Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 17.01.2016.
05:42
Z. Marjanović - Vesti A

Slavlje uz šumadijski čaj

Ni najstariji meštani gružanskog sela Donja Vrbava ne pamte od kada se u Gruži slavi srpska Nova godina, valjda, kažu, oduvek, ali i najmlađi u selu znaju da se na taj dan nekada praznovalo tajno, daleko od očiju policije koja je na taj dan i te kako insistirala da se poštuje radno vreme seoskih kafana, pa se slavilo u inat vlasti po kućama.

Vrućijada ne može da se zamisli bez pesme

Tako je bilo do pre sedam godina kada su se Vrbavci dogovorili da srpsku Novu godinu dočekuju zajedno u centru sela ne sluteći tada da su na taj način izrodili manifestaciju Vrućijada, takmičenje najboljih majstora u pripremanju kuvane rakije, pića za koje mnogi tvrde da je jedinstveno u svetu i vredno zaštite robne marke.

Šumadinci su majstori za vruću rakiju

- Bilo je drugačije dok smo pravoslavnu Novu godinu slavili iza dobro navučenih zavesa jer je to tada imalo neki drugi smisao.

No, ta vremena su prošla, mada i ovo sadašnje vreme nije za neku pohvalu, pa se doček srpske Nove godine u Donjoj Vrbavi pretvorio u jedno veliko seosko slavlje na koje nam dolaze gosti iz mnogih krajeva sa kojima podelimo ono što imamo, a najviše imamo vruće rakije.

Naravno, za ovaj dan se pripreme i pihtije, turšija, sir i kajmak, pršuta i slanina, tek toliko da nam učesnici Vrućijade ne popadaju pre nego što stigne Nova godina, ali iz razloga koje znaju samo Srbi, pripremimo i veće količine rasola koji je za ljubitelje šumadijskog čaja u jutarnjim satima slađi i zdraviji od bogojavljenske vodice - objašnjava Boro Janićijević, meštanin s četrdesetogodišnjim iskustvom u pripremanju šumadijskog čaja.

Doček srpske Nove godine u Donjoj Vrbavi podrazumeva i takmičenje ekipa u pripremanju najbolje vruće rakije, ali to takmičenje je više simbolično i drugarsko nego stvarno. Ove godine, prema proceni žirija, najukusniju rakiju je pripremila ekipa Moravci iz Čačka što je za mnoge Vrbavce bilo čudo da budu poraženi na domaćem terenu, ali još veće čudo dogodilo se u toku maratonskog takmičenja kada su počele da sevaju munje i da grmi usred zime kad mu vreme nije.

Grmljavina ne sluti na dobro

- Jaka grmljavina i sevanje munja je uplašila i one koji su najviše degustirali grejanu rakiju, ali koliko poznajemo istoriju koja je, kažu, učiteljica života, grmljavina usred zime ne sluti na dobro. Inače, popilo se dosta vruće rakije, ali manje nego prošle godine, valjda zbog saobraćajne policije koja je patrolirala selom, ali o tome koliko se ove godine popilo šumadijskog čaja pričaćemo na sledećem dočeku pravoslavne Nove godine. Jer, baš nas plaši ova grmljavina na mali Božić - kažu meštani Donje Vrbave.

Ponedeljak 18.01.2016. 23:06
Sretna Nova Godina zu najlepse cestitke, i nastavite da slavite i ubuduce bez obzira na internacionalce.!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online