Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 13.12.2015.
13:38
Vestionline A

ANKETA: Ovo su 4 pitanja koja u Srbiji dižu najveću prašinu

Pravo na eutanaziju, prava istopolnih zajednica, fizičko kažnajvanje maloletnika i surogat materinstvo, četiri su pitanja koja su najviše uzburkala srpsku javnost, a našla su se u Nacrtu građanskog zakonika (GZ) Republike Srbije. Centralna javna diskusija o ovom Nacrtu počinje danas, a predmet rasprave, između ostalog, biće i ove teme.

Tanjug
Eutanazija: Da ili ne?

Javna rasprava o Nacrtu GZ počela je u julu ove godine i planirana je da traje godinu dana, tokom kojih će Komisija za izradu Nacrta GZ razmatrati sugestije stručne javnosti i pripremati konačan tekst budućeg zakonika.

Alternativni predlozi odredbi budućeg zakonika dati su kako bi bila ispitana spremnost društva i prava da prihvati novine, dok diskusija treba da pokaže opravdanost agrumenata za ili protiv određenih rešenja.

Ovo su četiri pitanja koja bi mogla da budu regulisana u Građanskom zakoniku, a koja su najviše uzburkala srpsku javnost.

1. PRAVO NA EUTANAZIJU

Pravo na eutanaziju je u Nacrtu predviđeno kao "pravo fizičkog lica na saglasni, dobrovoljni i dostojanstveni prekid života, koji se može izuzetno ostvariti, ako se ispune propisani humani, psiho-socijalni i medicinski uslovi. Uslovi i postupak za ostvarivanje prava na eutanaziju propisuju se posebnim zakonom".

Takođe, zloupotreba prava na eutanaziju, radi pribavljanja neosnovane materijalne ili druge koristi, predstavljaće osnov za krivicnu odgovornost.

Nacrt kao alternativu, predviđa potpuno brisanje tog člana.

Komisija za izradu Nacrta GZ smatra da će se zbog kompleksnosti ostvarivanja prava na eutanaziju, koje ima, pored pravnih i medicinske, psihološke i socijalne aspekte, tek posle održane javne rasprave izjasniti o alternativnom predlogu na osnovu argumenata stručnjaka iz razlicitih oblasti i profesionalnih delatnosti.

Takođe, eventualnim usvajanjem osnovnog predloga, izvršila bi se odgovarajuća promena u Krivičnom zakoniku, napominje Komisija.

ANKETA
Da li u Srbiji treba dozvoliti eutanaziju?

Reuters
Ko je za gej brakove?

2. PRAVA ISTOPOLNIH ZAJEDNICA

Drugo pitanje koje se čuje u javnosti je da li će GZ dozvoliti gej brakove.

Pisci Nacrta, predviđaju da je "brak je zakonom uređena zajednica života žene i muškarca. Brak se zasniva na pravu žene i muškarca na potpunu i trajnu zajednicu.

Brak se zaključuje na osnovu slobodnog pristanka budućih supružnika. Supružnici su ravnopravni u pravima i obavezama".

Kao alternativa dato je da se druga rečenica iz ovog člana briše.

Istopolne zajednice biće diskutovane tokom javne rasprave i prava i obaveze njihovih članova mogu se urediti i posebnim zakonom, smatraju pisci Nacrta GZ.

ANKETA
Da li u Srbiji treba dozvoliti gej brakove?

 
michelephoenix-com
Da li ste za batine?

3. FIZIČKO KAŽNJAVANJE DECE

Kada je u pitanju dilema da li će roditelji smeti da ubuduće tuku svoju decu, Nacrt GZ se rukovodio međunarodnim konvencijama koje ističu "najbolji interes deteta".

Diskusija u kojoj će učestvovati eminentni pravni stručnjaci počinje danas na Kopaoniku u okviru 28. susreta Kopaoničke škole prirodnog prava. Svečanom otvaranju skupa, koji će trajti do 17. decembra, prisustvovaće ministar pravde Nikola Selaković, a učesnicima skupa će se obratiti i predsednik Udruženja Kopaoničke škole profesor Slobodan Perović, kao i drugi brojni pravni stručnjaci.

Tako se u Nacrtu GZ kaže da: "roditelji imaju pravo i dužnost da čuvaju i podižu dete tako što će se oni lično starati o njegovom životu i zdravlju. Roditelji ne smeju podvrgavati dete ponižavajućim postupcima i kaznama koje vredaju ljudsko dostojanstvo deteta i dužni su da dete štite od takvih postupaka drugih lica".

Sledeći član Nacrta koji se zove "Zabrana fizickog kažnjavanja deteta" glasi "roditelji su dužni da dete štite od zlostavljanja od strane drugih lica".

Prema stavu pisaca Nacrta GZ, sud je taj koji će procenjivati da li je u konkretnom slučaju bilo zlostavljanja deteta ili ne, a najbolji interes je da se dete podiže sa roditeljskom ljubavlju i pažnjom.

ANKETA
Da li treba potpuno zabraniti fizičko kažnjavanje dece?

4. SUROGAT MATERINSTVO

Javnoj raspravi biće ostavljeno i pitanje surogat materinstva, odnosno rađanje za drugog.

Inače, Srbija je jedna od retkih zemalja koja nema građanski zakonik, iako je bila 4. država u Evropi koja ga je usvojila1844. Pre nje to su učinile samo Francuska, Austrija i Holandija. Taj zakonik je bio na snazi 102 godine do 1946. kada je ukinut odlukom FNRJ.

ANKETA
Da li u Srbiji treba dozvoliti surogat materinstvo?

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online