Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 04.01.2016.
21:30
Z. Marjanović - Vesti A

Neobična zaostavština: Supruzi ostavio 50 zmija

Za života dugog više od osam decenija Velimir - Veljo Talović iz Gornjeg Milanovca, poznati milanovački zmijar, mnogo je imao i puno toga proćerdao.

Z. Marjanović
U Braku bili 33 godine: Veljo i Novka


- Moj Veljo je bio boem, avanturista, džentlmen koji je umeo sa ženama, ali i sa zmijama, i to sa otrovnicama. Uostalom, i ja sam bila poznata, a i sada sam žena Velje Zmijara, kakav mu je bio nadimak. Kada je Veljo umro, ostavio mi je 50 zmija otrovnica koje su bile svuda po kući i koje su Velja besprekorno slušale. Vremenom, kada je Veljo shvatio da sam poslednja žena u njegovom životu, naučio je i mene da se družim sa zmijama jer je prepoznao da imam dara da uspostavim vezu sa najneomiljenijim stvorenjima u našim krajevima, te je njihovo prisustvo u našoj kući postalo nešto sasvim normalno što mene i Velja nije plašilo, ali jeste druge. Šta ćeš, neki u kući čuvaju ptice, mačke, pse, bele miševe, a mi smo uživali u društvu zmija otrovnica i nijedna od njih me za 33 godine braka sa Veljom nije ujela. Doduše, nešto razmišljam, da je Veljo to hteo i dogodilo bi se, ali znam da me je toliko voleo da tako nešto nije dozvolio - veli Novka.

Šarka u džepu

- Za sve godine druženja sa zmijama Velimira je ujela samo jedna šarka i to, kako je i sam tvrdio, isključivo njegovom nepažnjom. Veljo je odmah otišao u bolnicu da primi protivotrov, a kada su ga pitali koja ga je zmija ujela on je iz džepa izvadio baš onu šarku koja ga je ujela, što je izazvalo opštu bežaniju bolničkog osoblja, a bilo je i onesvešćivanja medicinskih sestara - objašnjava Novka.

Bio je jedinac u majke i oca Milije, jednog od najboljih domaćina u varošici Pranjani. Pre nekoliko godina potpisniku ovog teksta Velja je pričao da mu je bilo dozvoljeno sve, pa i to da, kako je bio nemirnog duha, bude onaj u porodici koji je raskućio sve ono što su generacije njegovih Talovića mukotrpno sticale.

Parče zemlje prodato je da se zadovolji Veljova želja da putuje i upozna svet. Jedna livada je otišla na kupovinu bezbroj bicikala, njiva u strani je potrošena na kupovinu brojnih fotoaparata sa kojima je Veljo na biciklu jezdio od jednog do drugog seoskog vašara, nakon toga je od nekog Roma iz Kragujevca kupio prvi mercedes i od tada je promenio 150 automobila, 16 motocikala, a u jednom posebnom tefteru Veljo je upisao da je od 16. godine, od kada su počele da ga interesuju žene, bio sa 316 žena, računajući i Novku, njegovu poslednju ženu koja ga je nedavno ispratila na onaj svet i koja je od sveg Veljovog bogatstva nasledila samo kućerak na kraju grada, pedesetak zmija otrovnica i pomenuti tefter sa spiskom žena za koji je Novka znala i onda kada je prihvatila Veljovu bračnu ponudu, ali Novka iz prevelike ljubavi prema svom čoveku tefter niti otvara, niti njegovu sadržinu ikome pokazuje.

- Dugo sam razmišljala o tome šta da radim sa zmijama jer sam stara i bolesna i više nisam mogla da se staram o njima. Jednog dana sam ih izvela iz kuće i rekla im da svaka ide svojim putem, što su one i učinile. Na kraju, Veljo me je naučio, a ja to kažem svima, da se zmija ne treba plašiti, već ljudi. Jer, zmije nikada ne napadaju bez razloga, a i kada se to desi, čovek se od njihovog ujeda izleči, ali mnogo je bolnije kada čoveka ujede (ne)čovek. Te rane se ne leče - kaže Novka.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online