Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 01.02.2016.
00:14
D. N. Petrović - Vesti A

Meštani Miščića: Obnovimo kuću Svetog Save!

Skromno kao i ranijih godina, u zaseoku Miščići podno Golije, gde je rođen najveći srpski prosvetitelj i utemeljivač Srpske pravoslavne crkve Rastko Nemanjić - Sveti Sava, i u obližnjoj Deževi, gde je Savin otac Stefan Nemanja udario temelje prve srpske države, i ove godine sveštenstvo i narod Starog Rasa obeležili su Savindan.

Hram još čeka krov

Tradicionalnim okupljanjem "kod krsta" koji su pre nekoliko godina monasi sa Đurđevih stupova postavili na mestu gde je, po predanju, bila Savina rodna kuća, molitvom Svetom Savi, prigodnim besedama, recitalima i kulturno-umetničkim programom, u ostatak Srbije i svet poslata je poruka "da Deževska dolina nije obično mesto", "da je u podnožju Đurđevih stupova i Petrove crkve rođeno više srpskih kraljeva i dva srpska cara", "da ovaj kraj zaslužuje mnogo veću pažnju države" i da "Savino rodno selo Miščiće i obližnja Nemanjina Deževa treba da budu mesta srpskog hodočašća".

- U Beogradu, gde su spaljene mošti Svetog Save, izgrađen je veliki hram posvećen našem najvećem prosvetitelju, i Miščiće, gde je Sava rođen, zaslužuje da se, na mestu gde je po predanju bila njegova rodna kuća, izgradi manja crkva, muzej ili zadužbina da bi mladi mogli da se na izvoru napajaju pravoslavljem i uče svoju istoriju. I strancima bi imali čime da se pohvalimo - priča profesor i publicista Mirko Popovac koji živi samo stotinak metara od ostataka Nemanjine saborne crkve u Deževi pored koje niče novi hram posvećen Svetom Savi.

Mirko Popovac

Svaka stopa i svaki kamen u Deževskoj dolini deo su slavne srpske istorije, zato ovaj kraj, do sada neopravdano i nerazumno zapostavljan, zaslužuje bolji tretman, naglašava Popovac.
Desimir Deko Milanović, ugledni domaćin iz Deževe, kaže da zadrhti kada samo pomisli ko je sve koračao ovom svetom deževskom zemljom.

- Odavde su, osim Svetog Save, u svet krenuli kraljevi: Radoslav, Vladislav, Uroš, Dragutin i Milutin. Deževska dolina dala je i dva srpska cara Dušana Silnog i Uroša Nejakog... Često se zapitam: da li smo mi danas dostojni naslednici tih velikih Srba. Bojim se da nismo, jer smo dozvolili da nam dobar deo Deževske doline bude u korovu i da se u rodnom selu Svetog Save okupljamo samo jednom godišnje - na Savindan.

Nadam se da će se nakon završetka hrama u Deževi bar nešto graditi i u Miščićima, da ćemo se češće okupljati, da će nam i država posvetiti pažnju koju zaslužujemo, da će nam dolaziti i turisti, domaći i strani, i da će živnuti ceo kraj - uveren je Desimir Deko Milanović, ugledni domaćin iz Deževe.

Premijerovo obećanje

U decembru prošle godine, prilikom posete Novom Pazaru i Deževi i obilaska još neukrovljenog hrama Svetog Save, premijer Srbije Aleksandar Vučić koji je, nakon što je saznao da je je ponestalo novca za nastavak radova na hramu, koji je do sada finansiran prilozima vernika i donacijama iz dijaspore, obećao da će Vlada Srbije obezbediti sredstva za završetak radova. Da će premijer održati obećanje, saopšteno je i pre nedelju dana iz Vlade Srbije, nakon sastanka predsednika Vlade i vladike raško-prizrenskog Teodosija.
- Ovo nije crkva lokalnog značaja, kao što ni Sveti Sava nije značajan samo za ovaj kraj nego za ceo srpski narod - kaže protojerej Tomislav Milenković, starešina Crkvene opštine za Rašku oblast.

Započeo Radoslav, nastavio Ivan

Radove na hramu u Deževi, po projektu Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, i pod budnim okom inženjera Mila Žižića, izvodi firma Gradiša kojom rukovodi inženjer Radiša Biorac....
- Čim se vreme prolepša i pristignu potrebna sredstva spremni smo da odmah nastavimo radove, nadamo se da ćemo do leta hram ukroviti i započeti unutrašnje uređenje - ističe Biorac.
Izgradnju hrama započeo i prve priloge prikupio doskorašnji paroh-deževski Radoslav Janković, nastavio ih je njegov naslednik, otac Ivan Jeremić koji, svakodnevno obilazi zidine hrama i jedva čeka da zvona sa hrama pozovu vernike na molitvu.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 01.02.2016. 00:41
Vesti stidite se svoi polu istina................................. Kad je umro Dusan Silni grci su zapisali: Umro je car tribala. Oni isti tribala koje opisuje Herodot. Oni isti Tribala koi su zajedno sa ostalim Srbskim plemenima i drzavama ( ilirskom, dackom i trackom) bili udarna pesnica vijske Aleksandra makedonskog. Zvali su nas i Ilirima sve skoro do 20tog vijeka kada je politika pocela pisati istoriju. Ko je bio Bodin, ko kralj ili car Jovan vladimir koga i nasa crkva svetkuje. Ko su onda bili : Vojska i narod i vladari koi su zaustavili franacku drzavu u Istri. Ko su iliri koje spominju rimljani. Zar su tosve bili Marsovci koi za sobom ne ostavise ni : jednu gradjevinu, ni slovo pisma ni grob..................Vas se moze po ovim poluistinama svrstati u Mrzitelje Srbske i neprijatelje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online