Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 24.01.2016.
21:13
R. Tasić - Vesti A

Ikone sa pečatom duše

"Dok iscrtavam ikonu, lik svetitelja, moje misli su ophrvane samo njegovim očima, pogledu koji nije od ovog sveta, crtama lica koje zrače miloštom i dobrotom" kaže slikar, ikonopisac Nenad Despić dok stoji pred ikonostasom crkve brvnare u selu Bijela, zadužbini bratstva Tasića i ostalih familija koje su živele ili žive u tom mestu.

Nadahnuće i molitve: Nenad Despić u crkvi brvnari

Despić dok zamišljeno gleda ikonu Isusa Hrista, kome je hram posvećen, naglas razmišlja:
- Ikone nastaju uz molitvu i miris tamjana ali dok sam u tom svetu, kad odem da radim neki drugi posao, misli o svecima su mi pred očima, kad zažmurim, vidim i ono što sam dosad na ikoni naslikao, ali i ono što je ostalo, kao da se moje delo tvori od dva komada - priča Despić.

Iako se slikari pri crtanju ikona moraju pridržavati strogih crkvenih kanonskih pravila, na njima ostaje i njihov pečat.


- To je pečat naše duše, umetničkog nadahnuća, onog u nama slikarima skrivenog i ličnog, talenta i onog čega i nismo svesni dok slikamo, a to doživimo tek onda kad naše rukotvorenije bude završeno.

Slikar iz Višegrada je na molbu Starešinstva bratstva Tasića naslikao 17 ikona na ikonostasu, a taj posao bio je završen do Velike Gospojine prošle godine i Sedmog sabora Tasića kod hrama.

- Zanimljivo je da ova crkva od brvana starih više od stotinu godina ima toliko ikona što govori koliko su članovi ove familije želeli da u svom rodnom selu imaju hram kojim će se ponositi - primećuje Despić.

Umetnik koji je naslikao i ikone za hram Svete Trojice u Rogatici kaže da je, pre nego što je započeo posao, došao u crkvu brvnaru u Bijeloj da "oseti miris i boju lučevog drveta" i ambijent kome celi ikonostas mora da se prilagodi.

- Trebalo je svete slike prilagoditi neobičnom izgledu hrama, uklopiti ih u atmosferu prostora i da to sve deluje kao jedna neraskidiva celina - navodi Despić.

Ovih prazničnih dana umetnik je prvi put video sve ikone uklopljene u ikonostas od drveta. Dugo je gledao jednu po jednu, zagledao se u oči svetaca, dodirivao rukama boju, grebao je prstima, primicao se i izmicao.

- Upečatljiv je nepatvoreni lik Isusa Hrista na vrhu ikonostasa čije oči prate vernika na bilo kom mestu u hramu se nalazio - objašnjava Despić.
 

Iskonski strah neimara

Na pitanje zašto je tek posle pet meseci došao da vidi ikonostas sa ikonama koje je izobrazio, Despić je podsetio na pripovetku Ive Andrića "Most na Žepi" u kojoj, na kraju gradnje mosta "u vrletnom kraju", neimar odlazi ne okrećući se.
- Po mom mišljenju, svaki umetnik je svestan da je njegovo delo moglo da bude mnogo bolje i lepše i pribojava se samokritike - zaključio je Despić.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online