan od najboljih studenata Elektrotehničkog fakulteta.

- Brat mi je uzor u svemu, osvojio je i više medalja od mene na takmičenjima. On me je uvukao u sve ovo što danas radim - sa ponosom i divljenjem priča o svom starijem bratu, i kao i on, i pored ponuda da školovanje nastavi u inostranstvu, odlučio je da ostane u Srbiji.

Po svoj prilici će nastaviti Milanovim stopama i upisati ETF, jer je po njegovom mišljenju to fakultet koji u svim vremenima pruža veliku perspektivu za dobro zaposlenje i daje izuzetno znanje iz egzaktnih predmeta kao što su matematika i fizika, a sve to je važno za primenu u oblasti koja je sfera njegovog interesovanja.

Ples kao relaksacija

- Zahvaljujući plesu sam naučio da se nosim i sa porazom i sa pobedom na pravi način. Treninzi su veoma naporni, kao i za svaki drugi sport, ali izduvam se, relaksiram, rasteretim od svakodnevnih obaveza. I uživam dok igram, posebno rumbu i pasodoble. I moj brat trenira ples, ali njemu je lako jer nikada nije promenio partnerku, pošto je to naša sestra od ujaka. A ja ih često menjam jer već nakon prve ekskurzije se zaljube i zanemare treninge - nasmejao nas je iskrenošću Nikola.

- Naravno, master studije bih voleo da nastavim u inostranstvu jer bi to bila nadogradnja u mom daljem školovanju i neprocenjivo iskustvo, sa željom da se vratim u Srbiju. Ali polako, za to ima vremena, čvrsto stojim na zemlji i ne zanosim se unapred sa prevelikim planovima.
I taman kada smo pomislili da je ovo ono najzanimljivije što zanima Nikolu, genijalaca pred kojim su tek izazovi u nauci, on nam otkriva još jednu svoju veliku strast kojoj je posvećen podjednako kao i nauci. To je sportski ples. Naravno, i tu je šampion, državni prvak u standardnim igrama i reprezentativac Srbije...

Čestitaju mu i vršnjaci

Nakon uspeha koji je postigao, Nikoli stižu čestitke sa svih strana.
- Posebno mi je drago što mi sada čestitaju vršnjaci i što sada na neki način razumeju šta to radim, a donedavno su me gledali kao nekog čudaka - s osmehom priča mladi naučnik i dodaje da su roditelji najzaslužniji što može mirno da se posveti onim što voli. - Taj osećaj da neko stoji iza vas, razume vas i podržava, to nema cenu. Plus, sva takmičenja na koja sam išao oni su finansirali, a to nije nimalo lako i samo oni znaju čega su se sve odricali zbog toga.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online