Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 31.01.2016.
03:06
Lj. Ivanović - Vesti A

Iz pakla me izvukao prevodilac Gestapoa

Proslavljeni beogradski pisac Filip David jednom je napisao da je "sećanje strašnije od svakog zaborava". Ali, Josef Žamboki (83) ne misli tako. Sećanje na jednu od najvećih strahota čovečanstva doživeo je kao ličnu misiju.

Ovaj ugledni beogradski Jevrejin, rođen kao Josef Ben Avram, inženjer industrijskog dizajna, saradnik Memorijalnog centra "Jad Vašem" i svedok pakla progona Jevreja u Jugoslaviji posvetio se sećanju i opomeni, zahvalnosti i dobročinstvu.

Na Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta Žamboki je rodnom Beogradu i svojoj zemlji podario gala koncert u Kolarčevoj zadužbini pod nazivom "Muzičko putovanje ka prijateljstvu među narodima", a na kojem su gostovali i prvaci njujorške Metropoliten opere.

Žamboki kaže da je to najmanje što može da daruje zemlji koju smatra svojom, iako u Izraelu živi od 1969. godine.

- Ceo život tražim način da pomognem mojoj zemlji i njenim građanima svih veroispovesti i nacionalnosti. Nekada je to koncert, nekada izložba posvećena stradanjima, nekad priznanja pravednicima koji su se posvetili spasavanju Jevreja ili čuvanju uspomene na stradanja - kaže Žamboki u ispovesti za naš list.

Mostovi sa Srbijom

Josefova životna priča je dirljiva i dramatična. Ona jeste samo jedna od mnogih takvih, ali svakako vredna otkrivanja i podsećanja. 

Pal Žamboki

Kao devetogodišnji jevrejski dečak u okupiranom Beogradu, nije ni sanjao da će jednog dana stati u red najznačajnijih ljudi koji se bave uvozno-izvoznim poslovima u drvnoj industriji Izraela.

Upoznati aktuelnog izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, biti dobar sa Arielom Šaronom, drugovati decenijama sa bivšim predsednikom Izraela Šimonom Peresom. I sve vreme graditi mostove sa Srbijom.

- Sve je moglo biti drugačije tog 8. decembra 1941. kada sam s porodicom odlazio put logora Staro sajmište. Za hiljade njih je to bio kraj. Ali ne i za mene. Spasao me je Pal Žamboki, dorćolski obućar koji je posle progona Jevreja praktično ostao bez posla. Kako je u Beograd došao iz Beča gde je izučio zanat izrade cipela, znao je odlično nemački. I angažovan je u Gestapou - priseća se Žamboki koji danas nosi prezime svog spasioca.

Prevodilac u zloglasnom Gestapou sažalio se nad sudbinom malenog Josefa i njegove sestre. Izvukao ih je iz zatvora, uzeo ključeve od zaplenjenog stana i dečaka vratio u njegov dom, te angažovao ženu da se stara o Josefu čiji su roditelji i rođaci u međuvremenu pobijeni.

- Moju sestru je smestio u porodicu svog brata. Starali su se o nama kao o svojoj deci. Onda je moj spasitelj došao u situaciju da ga jedan čovek oda Gestapou da nas je spasio. I to se i dogodilo. Jurnula je patrola na Dorćol da nas pohvata. I nas i njega. Samo igrom slučaja se to nije dogodilo jer sam se igrao napolju. Pal me je uhvatio u ruke i krenuli smo prema Pančevu. Kako je radio u Gestapou nije imao probleme s kontrolnim punktovima. I tako smo preko Pančeva stigli do Kanjiže gde je on imao rođake. Bio je to septembar 1942. Morao je da potplati jednog ribara da nas preveze preko reke, na teritoriju koja je tada bila u sastavu Mađarske. Srećom, pa ta granica između nemačke okupacione Srbije i Mađarske nije bila "tvrda" - priča Žamboki.

Doskočio sankcijama

Porodica je prihvatila Pala Žambokija. Ipak, morao je da slaže kako mu je supruga poginula u bombardovanju Beograda. Jedva je porodici uspeo da objasni kako to da dečak ne govori mađarski, ali su u Kanjiži "progutali priču" da je Josef išao u srpsku školu. A mali je brzo učio jezik.

Rečitost ćutanja

Upitan da prokomentariše povampirenje fašizma u čitavoj Evropi, pa tako i u Srbiji, Žamboki kaže da izbegava političke teme. Ipak, kao čovek nije mogao da ne odreaguje.
- Teško mi je kad sve to gledam. Znate, nekad čovek najviše kaže kada ućuti. Zato ću ovo da otćutim.

- Pal me je dao na veronauku. Želeo je da budem sveštenik. U svakom slučaju, tu smo proveli ostatak rata. Kad se sve završilo stasao sam za vojsku, a potom dobio stipendiju za studije. I tako kreće moja profesionalna karijera - ističe naš sagovornik.

Po završetku studija u tadašnjoj SFRJ, Žamboki je tri godine radio kao tehnički direktor u fabrici nameštaja u Kanjiži, potom je radio u Subotici. Opremio je po svojoj zamisli Skupštinu Srbije, ceo enterijer Jugobanke u Kralja Petra, sve apoteke Medifarma u Srbiji. Bio je najmlađi član Udruženja primenjenih umetnika angažovan na međunarodnim sajmovima. Na poziv prijatelja koji su Srbiju napustili 1949. otišao je u Izrael i dobio ponudu za posao u najvećoj fabrici nameštaja.

U Izrael je stigao 1969. godine sa suprugom Rut, koja mu je bila uzdanica svih ovih godina. Prvi mu je čestitao Šimon Peres, kada je 1980. dobio prvu nagradu na Međunarodnom sajmu u Tel Avivu. Sve projekte koje je uradio plasirao je Bibi Netanjahu, sadašnji premijer Izraela. Ušao je u uvozno-izvozni posao sa Srbijom, jer "Izrael nije imao šume, a u Srbiji ima viška drveta". Ali, tada je Jugoslavija, u sastavu Srbija-Crna Gora, pala pod udar sankcija Ujedinjenih nacija.

- Izrael je taj embargo morao da poštuje. Svima koji smo radili zaprećeno je drakonskim kaznama ako bismo se oglušili o embargo. Međutim, našli smo pravnu prazninu. Niko do poslednjeg dana embarga nije shvatio kako radim. U odluci UN nije pisalo da je Srbija pod embargom. Čovek iz vlade mi je rekao da mogu da radim samo dok nigde u dokumentima ne pominjem Jugoslaviju, već samo Srbiju - priseća se Žamboki kako su doskočili sankcijama.

Sveće za pravoslavce

Sankcije su pogodile i Srpsku pravoslavnu crkvu, i Žamboki se priseća dana kada su ga zvali iz Patrijaršije. Rekli su da su čuli za njega i pitali ga da li im može obezbediti dozvolu za uvoz sveća, jer su ostali bez njih za Božić i Novu godinu!
- Došao je vladika sremski Vasilije. Sačekao sam ga u Izraelu na aerodromu, odveo ga u rafineriju i tamo su utovarena dva kontejnera. Omogućio sam mu da vidi patrijarha jerusalimskog i da čestita Šimonu Peresu Nobelovu nagradu za mir, a u Srbiju su stigle sveće za praznike - ponosno priča Žamboki.

Poslednji put porodice

Josefovi roditelji Saul Ben Avram i Ester Judić rođeni su u Leskovcu, odakle su došli u Beograd na Dorćol u čuvenu jevrejsku četvrt. Bili su poznata porodica. Aprila 1941. otac i brat Hajm svakodnevno su odvođeni na prinudni rad i jednom se nisu vratili. U decembru 1941. njegova majka Ester dobila je poziv da se sa decom Rozom i Josefom javi Specijalnoj policiji za Jevreje. Kada su krenuli put logora Judenlager Semilin - Staro sajmište došao je da ih isprati njihov prijatelj Pal Žamboki. Bio je to ključni trenutak za spas dece.

Dar prestonici

U Beogradu je 27. januara održan Gala koncert povodom obeležavanja Međunarodnog dana Holokausta, pod nazivom "Muzičko putovanje ka prijateljstvu među narodima", kao poklon Jozifa Žambokija građanima Srbije. Neki od učesnika koncerta su prvi put u Srbiji poput Olge Makarine, dugogodišnje članice Metropoliten opere. Nastupili su i Hor Braća Baruh, brojni solisti, a dirigent je bio Stefan Zekić. Ulaznice su poklanjane.

Ispovesti strahote

U Kulturnom centru Reks biće održana komemoracija pod imenom "Šetnja, slike i zvuci sećanja - Govorim u prvom licu". Posetioci će biti upoznati i sa kratkim životnim pričama izabranih pet žrtava.

Povelja Vulinu

Ministru za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandru Vulinu uručena je povelja za dugogodišnji rad na jačanju veza Srbije i Izraela, koju dodeljuje Savez jevrejskih opština Srbije.
"Jevreji Srbije, bez obzira gde se nalaze, neće zaboraviti pruženu ruku spasa u borbi za opstanak jevrejskog naroda u najmračnijem periodu istorije", rekao je tom prilikom Josef Žamboki.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online